Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Külföldi katonai missziók meghosszabbításáról döntött a kormány

Magyarország támogatja az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának kiteljesedését, és aktív részt kíván vállalni az EU válságkezelő műveleteiben

Több afganisztáni katonai egység jövő év végéig, míg az ugandai, szomáliai és kenyai feladatellátás mandátumának 2015. március végéig való meghosszabbításáról döntött a kormány - derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter beszámolójából, amelyet pénteken a parlament honlapján tettek közzé.

Az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben történő magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat módosításáról szóló beszámolóban a miniszter kifejtette: az Afganisztánban kialakult helyzet, valamint a nemzetközi közösség és szervezetek - köztük a NATO - által előrevetített rendezési folyamat ismeretében az afganisztáni magyar szerepvállalás jövőjének folyamatos újraértékelése szükséges.

A Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportja (PRT) csaknem hétéves szolgálat után március végén tért haza Magyarországra, majd májusban a MI-35 légi kiképzés támogató csoport, októberben pedig a kabuli nemzetközi repülőtér őr- és biztosító kontingense is befejezte feladatait.

A beszámoló szerint a Magyar Honvédség továbbra is több területen is részt vesz az ISAF tevékenységében. A honvédség katonái öt kontingensben és törzsbeosztásokban látják el a feladataikat Afganisztánban.

A NATO szövetségesi együttműködés keretében megvalósuló csapatmozgásokat az alaptörvény alapján a kormány engedélyezi. Több kontingensnek ez év végével járna le a mandátuma. Ezek közül a különleges műveleti kontingens, valamint az afgán légierő szállítóhelikopter-pilótáinak kiképzését és mentorálását végző Mi-17 szállító helikopter légi kiképzés támogató csoport mandátumát 2014. december 31-ig hosszabbította meg a kormány.

"Az afganisztáni magyar szerepvállalás a szövetség, illetve az ISAF műveletigényeihez történő igazítása egyértelműen hozzájárul hazánk kedvező nemzetközi megítéléséhez" - írta beszámolójában Hende Csaba.

Ugyancsak pénteken tették közzé a parlament honlapján az Európai Uniónak a szomáliai biztonsági erők kiképzésére irányuló missziójához (EUTM Somalia) történő további magyar katonai hozzájárulásról szóló kormánydöntésről szóló beszámolót.

A honvédelmi miniszter beszámolójában azt írta: a kormányprogramban megfogalmazottak szerint Magyarország támogatja az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának kiteljesedését, és aktív részt kíván vállalni az EU válságkezelő műveleteiben, nem csupán az európai kontinensen, hanem - szolidaritása kifejezéseként - korlátozott számban más földrészen is. Az EU közös biztonság- és védelempolitikája keretében megkezdett szomáliai misszióban való magyar katonai részvétel megfelel ezen törekvéseknek.

A kormány hozzájárult ahhoz, hogy az EUTM Somalia keretében működő kiképző erők kötelékében a Magyar Honvédség állományából legfeljebb tíz (váltási időszakban legfeljebb húsz) embert kitelepítsenek Ugandába, Szomáliába és Kenyába, és ott a misszió feladatrendszerébe tartozó feladatokat lássanak el 2015. március 31-ig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János: Szent István műve közös út, hazaszeretet és összetartozás

Kijelentette, hogy "a szocialistának nevezett diktatúra számára" az államalapító király emléke… Tovább olvasom