Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Jövőjüket tervezik a novákpusztaiak

Hét éve még csak egy álom volt, hatalmasnak tűnt, mégis hittek benne a kicsi településen. Összefogással aztán szép lassan felépült az istenháza Novákpusztán, amit ősszel szeretnének felszentelni.
Apró község bújik meg Kimle és Hédervár között, mindössze 270-en élnek a faluban. Özvegy Farkas Sándorné az egyik legrégebbi lakos, 1934-ben családjával költözött Károlyházáról Novákpusztára. Magdus néni sose kívánkozott el a faluból, nagyon szeret itt. Már egyedül lakik, de szerencsére egyik lánya is a községben él. A 77 esztendős, mosolygós szemű asszonyt ma is a munka élteti: tyúkokat és nyulakat tart, rendezi a kertet és az udvart. A napja azonban mindig szigorúan az újság kézhezvételével kezdődik, meséli, addig nem áll neki a feladatoknak, amíg a Kisalföldben el nem olvassa a cikkeket. Magdus néni különösen az SMS-oldalt kedveli, de szinte minden írásra kíváncsi.

Francia vendégek

Novákpuszta a Duna mellett található, így aztán kemping is van a faluban. Nagy Károlyné vezető szerint nem túl kecsegtetően kezdődött az idei szezon, aztán szerencsére fellendült a forgalom, s úgy tűnik: jó közepes eredménnyel zárják a nyarat. A községbe többnyire vízi túrázók érkeznek, akik Rajkáról Győrbe eveznek, és egy-egy éjszakát töltenek a kempingben, illetve megfordulnak a faluban német vendégek is, de kevesebben, mint a korábbi években. Ottjártunkkor egy francia családdal találkoztunk. Philippe Harangerék a szabadságukat töltötték Magyarországon, s mivel Debrecenből indultak útnak, így úgy döntöttek, pihennek egyet, mielőtt továbbindulnak. Novákpusztáról nem hallottak még, ahogy a férfi mesélte: az „orruk után” jöttek, meglátták a kempinges táblát, és követték a jelzéseket. A francia vendégek egyébként nagyon szeretik Magyarországot, már többször is megfordultak nálunk. Philippe szerint a tájak nagyon szépek, a magyar konyha is finom és az emberek barátságosak, úgyhogy biztos újra visszatérnek.

Hét év munkája

A közigazgatásilag Kimléhez tartozó Novákpusztán nem jellemző a munkanélküliség, az emberek többsége Kimlére és Mosonmagyaróvárra jár dolgozni, de akadnak, akik Győrbe ingáznak. A buszközlekedés, azt mondják, elfogadható, a háziorvos Kimlén van, de a súlyosabb betegek miatt hetente kétszer ellátogat a gyógyító a páciensekhez. A novákpusztaiak tervei között szerepel egy orvosi rendelő kialakítása is, ám most a templom felszentelésére készülnek, ami várhatóan ősszel lesz. A helyi istenháza, ami két év alatt épült fel, a megyében egyedüliként a mártír győri püspök, Apor Vilmos nevét viseli majd. A kicsi faluban hét éve határozták el, hogy templomot építenek. Akkor ez egy nagy álomnak tűnt, de a lakók kitartása, Nagy Károlyné, valamint Vermut Lajosné főszervezők és segítőik munkájával megvalósulhatott e régi vágy. Rengeteg támogatást kaptak Németországból és Pápai Lajos megyés püspöktől, továbbá Bóna László püspö ki helynöktől is. A templom 70 millió forintba került, de még kétmillió forint hiányzik, ugyanis a padokat és a szükséges kellékeket még nem tudták megvásárolni. Az istenháza belsejét egyébként úgy alakították ki, hogy egy kis termet elkülönítettek, ahol hittanórát tartanának a gyerekeknek, akik eddig Kimlére jártak erre a foglalkozásra is. A novákpusztaiak előadásokat, koncerteket is szeretnének majd itt rendszeresen szervezni.

Akadnak építkezők is

Az óvodások és az iskolások a szomszéd községbe utaznak reggelente, de örömmel tölti el a falubelieket, ha egy-egy kis új lakó érkezik a községbe, és szívesen fogadják a betelepülőket is. Akadnak építkezők is, Budapest környékéről és Ausztriából is jöttek családok a településre. A novákpusztaiak bíznak a jövőben, abban, hogy a fejlődések tovább folytatódnak, a terveik már megvannak, s a templom példája is bebizonyította számukra, hogy összefogással és kitartással nagy dolgok születhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

PÉNTEK Tovább olvasom