Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Különadóval tömik be a 16 százalékos kulcs ütötte lyukat?

Átmeneti időszakra szólna és egy bizonyos jövedelemhatártól kellene fizetni a szolidaritási adót, amely még csak ötletként merült fel.
A gazdagabb rétegeket sújtó szolidaritási adó magyarországi bevezetéséről nyilatkozott Pálffy István kereszténydemokrata képviselő szerdán a Klubrádiónak.

A terhet egy bizonyos jövedelemhatár fölött fizettetnék meg azzal az indokkal, hogy ebben a helyzetben szükség van szolidaritásra. Hogy ettől mekkor bevételt vár az állam, arról Pálffy nem beszélt.

Bár az új adóról még csak ötlet szintjén beszélnek, ha mégis bevezetik, azzal a kormány korábbi gazdaságpolitikájának egyik központi elemét adná fel, a 16 százalékos SZJA-t - írja az index.hu. Orbán Viktor pedig múlt héten azt mondta: nem engednek "az arányos adórendszer teljes kiépítésének politikájából".

A portfolio.hu emlékeztet: Magyarországon nem előzmény nélküli a tehetősebb rétegek megadóztatása. 2007 január elsejével lépett életbe ugyanis a magánszemélyek különadója (4 százalékos szolidaritási adó a 36 százalékos kulcs felett), ami 2010. január elsején szűnt meg. Évente 20-25 milliárd forinttal gyarapította a költségvetést.

Olvasóink írták

 • 8. zongorista 2011. augusztus 25. 23:44
  „Az előbb hallottam a Híradóban, hogy 2011 júniusában 8 milliárddal visszaesett a fogyasztás...
  Szerintem ezt nem feltétlen csak a 16 %-os adóra kellene fogni..
  Talán a svájci frankon eladósodott családok is kevesebbet tudnak költeni.....
  Ez nálam okosabb embereknek nem jutott eszébe??!!”
 • 7. Vörcsi 2011. augusztus 25. 20:23
  „Természetesen adózzanak, mégpedig visszamenőleg! Ugyanis, hazánkban ezt is lehet. Most olvastam valahol, hogy a gazdagoknál maradt többletjövedelem, nem jelent meg - az elképzelésekkel ellentétben - sem a fogyastásban, sem a gazdaságélénkítő munkahelyteremtésben! Hát akkor vegyék vissza így, ha már önként és dalolva nem forgatták vissza a gazdaságba.”
 • 6. achilleus 2011. augusztus 25. 19:14
  „A Portfolio ezt is írja:
  "A szocialista párt három héttel ezelőtt közölte: 5 millió forint éves jövedelem felett 32%-os szolidaritási adókulcs mellett kellene adózzanak a magánszemélyek a jelenleg érvényben lévő 16%-os kulcs helyett."

  Ehhez képest a "szolidaritási adó a 36 százalékos kulcs felett), ami 2010. január elsején szűnt meg.", méghozzá a Bajnai kormány 2009-es adótörvénye alapján, ugyanekkor 2011-re 15 millió forintig emelték és megszavazták (!) az alsó adósávot (17%), ez nagyon ütközik a mostani 5 millió feletti 32%-os ötlettel, emellett (nyilatkozataik alapján) megtartották volna a minimálbér adómentességét. Csak kérdezem ilyen megszavazott törvényi háttérrel milyen 500 milliárdról beszélnek, és azt mégis mihez viszonyítják? http://sasika61mondja.blog.hu/2009/06/23/elegans_e_adotorvenyt_elfogadni_2011_re Csatolt link szerint nem elegáns, de a mostani nyilatkozataik, amellyel az egykulcsos adót támadják, nem is gondolták komolyan.”
 • 5. N.P. 2011. augusztus 25. 18:10
  „Baromi nagy lehet a fejetlenség és a rinya, ha a hír "megszellőztetését" csak egy ilyen komoly gazdasági szakember merte vállalni......”
 • 4. 620829 2011. augusztus 25. 17:24
  „vicc a köbön ez a kormány is.....”
 • 3. balihoho 2011. augusztus 25. 16:15
  „Ide vezetett a nagy fülkeforradalmi 16 százalékos adó elképzelés, és hatása a gyakorlatban. Vegyünk el 500 milliárdot az amúgy is szerényebb keresetűektől, és adjuk oda a gazdagabbaknak, akik erre nincsenek rászorulva, de jól jön nekik a plusz. Eközben ugyanez az ötszáz milliárd hiányzik a költségvetésből, és betömendő a lyukat, pótadót kell kitalálni. HÁT NEM GYÖNYÖRŰ!”
 • 2. ferdzso 2011. augusztus 25. 15:42
  „A szlogen az volt, hogy "majd ráfogjuk a nyuszira"! Egyre gyakrabban hallom a (kudarcok okán), hogy "a kétharmad akarta így!" Meddig megy ez még, hogy "ötletelnek", és csak a rossz jut a választók döntő hányada felé? Be kéne végre látni, hogy középréteg barát,(hogy vásárolni tudjanak, és ezzel a gazdaságot élénkíteni) adótörvény legyen végre! Láthatják: Ami van, nem működik! Újabb téma, hogy megnyirbálják a hétvégi, délutáni és éjszakai pótlékokat. "Hát, nagyon dolgozópárti gondolat!" Aki eddig húzta az igát, amíg mások otthon ünnepeltek, pihentek , szabad hétvégéztek a családdal, és aludtak a puha ágyban, így most, (célarányos bérezés hiányában) sok követőre találnak majd! Kiegészítő bér mentesen, dolgozzon, aki kitalálta! Kezdem elhinni, hogy céltudatosan teszik tönkre az országot, és lakosságát.”
 • 1. unknown 2011. augusztus 25. 15:17
  „"...Évente 20-25 milliárd forinttal gyarapította a költségvetést. ..."

  Az állami költségvetés éves tervezett kb. 14.500 milliárd forint bevételi előirányzatához képest nagyságrendileg ez igen kicsi arány. Nem véletlen az az egyik gazdasági portálon közzétett megállapítás, hogy a gazdagabbakat sújtó magasabb adószázalék eltörlésével észrevehetetlen a belső fogyasztásban kimutatható nagyobb ÁFA bevétel. Kis ország vagyunk kevés gazdaggal, ezért nincs sok jelentősége e téren a gazdagoknál az ellenzék által követelt új, magasabb adókulcs bevezetésének. Valószínűleg e gazdagabb rétegnél maradó többlet inkább segít javítani a foglalkoztatást, vagy a megtakarítást. És ez szerintem fontosabb és célravezetőbb a gazdaság élénkítése érdekében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turi Attila az év főépítésze

Turi Attila, Devecser főépítésze lett idén az év főépítésze, a Főépítészi Életműdíjat pedig Sári István, Sopron, Esztergom és Pesterzsébet nyugalmazott főépítésze vehette át a XVI. Országos Főépítészi Konferencián. Tovább olvasom