Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Közös bűnmegelőzési programot indít a rendőrség a romákkal

Polgárőr és rendőr képzést, valamint e-mailes jelzőrendszer kialakítását is javasolták a "Biztonságban a közterületeken az összefogás erejével" program szakmai fórumának résztvevői szerdán Szolnokon.
A programot a Szolnok megyei főkapitányság a helyi cigány kisebbségi önkormányzatokkal, kisebbségi jogvédő valamint polgárőr szervezetekkel közösen indította, hogy a mélyszegénységben, periférián élő közösségek körében megelőzzék a közbiztonság további romlását.

A fórumon 18 cigány kisebbségi önkormányzat, 14 cigány civil szervezet, 23 polgárőr szervezet és 23 civil szervet képviseletében 92-en vettek részt.

Sok esetben az információhiány és a hatóságoktól való félelem miatt nem működnek együtt a bűnmegelőzésben vagy a felderítésben a periférián élő közösségek. A bűncselekmények áldozatai vagy szemtanúi nem tudják, kihez kell fordulni, illetve tartanak a hatóságoktól. A hatóságok részéről pedig gyakran homogén csoportként kezelik az egyébként nem egységes közösségeket - számolt be a szerdai fórum tanulságairól Márkus Erika rendőrőrnagy, a program egyik koordinátora.

A fórumon az is kiderült, a rendőrség és a különböző kisebbségi szervezetek között kötött együttműködések sokszor csak papíron léteznek, gyakorlati hasznuk nincs. Javaslatként felvetődött egy e-mailes jelzőrendszer felállítása, amelyen keresztül a kisebbségi szervezetek és a rendőrség tartaná a kapcsolatot. Ezenkívül szóba került, hogy egy polgárőröknek és rendőröknek tartandó képzés, amelyen keresztül a cigányság szokásait, kultúráját ismerhetik meg.

- A "Biztonságban a közterületeken az összefogás erejével" elnevezésű program célja, hogy a helyi közösségekben megtaláljuk azokat az aktivistákat, akik mobilizálni tudják a közösségeket, és rajtuk keresztül egy támogatói, szociális jelzőrendszer működhet a mélyszegénységben élő cigány/roma közösségekben - mondta el Márkus Erika, hozzátéve a programban használt "cigány/roma" formulát is közmegegyezéssel alakították ki. Márkus Erikaelmondta: nem az a céljuk, hogy felülről megmondják mit kellene tenni. A cél az, hogy a közbiztonsági problémákat a helyi lakosság bevonásával, az érintettekkel együttműködve orvosolják.

A program márciusban és áprilisban további szakmai fórumokkal folytatódik.

Olvasóink írták

 • 5. Gabeszka 2009. február 05. 09:53
  „Már megint mi magyarok alkalmazkodunk a romákhoz!!! őket érdekli a mi kúltúránk??? nekik kellene behatóbban elmagyarázni hogy dolgozni kéne nem lopni meg bűnőzni........ nem??? Érdekes, hogy amikor lesötétített buszokkal rohangálnaka rendőrök mondjuk egy JNSZ megyei faluban kb 1 hónapon keresztül beszarnak a romák és elbújnak. Nem lehetne ezt gyakrabban.... köpködik a vétlen öreg embereket néniket gyermekeket terrorizálnak a buszmegállókban na meg késsel a zsebükben mennek el bálozni. De azért igen hajrá tanulmányozzuk csak a kúltúrájukat. Karöltve járőrözzünk velük....”
 • 4. floridaimagyar 2009. február 05. 00:57
  „Barmit is tesznek az jobb, mintha semmit se tennenk ezen problema ellen. Remelem lesz valami haszna.”
 • 3. maci52 2009. február 04. 21:13
  „Ez jó,rendőrök tartanak rablólétrát a romáknak a kerítés átmászásához.”
 • 2. tüsök 2009. február 04. 19:00
  „Nem tartom rossz ötletnek.Egy cigány senkitől nem fél jobban mint a cigány rendőrtől.Régen Szegeden volt egy ilyen fazon,ha balhéztak a cigányok mindig őt küldték és rendet is tett.”
 • 1. dodó 2009. február 04. 17:28
  „"...egy polgárőröknek és rendőröknek tartandó képzés, amelyen keresztül a cigányság szokásait, kultúráját ismerhetik meg."

  Azt hiszem, az érintettek ezt már nagyjából megismezték.
  Ellenben igen hasznos kiképzés lesz a megélhetésieknek, mert belelátnak a rendőrség munkájába és így jobban tudják áldásos, miindennapi, jól elsajátított és megszokott tevékenységeiket eredményesebben megszervezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárgyalások a Borsodchem elbocsátottjainak megmentéséért

Tárgyalások kezdődtek a Borsodchem által elbocsátott 550 dolgozó álláshelyének megmentéséért… Tovább olvasom