Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Költségvetésmódosítás: emelkedik a hiány

Módosítaná a kormány az idei költségvetést, a parlament elé benyújtott javaslat szerint változnak a kiadási és bevételi főösszegek, valamint emelkedik a hiány, azonban a változások sem az uniós elszámolás szerinti egyenleget, sem az államadósságot nem befolyásolják. A Költségvetési Tanácsnak ellenvetése nincs a javaslattal kapcsolatban, de felhívják a figyelmet a további szigorú költségvetési gazdálkodás szükségességére.
A javaslat szerint a központi alrendszer bevételi főösszege 15 ezer 323 milliárd 816,1 millió forint, a kiadási főösszege 16 ezer 195 milliárd 150,9 millió forint, hiánya 871 milliárd 334,8 millió forintra változik. (A pénzforgalmi hiány eredetileg 841,2 milliárd forint volt.)

A Költségvetési Tanácsnak nincs ellenvetése az előirányzatok módosításának hitelességére és végrehajthatóságára nézve - olvasható a parlament honlapján közzétett véleményben. Megjegyzik, hogy a törvénymódosítás szerinti változtatások az állam-adósságszabály szempontjából semlegesek. A költségvetési törvény gyakori módosítása a költségvetési gazdálkodás előreláthatóságát rontja, azonban a tárgyalt törvénymódosításban megfogalmazott javaslatok az eljárási szabályok pontosítását eredményezik, és segítik a költségvetés-politikai célok megvalósítását - fogalmaz a testület. Az adósság-szabály, valamint a hiánycél tartása érdekében indokolt a figyelem ráirányítása a további szigorú költségvetési gazdálkodásra - írta a KT.

A módosítást egyebek mellett az teszi szükségessé, hogy az 5 ezer fő feletti helyi önkormányzatok adósság elemeinek kiváltását az állam részben úgy tervezi teljesíteni, hogy a 250 millió forintnál kisebb összegű adósságelemből átvállalandó rész visszafizetéséhez egyszeri, vissza nem térítendő (törlesztési célú) költségvetési támogatást nyújt. Ennek összege 20 milliárd forint, amellyel az önkormányzati adósságállomány csökken. Az egészségügyi feladatokat ellátó, megszűnő gazdasági társaságoktól átvállalt adósság rendezésére 9,5 milliárd forintot irányoznak elő. Ez része volt a kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetek költségvetési törvényben figyelembe vett adósságának. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában létrejött megállapodás alapján a költségvetésből 10 milliárd forint támogatást nyújtanának a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum emelésével összefüggő munkáltatói bér- és járulékköltségek megtérítésére. A kiadásnövelésre az ad lehetőséget, hogy a közszféra bérkompenzációjánál 10 milliárd forint megtakarítással számol a kormány - fogalmaz a KT.

Olvasóink írták

  • 1. kristóf65 2013. március 11. 12:41
    „Nem azt mondta Matolcsy, hogy elegendő tartalék van a költségvetésben?

    Varga Mihály is csak 1 hete mondta, hogy nem lesz szükség módosításra?
    http://index.hu/gazdasag/magyar/2013/03/02/varga_nincs_szukseg_koltsegvetesi_kiigazitasra/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldást dolgozott ki a devizahitelesek megsegítésére a pénzügyi jogok biztosa

Javaslatot dolgozott ki a devizahitelesek problémáinak megoldására Doubravszky György, a pénzügyi… Tovább olvasom