Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Kormányfőjelöltek: te kit választanál?

Több párttal is egyeztetnek a napokban, és elszántak abban, hogy még a héten megtalálják a miniszterelnök-jelöltet - mondta Simon Gábor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
Az MSZP választmányi elnöke hozzátette, hogy az SZDSZ-szel folytatott hétfői egyeztetésen több név is szóba került, de nem a leendő kormányfő személye volt a központi kérdés.

Nem a lehetséges miniszterelnök-jelölt megtalálása volt a központi kérdés hétfőn, az MSZP és az SZDSZ formális egyeztetésén, hanem a következő időszakról, a válságkezelésről és az együttműködésről beszéltek - mondta Simon Gábor. Az MSZP választmányi elnöke hozzátette ugyanakkor, hogy több név is felmerült, de még további egyeztetésekre van szükség ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő személyt. Kedden az MDF-fel is tárgyalnak, és a liberális párttal is egyeztetnek még, és bíznak abban, hogy még a héten megtalálják az ideális jelöltet - mondta a szocialista politikus.

Simon Gábor elmondta, hogy olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség, aki arcot tud adni a nemzeti kormánynak, akit nemcsak a pártok fogadnak el, de nagy a társadalmi támogatottsága is.

Az MSZP választmányi elnöke cáfolta azokat az értesüléseket, hogy az SZDSZ-nek van egy konkrét jelöltje, akihez ragaszkodik.

Bokros Lajos, Simor András, Surányi György - valamelyikük befutó lesz?
Bokros Lajos, Simor András, Surányi György - valamelyikük befutó lesz?

Kik jöhetnek szóba, ha Gyurcsány megy?

Surányi György

Az MNB elnökeként segítette a Bokros-csomag levezénylését, a 80-as évek végén Világbanknál volt konzulens.

Simor András

A 90-es években fontos szerepe volt a Matáv, a Richter, az OTP és a Mol privatizációjánál is, biztos jól ismeri tehát a magyar gazdaságot. Még a nagy könyvvizsgáló, a Deloitte is rábízta a magyarországi leánya újjászervezését, miután jelentős ügyfelük, a Postabank szétesése besározta a cég hírnevét.

Király Júlia

Az MNB alelnöke 1990-ben Surányi György tanácsadója volt, 2007 óta Simor András helyettese. Ő irányította a Postabank privatizációját, és évekig vezette a Nemzetközi Bankárképzőt. A 90-es évek elején tanácsokat adott a Fidesznek is.

Bajnai Gordon

Simor András volt a főnöke a 90-es években az üzletileg rendkívül sikeres Creditanstaltnál. Lassan két éve benne van a kormányban, mégse pártember. Az önkormányzatokat és az EU-s pénzek elosztását is felügyelte.

Gráf József

A Gyurcsány-kabinetben ő a legnépszerűbb, Orbán Viktor egyszer azt mondta rá, hogy van vér a pucájában, és traktoros felvonulás sem volt Budapesten, amióta ő az agrárminiszter.

Bokros Lajos

Egyszer már nekikezdett a költségvetés rendbe rakásához, nem is sikertelenül. Terve mostanra is van, Gyurcsány szerint még dermesztőbb is, mint a Reformszövetségé.

Békesi László

A rendszerváltás előtt is volt már pénzügyminiszter, és most a Reformszövetségben aktiválta magát.

