Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Kampányt indítanak Budaházy kiszabadításáért

Kampányt indít a Jobbik az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György kiszabadításáért; az akció sikerének érdekében csütörtök este Budapesten bemutatják a róla szóló filmet - jelentette be Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője Budapesten.
A képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatón megjegyezte: Budaházy György és társa, Szász Endre több mint egy éve van előzetes letartóztatásban "politikai fogolyként", mert a velük szemben folytatott "büntetőeljárásban az eljárási garanciákat és szabályokat megsértik".

A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy György a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.

Morvai Krisztina kifejtette: az akcióval bizonyítani szeretnék, hogy "Budaházy György közismert ellenzéki személyiség Magyarországon", és vele szemben a büntetőeljárásban "durván és sorozatosan megsértették és megsértik az eljárási szabályokat".

Az európai parlamenti képviselő nehezményezte, hogy az eljárás alá vont "nem adhat interjút a sajtóban, ami csak diktatúrában fordulhat elő", és "a nyilvánosság teljes kizárásával tartják fogva". A kampányt éppen "a hivatalos nyilvánosság pótlására" hozták létre - hangoztatta.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője reményét fejezte ki, hogy fordulópont lesz ez a kampány a politikai foglyok társadalmi megítélésében, mert véleménye szerint "mesterséges médiafalat húztak" Budaházy köré. A képviselő úgy látja: folyamatosan szigorodnak az eljárások, először szabálysértési eljárások indultak ellene, majd vétségi eljárást indítottak.

Utalt arra, hogy 2006-2007-es írásaiban kifejtett nézetei, azaz "alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása miatt" is emeltek vádat Budaházy ellen. Először felmentették, majd új eljárásban egy év börtönre ítélték. Az ügyben a másodfokú tárgyalás a Fővárosi Ítélőtáblán szeptember 21-én lesz.

Gaudi-Nagy Tamás a legsúlyosabbnak a Hunnia csoport ügyét nevezte, ebben terrorizmussal vádolják Budaházyékat, pedig ők - tette hozzá - csak "alternatív, hagyományos értékrendet támogató társadalmi szervezetet" szerettek volna létrehozni, amit korábban a cégbíróság nem jegyzett be.

Megemlítette, hogy Budaházyt 13 ügyéből csak egyben tudták eddig jogerősen elítélni, és az is előfordult, hogy egy 2008-as ügyében a rendőrség ellen pert nyert.

A filmben bemutatják, hogy Budaházy György szervezte 2002-ben az Erzsébet híd blokádját a parlamenti választások szavazatainak újraszámlálásáért. Megjelenik a filmben az is, hogy kampányolt az európai uniós csatlakozás ellen is, és a bíróság elítélte a fővárosi Szabadság téri emlékmű megrongálásáért.

Olvasóink írták

 • 3. abdul66 2010. július 09. 08:31
  „Jozko, a Jobbik elég markáns, csak a média elhallgatja és negatív színben tünteti fel őket.Olvass barikád.hu-t, vagy a Jobbik tv-t. Szabadságot Budaházy-nak! Az igazi bűnözők mind szabadlábon vannak, igaz Pintér úr?”
 • 2. jozko 2010. július 08. 20:56
  „Léni-: "...gyalázatában is imádom nemzetemet..."-ez erőt adhat. Te, aki a Jobbiktól igencsak eltérő nézeteket képviselsz, akár vígasztalódhatsz is: Ezzel vagy a hasonló, csak a legkeményebb szavazótáborukat lelkesítő húzásokkal a látens támogatóikat, vagy szimpatizánsaikat nem kápráztatják el! Egyre nyilvánvalóbb, hogy a ífidesz ellenében nem jelentenek számottevő ellenzéket- a radikális változások kikényszerítése csak választási ígéret marad. Én a magam független, el nem kötelezett státuszomban markánsabb ellenzékiséget vártam volna tőlük-de ez csak pótcselekvés!”
 • 1. Léni 2010. július 08. 17:53
  „Lehet itt még az ember büszke az országára, magyarságára?
  Lehet itt még valamin is csodálkozni, ahol ennyire félre lehet vezetni az embereket?
  Miért van az, hogy sokszor szégyellem magam a napi hírek hallatán?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtiltaná a politikai álláshalmozást a Jobbik

Országgyűlési képviselő ne lehessen polgármester, alpolgármester, megyei illetve a fővárosi… Tovább olvasom