Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Kevesebb tiltott pirotechnikai eszközt foglaltak le idén a vámosok

Az idén az eddig legnagyobb fogás egy több ezres petárdaszállítmány volt, amelyet a józsefvárosi piac közelében találtak meg.
A tavalyinál valamivel kevesebb tiltott pirotechnikai eszközt foglaltak le eddig a vámosok, akik ebből a szempontból is ellenőrzik a nap 24 órájában a nagyobb piacok környékét és a határátkelőket - mondta Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) országos parancsnokságának szóvivője az MTI-nek kedden.

Petárdázni 2005 óta tilos, de a jogszabályban engedélyezett szilveszteri tűzijátékok hétfő óta megvásárolhatók.

A szóvivő emlékeztetett rá: hagyományosan a vámosok, és kiemelten a VPOP mélységi ellenőrző csoportjainak a feladata a tiltott pirotechnikai termékek ellenőrzése. Az idén az eddig legnagyobb fogás egy több ezres petárdaszállítmány volt, amelyet a józsefvárosi piac közelében találtak meg.

Sipos Jenő szerint jellemző, hogy az engedély nélkül behozott eszközöket hamisított magyar okmányokkal látják el, és így értékesítik, illetve hogy papírok nélküli tiltott pirotechnikai eszközöket árusítanak. Mint elmondta, bár a petárdák árusítása a piacokon is előfordul, inkább azok környékén bonyolítják ezeket az illegális ügyleteket.

Petárdázni 2005 óta tilos. A jogszabály a fényt alig, de jelentős hanghatást produkáló termékeket nevezi petárdának. Ettől megkülönböztetik az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket - ilyen például a tortagyertya -, amelyeket egész évben szabad vásárolni és használni.

Az ennél nagyobb hatóanyag-tartalmú és nem teljesen tiltott tűzijáték-termékeket - mint például a római gyertya, a tűzforgó, a röppentyű, a vulkán, a vezetőpálcás rakéta, a szikraszökőkút, a bombettatelep, amelyeknek hanghatása a látványhatáshoz képest nem jelentős - csak december 28. és 31. között, a jogszabály betartásával, az arra kijelölt, engedélyezett helyeken, nagykorú személyek vásárolhatnak, csomagolással együtt legfeljebb 3 kilogrammot.

Az ilyen játékos pirotechnikai termékeket szilveszterkor 18 órától reggel 6-ig lehet használni. A használat során figyelemmel kell lenni arra, hogy a látványos fényhatással járó eszközök ne kerüljenek éghető anyag közelébe, ne okozzanak személyi sérülést vagy anyagi kárt.

A fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-éig kell visszavinni a vásárlás helyére, az eladó pedig köteles azokat térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. Aki nem viszi vissza a fel nem használt petárdákat, az megsérti a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követ el, amely miatt a bírság több tízezer forint lehet.

2008-ban a rendőrség 544 emberrel szemben indított ipari robbanóanyaggal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértési eljárást, 341 embert marasztalt el, és csaknem 6 millió forint pénzbírságot szabott ki, emellett 244 esetben elkobozták a pirotechnikai terméket. Idén december közepéig 400 esetben indított a hatóság szabálysértési eljárást, 287 személyt marasztalt el, és több mint 5,5 millió forint pénzbírságot szabott ki, valamint 163 esetben kobozta el a pirotechnikai terméket.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. december 30. 13:16
    „Kevesebbet vettek észre, profibbak voltak a csempészek.”
  • 1. Zsoltee0716 2009. december 29. 12:25
    „Lehet akadna egy garázs amibe a VPOP-osokna be kellene kukantani(kínaiak lepték el a Bálint Sándor utcát! A lényeg a cseréptetős házban van! Rókusi krt. felől nézve a második garázs ha minden igaz.
    Főként azért, mert egy halom doboz volt bent a garázsba!
    http://kepfeltoltes.hu/view/091229/63723208812_www.kepfeltoltes.hu_.jpg”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat és teherautó ütközött Tiszajenőn

A tehergépkocsi vezetője a tilos jelzés ellenére próbált áthajtani a kereszteződésen. Tovább olvasom