Mészáros Tamás

A közgáz (Budapesti Corvinus Egyetem) rektora egyszerre tudományos szakember és államigazgatási tapasztalatokkal felvértezett személy. A Horn-kormány idején vezette a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzatot, és az Állami Privatizációs Vállalat igazgatótanácsát, miután a cég előző vezetése belebukott a Tocsik-botrányba. Az ÁPV Rt. elnöke volt a Medgyessy-kormány idején, 2008 tavaszán pedig a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett Új Tulajdonosi Program elnökévé nevezték ki.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. Szebbjövőt! 2009. augusztus 28. 15:41
  „Vona Gábort választom”
 • 63. lajosbácsi 2009. március 30. 10:25
  „én MONOK POLGÁRMESTERét választanám. ő egy józan gondolkodású, reális ember! nagyon remélem felkerül majd a listára.”
 • 62. Boytronic 2009. március 29. 17:46
  „Kedves hargita...!Lapozz csak utánna,ma már lehet,történelem az hogy Jani bátyánk behivta az szovjet csapatokat az teremtette meg azt a nevezhetjük jólétnek melyből ez a mai politikai "elit"nevelkedett tanult,és most éhen dögleszt téged is meg engem is...ez legalább akkora bün .Most nem beszélek arról hogy azáltal az ország teljes megszállását is megakadályozta,mert olyan is volt a régmultban,csak az Német turisták hajtották végre...Most NATó-sok vagyunk ésugye ebben az országban most minden magyar,a gazdaság,a bankrendszer,a haderőnk stb,Mit gondolsz mi történne ha egy 56-os esemény megismétlődne??..”
 • 61. Boytronic 2009. március 29. 14:34
  „TORGYÁN JÓZSIT!!!!!!!akár!!!!!!::))))))”
 • 60. szemiramis 2009. március 28. 16:12
  „Békesi Lászlót választanám, mert végre valaki látja hogy a nyuzást nem a szegényeken kell kezdeni, a gazdagokon kell. Világosan látkja hogy mennyi fölösleges hivatal, és közszolga van, nem gyűlölködik és hitelesnek is tartom”
 • 59. hargita 2009. március 25. 20:32
  „Kedves Pepe!
  "...KÁDÁR JÁNOS volt, akit a nép tisztelt és szeretet..."
  "...Én máskén hallottam..."
  Én nem hallottam, hanem ott voltam, mert már éltem akkor. És elmondhatom Neked, hogy kifejezetten utáltuk Kádár Jánost, mert pl. 56-ban visszahívta az akkor már kivonuló orosz csapatokat, több embert végeztetett ki, mint Haynau, vagy mert iskolázatlan volt, ami egyébként nem baj, csak akkor, ha valaki egy ország élén áll.”
 • 58. anica31 2009. március 25. 11:14
  „Nem tom ezek mi dondolnak??Enyik simlis a másik után?? Mért nem a nép dőnt igy volna fer........”
 • 57. Agáta 2009. március 25. 09:00
  „Igen, az egész slepp alkalmatlan, nem méltóak arra, hogy országunkat vezessék. Példa: Dr. Gyenesei azt a kapitális baromságot mondta ma az M1-en, hogy amennyiben előrehozott választások lennének, akkor az a kormány alig regnálna, mert jövő júniusban megint választásokat kell tartani. Az "előrehozott választás"-nak melyik részét nem érti? Nyilván az "előrehozott" szóval vannak gondjai. És ez miniszter! Te jó ég!”
 • 56. Petibácsi 2009. március 25. 08:15
  „2006-ban a választók szavaztak a kormányról, annak fejéről és a programról. Mivel az eltelt idő óta kiderült, hogy a kormány csődbe vitte az országot, a kormányfő becsapta a népet, a program pedig nem teljesült, újra a választókhoz kellene fordulni. Izlandon, Lettországban, és hamarosan Csehországban tudják a politikusok, hogy mi az íratlan szabály ilyenkor demokráciában. Ja, mit várjon az ember azoktól, akik még az írott szabályokat, a törvényeket sem tartják be? Egyébként ez az egész osztozkodás az MSZP, az SZDSZ és az MDF között szégyenletes, a szocialisták foggal-körömmel ragaszkodnak a hatalomhoz, amit erkölcsileg már eljátszottak, a kis pártok kint is, bent is taktikázása pedig a magyar választópolgárok kijátszása. Sem Surányi, sem akárki nem kapott felhatalmazást a néptől hogy a csődcsomagot ránk zúdítsa. Igaz, elkerülhetetlen a gazdaság, a költségvetés és a szociális szférra rendbe tétele, de azt csak egy közbizalomra építkező, valóban új kormány tehetné meg, amelyik ezt világosan vállalja a programjában. Számít-e valamit a mi véleményünk, beleszólhatunk-e a saját sorsunkba?! Egy demokratát az különböztet meg a megélhetési politikustól, hogy nemcsak azt teszi meg, amire az alkotmányjog lehetőséget ad neki, hanem azon túlmenően a morális parancsoknak, a lelkiismeretnek és a társadalom elvárásainak is meg akar felelni.”
 • 55. PEPE 2009. március 24. 22:37
  „peace ! Én máskén hallottam, akiket a börtönbe küldtek, azok meg a népet árulták el.”
 • 54. peace 2009. március 24. 22:09
  „PEPE, a rokonod volt? mert akkor bocsánatos az elfogultságod...
  Olyan jó fej volt, hogy elsőként az őt pozícióba segítőket árulta el és küldette börtönbe/száműzetésbe az "utolsó igazi kommunista".
