Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Katus Ferenc előzetes letartóztatásban marad

Két hónappal, azaz április 4-éig újra meghosszabbította a Szegedi Városi Bíróság Katus Ferenc, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. A politikus korábban az MSZP kiskunhalasi szervezetének irodavezetője volt. Az ügyben 14 gyanúsított van, de már csak ketten vannak előzetesben.
A bíróság Katus Ferenc ellen az ügyészi indítványt megalapozottnak ítélte. Az előzetes letartóztatás meghosszabbítását változatlanul a szökés, elrejtőzés veszélyével, másrészt azzal indokolta, hogy szabadlábra kerülése esetén a többi gyanúsítottal, esetleg a tanúkkal összebeszélne, vagy bizonyítékokat semmisítene meg. A bíróság a döntést még február elsején hozta, de csak kedden számolt be róla.

A Zuschlag-ügy egy, a számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején. 2007 nyarára országos méretű lett az alapítványok és egyesületek ügye, amelyek az állami pályázatokon elnyert pénzek felhasználásával nem tudtak elszámolni. A különböző alapítványoknak állítólag egyetlen ember, Zuschlag János adta az utasításokat. Az elcsalt pénz körülbelül 60 millió forint.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője és kiskunhalasi képviselő volt. Szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe, miután különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A nyomozók eddig kilenc olyan alapítványt találtak, amelyek nem tudtak megfelelően elszámolni a pályázati pénzekkel. A pályázatok elbírálása kapcsán már több vezető politikust is kihallgattak.

Tíz nappal ezelőtt az egyik gyanúsított, Lados István előzetes letartóztatását házi őrizetre enyhítették. Így a 14 gyanúsított közül már csak Zuschlag János és Katus Ferenc van előzetesben. Lados István korábban Zuschlag János titkára volt, aki tavaly hónapokig szökésben volt, szeptember végén azonban önként feladta magát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbírságolta a kerepesi önkormányzatot az Oktatási Hivatal

Kétszázezer forintos pénzbírságot rótt ki az Oktatási Hivatal a kerepesi általános iskola… Tovább olvasom