Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Lemondott a PSZÁF felügyeleti tanácsi elnöke

Lemondott posztjáról a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsának elnöke, Farkas István - értesült az Index.
A háttérben a szervezettel szembeni növekvő kritikák és állítólagos kormányzati kifogások állhatnak. A PSZÁF-ban egyelőre hallgatnak.

A PSZÁF-fal szemben jó ideje fogalmazódnak meg súlyos kritikák. A legelső ezek sorában a MÁV Általános Biztosító Egyesület tavalyi csődjével kapcsolatos: eszerint a felügyelet nem időben és a kellő határozottsággal lépett fel a jó ideje növekvő gondokkal küszködő biztosító ügyében. Az ezt az esetet is tartalmazó összeállítás a csütörtöki Világgazdaságban egy kormányzati munkaanyagból idéz. Példaként hozza fel még az ingatlanalapok forgalmának tavaky őszi felfüggesztését, a készítők szerint felületes helyszíni vizsgálatokat, egyes válságerősítő utólagos intézkedéseket is.

Nemrégiben - többször is - híre kelt annak, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bankba olvasztaná be a PSZÁF-ot. Ezt eddig - legalábbis Simor András jegybankelnök - hivatalosan cáfolták. Az viszont tény, hogy már az Országgyűlés tárgyalja azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tenné, a PSZÁF-hoz befolyó bevételeket (bírságokat) más célra elvonhatnák. A felügyelet a múlt héten közleményben hozta nyilvánosságra, hogy ha megszavazzák a változást, készek az Alkotmánybíróságon megtámadni azt. Egyelőre kérdéses annak a parlament előtti gazdasági bizottsági indítványnak a sorsa, amely átalakítaná a PSZÁF vezetését: a felügyeleti tanács helyébe a miniszterelnök által javasolt és a köztársasági elnök által kinevezett vezető lépne, vagyis megszűnne a kettős vezetés.

A PSZÁF illetékesei egyelőre elérhetetlenek.

Olvasóink írták

 • 4. Power 2009. június 19. 07:03
  „2. hozzászólás cselac 2009.06.18. 19:59
  "Esetleg még valaki nem akar sürgősen lemondani?"
  Félnek a felelősségre vonástól. Büntetlenül nem lehet tizenezer milliárdos adósságokat csinálni....”
 • 3. maci52 2009. június 18. 20:52
  „Angolosan távozunk,süllyed a hajó,teli a zseb,élünk mint Marci Hevesen,még sajnáltatjuk magunkat egy kicsit,maj alakítunk megint egy MSZP utódpártot.”
 • 2. cselac 2009. június 18. 19:59
  „Esetleg még valaki nem akar sürgősen lemondani? Nincs túl sok emberről szó...de ha jól emlékszem, mintha valaki azt mondta volna, ha nincs 100%-os támogatottsága, akkor lemond...az meg ugye már rég nincs és napról napra változik a nagy megmentő csomag is. Nyilvánvaló volt, hogy egy puha, tehetségtelen ember...”
 • 1. maradando 2009. június 18. 19:43
  „A kormány mikor mond már le végre. Mert a hajó nagyon kezd sűllyedni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boross Péter szakított az MDF-fel, de nem így akarta

Boross Péter felháborítónak tartja, hogy csütörtökön nyilvánosságra került az a rövid levél, amelyet… Tovább olvasom