Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Leltároz a kormány

A kormány 2012-től kívánja működtetni az egységes integrált nemzeti vagyonnyilvántartást.
Nagy Anna kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően bejelentette: a kormány döntött a vagyonleltár elkészítésének munkamenetéről. Mint kiemelte, az a cél, hogy egységes, látható, pontos, hiteles nyilvántartás jöjjön létre.

A kormány felkérte az érintett tárcákat - a vidékfejlesztésit, a nemzeti fejlesztésit, a honvédelmit, a belügyit, és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát -, valamint és a KSH-t, hogy augusztus 30-ig hozzanak létre munkacsoport, amely megvizsgálja a nyilvántartási rendszerek kompatibilitását, szükségszerinti integrálását az új rendszerbe.

A kabinet emellett felkérte Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési és Fazekas Sándor, vidékfejlesztési minisztert, hogy az "országleltár" elkészítéséhez szükséges forrásokat a 2011-es költségvetésbe tervezzék be, illetve, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével legkésőbb 2011. december 31-ig készítsék el az "országleltárt", azon belül pedig egy egységes és integrált állami vagyon-nyilvántartási rendszert.

Nagy Anna elmondta azt is, hogy az "oszágleltár" 2012-től működik, a rendszer működtetése és fejlesztése pedig nemzeti fejlesztési miniszter feladat lesz.

Kiemelte még, hogy a kabinet a költségvetési források mellett uniós forrásokban is gondolkozik.

A kormányszóvivő aláhúzta: eddig elmaradt az állami vagyont képező épületek, építmények, létesítmények jogi, műszaki állapotának egységes felmérése, dokumentálása, nyilvántartásba vétele, a földhivatali nyilvántartással való összevetése.

Az előzetes vizsgálatok során kiderült - fűzte hozzá -, hogy a jelenlegi nyilvántartások részben nem naprakészek, nem teljes körűek, nem pontosak, a nyilvántartásban szereplő adatok pedig nem hitelesek.

A kormány jó gazda szeretne lenne, ezért tételesen számba kívánja venni, mije is van az országnak - fogalmazott Nagy Anna.

Az egységes, integrált nemzeti vagyonnyilvántartást, azt, hogy mik a közös vagyontárgyak, nemcsak a kormány, hanem az állampolgárok is nyomon tudják követni - emelte ki azzal, hogy ehhez először fel kell tárni, hogy hol és milyen állapotban vannak a rendelkezésre álló eszközök.

Az "országleltár" kapcsán a kormányszóvivő úgy vélekedett: a közvagyon törvényes, mindenekelőtt a nemzet érdekében történő felhasználása nemcsak az ország alapvető gazdasági érdeke, de fontos alappillére a társadalmi igazságérzetnek is. Amíg nem vesszük számba, hogy mink is van, nagyon nehéz tisztán látni, miből lehet gazdálkodni - húzta alá.

Olvasóink írták

  • 2. cyt 2010. augusztus 12. 15:49
    „"történész" - szerintem elkerülhette a figyelmedet, hogy a fenti cikkben ninc SEHOL SEM szó Kft-kről csak állami szervekről. Talán azt sem realizáltad még, hogy kormányváltás volt, aminek az egyik legnyilvánvalóbb jele éppen az, hogy nem KISZERVEZ, nem Kft-ket hoz létre állami feladatok elvégzésére, hanem saját maga, azaz állami szinten kezeli és intézi az ÁLLAM ügyeit. El tudom képzelni azt, ez mennyire "nem tetszik" vagy "újdonság" a volt szoclibes kormányt támogatóknak vagy "szeretőknek" - de ez akkor is így van és ezután így is lesz. Remélhetőleg ....”
  • 1. történész 2010. augusztus 11. 19:39
    „Nos valakinek a valakije egy jó Kft-hoz majd létre és jó pénzért felméri azt a vagyont..ahogyan volt eddig is...aztán majd lehet cikkezni mutyizásról..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindnyájunkat meg akar védeni az új médiahatóság

Emberközpontú és átlátható hatóságot szeretne az újonnan felálló hivatal kedden kinevezett elnöke,… Tovább olvasom