  Morális magaslatai mellett már csak szónoki képességei voltak emlékezetesebbek, igaz, gyerek voltam még.
  Abban viszont igazad van, hogy ezek teljesen mások. Ezeknek nincsenek elveik...”
 • 53. Sziti 2009. március 24. 21:41
  „h65535!
  És te kit választanál?”
 • 52. PEPE 2009. március 24. 21:26
  „Hülye gyerekek/tisztelet a kivételnek/az utolso igazi kommunista, KÁDÁR JÁNOS volt, akit a nép tisztelt és szeretet, ezek egészen mások.”
 • 51. maci52 2009. március 24. 20:37
  „Amíg a volt KOMMUNISTÁK cserélgetik egymás között a zsíros beosztásokat addig itt nem lesz semmi változás.
  A mostani miniszterek,államtitkárok mind a pártállam kommunista vezetői,tanácselnökei,párttitkárai voltak.
  Kutyából nem lesz szalonna,illetve rendszerváltás.1,5 millió ember vándorolt ki Amerikába,ezt akarják most is ezek a kizsákmányolók?”
 • 50. h65535 2009. március 24. 20:36
  „allegro: A te tandíjadról nem a Bokros tehetett. Ha pedig voltál olyan balfék, hogy fizettél, hát az a te bajod.
  Egyébként akkoriban a tandíj mértéke 2000 Ft környékén volt havonta, legalább ennyivel kevesebbet költött a sok léhűtő szeszre...”
 • 49. Sziti 2009. március 24. 19:51
  „Én egy egyszerű paraszt bácsira gondoltam aki nem ismeri ezeket a huncutságokat, csak a józan paraszt észt.
  Nagy kárt nem tudna csinálni.”
 • 48. gerbera 2009. március 24. 18:52
  „Lehet szembe menni a népakarattal, de meddig? Szinte az összes közvéleménykutatáson az előrehozott választások vezetnek torony magasan! Elodázni lehet ugyan a felelősségre vonást, de az idő könyörtelenül telik. Minden egyes elvesztegetett nap egy-egy szög a jelenleg hatalmát fitogtató kormánypárt koporsójába! Ideje lenne menekülni elvtársak, mert a felelősséget országunk tönkretételért vállalniuk kell!”
 • 47. gerbera 2009. március 24. 18:40
  „BOKROS IS HAZUDIK,UTÁNA NÉZTEK AMERIKÁBAN ,NINCS SEMMIFÉLE VÉGZETTSÉGE,IGY IS TUL SOKAN ÉLNEK A NÉP ZSIRJÁN ,NEM,NEM NEM.,,,,NEM KÉRDÉS , MULT RENDSZERT KISZOLGÁLÓ KOMMUNISTÁKAT KITILTANI A KÖZÉLETBŐL,ADDIG NEM LESZ VÁLTOZÁS,MÉDIA ÁLTAL FELSOROLT SZEMÉLYEK SZÓBA SE JÖHETNEK,,MERT FOLYTATJÁK A MOSTANI KORMÁNY ROSSZ MŰKÖDÉSÉT,,,,,,,,MEGTISZTITANI A KÖZÉLETET, MÉDIÁT IS MINDEN SEGGNYALÓJÁTÓL.”
 • 46. Örvájn 2009. március 24. 18:05
  „30. Logaritmus 2009.03.24. 16:10
  Az általad említett három párt közül az első kettő hetedik éve próbálkozik a kormányzás (számukra) nagy kihívást jelentő felelősségteljes feladatával. Jegyezzük meg nem sok sikerrel. A nyugati demokráciák politikai váltógazdaságától nem idegen az előrehozott referendum, a kormányzó képes többség átalakulása, létre jötte még esetleg évtizedes pártszövetségeket is megbont. Helmut Schmidt ellen 1982 októberében konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be a CDU, eredménye egy CDU-CSU-FDP koalíció, és Helmut Kohlt az NSZK 6. kancellárjává választják. A szavazás eredményét a német szabad demokraták átállása okozta (baloldalról a jobb oldalra). Az új kormány a lehető leghamarabb kiírta a választást amit fölényesen meg nyert. Igaz a gazdaság rendbetétele ott is az új kormányra hárult. Ennyit az időközi referendumról. A magyar ellenzék viselte már ,,kormányzás terhét" -vezető meghatározó erőként-, a párt prominensei ugyanazok. Akkor úgy tűnt, hogy nem a döntésképtelen vezetői-impotencia jellemzi a polgári kormányt, -egész pályás letámadás- harsogta a lojális média.”
 • 45. RépásMargit 2009. március 24. 17:58
  „Olvasom a hozzászólásokat! Kíméletlenül kemények, és van valóság tartalmuk. Egyet azért szeretnék megjegyezni: 89-be Bokros Lajos elkezdett valamit, nem engedték neki befejezni, mert 90-be választások, mennie kellett. Ha a helyébe lennék, biztos nem vállalnám fel a közel 20 éve felhalmozott adósság tömeg rendbehozatalát. Itt van Surányi György, remek ember nem vitatás, csak egy baj van, hogy Ő is ezerszer meggondolja, hogy elvállalja e. Nem elemzem a jelölteket tovább, hisz mindenkinek meg van valahol a maga pozitív és negatív oldala. Egy javaslatom lenne viszont: bárki is kerül az országunk élére és alakít új kormányt, a további károkozás megakadályozására az összes vagyonukkal feleljenek a további csőd felé haladás esetén, és vegyék el a leköszönő miniszter és kormánya tagjainak vagyonát az Állam, és ebben a törvényt hozó testületek ebben a rövid időben azonnal hozzanak törvényt, mert ez bizony soha nem történt meg. Csak ennyi. Személy szerint nekem van jelöltem, az ország leggazdagabb embere állítólag Kapolyi László, jelöljék, sok veszteni valónk már úgy sincs, mert úgyis mi isszuk meg a levét.”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Metszőollóval akarták levágni az ujját a rablók

Összeverték, a földre rántották, kezét, lábát műanyag kábellel összekötözték az idős embernek. Tovább olvasom