Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Korrupcióellenes törvényjavaslatokat nyújtott be az LMP

Az LMP két, a korrupcióellenes küzdelmet segítő törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek - jelentette be csütörtöki, Scheiring Gáborral közösen tartott sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezetője.
Schiffer András indoklásként elmondta, hogy véleményük szerint a korrupció elleni küzdelem egyik leghatékonyabb fegyvere az átláthatóság. Ezért javaslataikkal egyfelől azt szeretnék elérni, hogy minden érintett állami, illetve önkormányzati szerv záros határidőn belül tegye közzé a közpénzekkel összefüggésben kiírt pályázatokra beérkezett ajánlatokat, illetve az így megkötött szerződéseket.

Emellett úgy módosítanák a Btk.-t, hogy akár börtönbüntetéssel is sújtható legyen az a személy, akit felelősnek találnak a közérdekű adatok közzétételi kötelezettségnek elmulasztásában.

Az MTI kérdésére azt felelte, szeretnék, hogy a különböző közhatalmi pozíciót betöltő személyek, például a parlamenti vagy önkormányzati képviselők céghálója legyen elérhető, így váljon átláthatóvá, hogy a helyi vagy országos döntéshozóknak milyen gazdasági érdekeltségeik vannak.

Hozzátette, a törvényjavaslat igazodik a Btk. hatályos, közérdekű adattal való visszaélést büntető tételeihez, így alapesetben két évig terjedő szabadságvesztésről szólna. A minősített esetekben ez három évet is jelenthetne.

Szintén kérdésre válaszolva azt felelte, hogy a családtagok vagyonnyilatkozatának nyilvánosságra hozatalában nem alakítottak ki álláspontot, de a cégháló nyilvánosságra hozásához hozzátartozna a közvetlen rokonok érdekeltségeinek nyilvánossága is.

Kitért arra is, hogy az LMP módosítaná a gazdasági társaságok szétválásának szabályozását. Úgy fogalmazott, hogy a zavarosban halászó cégek egyik kedvelt átalakulási formája, amikor két jogutódra válnak szét. Mint mondta, így egy tollvonással meg lehet szabadulni a közösségi rendszabályokat semmibe vevő cégeket sújtó hátrányoktól.

Scheiring Gábor azt mondta, hogy ha a kormány érdemben kívánna tenni a korrupció ellen, akkor bezárná az ilyen kiskapukat.

A képviselő kijelentette, hogy meglátásuk szerint a kormánynak nincs antikorrupciós stratégiája, sőt "kifejezetten szembemegy azokkal az elvekkel és intézkedésekkel, amelyek szükségesek lennének a korrupció felszámolásához". Úgy fogalmazott, hogy a kormány kivonta a közérdekű adatokra vonatkozó törvény hatálya alól a többségi állami és önkormányzati tulajdonba tartozó társaságokat.

A politikus hangot adott annak a véleményének, hogy aki az állammal üzletel, annak vállalnia kell az átláthatóságot, a kormánynak pedig garantálnia kell, hogy a transzparencia feltételei az állami gazdálkodásban mindenütt érvényesüljenek.

Schiffer András kijelentette, hogy az érdemi állampolgári részvételt hiúsítja meg, ha "különböző közpolitikai döntéseket gyakorlatilag meg lehet vásárolni".

Olvasóink írták

 • 3. szilléri 2010. december 09. 16:19
  „LMP és a Jobbik ?????

  Kicsi bibsik véleménye indifferens !

  Celeb párt. Mindegy, hogy mikor és miért állandóan nyomja a média mint ,,Krahácsot " .”
 • 2. dodó 2010. december 09. 16:09
  „Ritkán, de néha egyetértek Schifferékkel. Most is!”
 • 1. frakk 2010. december 09. 13:43
  „A javaslatot tökéletesnek tartom, elvetni nem szabadna, csak hozzátenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móri per - Életfogytiglant kapott Weiszdorn Róbert

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Weiszdorn Róbertet csütörtökön jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. Tovább olvasom