Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Készül Magyarország internetes gyermekvédelmi programja

Várhatóan 2009 májusára készül el Magyarország Internetes Gyermekvédelmi Startégiája. Ennek célja, hogy megvédje a gyermekeket a káros és erőszakos internetes tartalmaktól.
Az európai uniónak már van ilyen szellemben készített terve, a "biztonságosabb internet" program. Magyarországon az Országos Kriminológiai Intézet, a Biztonságos Böngészés Program és a biztonsági szoftvereket készítő Symantec vállalta a stratégia elkészítését, melyben rendőrségi szakemberek és pszichológusok is részt vesznek.

Az internetes böngésző szoftvereken most is vannak olyan beállítási lehetőségek, amelyekkel bizonyos - például pornográf - tartalmak megnyitását le lehet tiltani. Ez azonban nem elegendő védelem a gyerekek számára. A stratégia a tervek szerint olyan kérdésekre is választ tud majd adni, hogy mi történik, ha a gyerek egy internetes csevegőoldalon - chat szobában - beszélget és a távoli számítógépnél nem másik gyerek, hanem egy felnőtt ül és szexuális zaklatásnak teszi ki a fiatalt. Erre olyan megoldást kell találni, hogy az ilyen beszélgetésbe azonnal be lehessen avatkozni - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Schiroky Vilmos, a Biztonságos Böngészés Program programvezetője.

A lényeg, hogy amit nem lehet az interneten kívüli világban megcsinálni, azt ne lehessen az interneten sem. A stratégia készítői először megvizsgálják, milyen törvényi háttér áll rendelkezésre a stratégia elkészítéséhez. Ha kell, változtatnak a jogszabályokon, de a hangsúlyt a gyerekekkel való párbeszédre kell helyezni. Meg kell tanulniuk, hogy bízzanak a szüleikben és tanáraikban. A másik hangsúlyos pont a szülők és pedagógusok tájékoztatása, oktatása lesz. A gyerekek szoftveres védelme addig szükséges, amíg meg nem tanulják kezelni a veszélyes helyzeteket. Tudniuk kell például, hogy milyen hátrányokkal jár, ha a neten ismeretleneknek megadják a lakcímüket, vagy esetleg szüleik bankkártya adatait.

A Biztonságos Böngészés Program egyébként a szülőknek most is biztosít ingyenes szoftvereket, amikkel egyes internetes tartalmakat letilthatnak. Az iskolák ezt az informatikai normatív keretükből vehetik meg, de ez sem nyújt azonban teljes biztonságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig sok szennyező anyag kerül a Rábába a bőrgyárakból

Továbbra is komoly terhelést jelent a Rábának a folyó osztrák oldalán lévő üzemek… Tovább olvasom