Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Lendvai: a válságkezelés eredményei már látszanak

A válságkezelés eredményei már látszanak, de a legújabbkori történelem második nagy gazdasági világválsága nem ért véget - írta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében, annak kapcsán, hogy hat hónapja állt fel a válságkezelő kormány.
"Az MSZP 6 hónappal ezelőtt vállalta, hogy a válság elleni védelem élére áll. Azt akartuk, hogy a magyar családok, a vállalkozások, a munkahelyek nagyobb védelmet élvezzenek a gazdasági válság legsúlyosabb csapásaival szemben, újból megerősödjön az ország iránti bizalom, és a kormány mielőbb megteremtse a gazdasági növekedés feltételeit" - fogalmazott Lendvai Ildikó.

Mint írta, Magyarország "fél évvel ezelőtt elindult a válságból kivezető úton". Mára stabilizálódott a forint, az elmúlt hónapokban a piacok bizalma elkezdett visszatérni Magyarország iránt.

A külföldi befektetők ma harmadannyira látják kockázatosnak Magyarországot, mint néhány hónappal ezelőtt. A tavaszi 310 forint közeli szintről mára 270 körül alakul a forint-euró árfolyam. Ennek hatására több mint 400 milliárd forinttal csökkent a magyar családok hitelállománya - olvasható a közleményben.

A pártelnök leszögezte: amíg a magyar munkahelyek, a magyar családok nincsenek biztonságban, a védelem szervezését és a takarékos gazdálkodást biztosítani kell. "Az MSZP keményen fellép a válság ellen, de segít azokon, akiket a válság sújt".

Mint kifejtette, az MSZP és a kormány legfontosabbnak a munkahelyek védelmét tartotta. A válságkezelő kormány 1.400 milliárd forintos vállalkozáserősítő és munkahelyvédő programot indított. Az építőipar megsegítésére 1.800 milliárd forintos külön beruházási program indult, így ebből a keretből több mint 600 jelentős beruházást lehet megindítani.

A kormány lakáshitel-támogatási programot dolgozott ki, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott. A program áthidaló kölcsönökre vállal kezességet, amelyekből a tulajdonosok - legfeljebb két éven keresztül - az eredeti lakáscélú kölcsön havi részleteinek egy részét törleszthetik.

Lendvai Ildikó azt írta, pártja "nem tűri, hogy a válságban bárki visszaéljen helyzeti előnyével". A kormány ezért szeptember 16-án 13 bankkal és a pénzügyi felügyelettel aláírta a banki magatartási kódexet. A magatartási kódex, a bankok egyoldalú erőfölényével szemben ad védelmet az ügyfeleknek - olvasható.

Arra is emlékeztetett, hogy az MSZP kezdeményezésére a kormány elfogadta az úgynevezett szolidaritási csomagot, amelynek keretében átmeneti, gyors segítséget kíván adni az alacsonyabb jövedelmű, elsősorban gyermekes családoknak, valamint a nyugdíjasoknak, és létrehozta a krízisalapot.

A Bajnai-kormány a miniszterek fizetését 15 százalékkal csökkentette, felkérte az állami tulajdonú cégek vezetőit, hogy bruttó jövedelmük 2 millió forint feletti részét ajánlják fel az arra rászorulóknak. Felére csökkentek az állami tulajdonú cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságával járó költségek, megszűntek a miniszterelnöknek, a minisztereknek és államtitkároknak adható jubileumi jutalmak, csökkentek a külföldi napidíjak - olvasható.

Lendvai Ildikó szerint a válságkezelés eredményei azért lehetnek tartósak, mert - mint fogalmazott - volt bátorságuk és koncepciójuk a nagy rendszerek átalakítására, és fenntarthatóvá tételére.

Ennek kapcsán rámutatott, a nyugdíjrendszer hosszú távú biztonságának megőrzése és a foglalkoztatás növelése érdekében a kabinet döntött a nyugdíjkorhatár fokozatos 65 évre emeléséről, és a 13. havi nyugdíj felfüggesztéséről. "Amint azonban a gazdaság újra megfelelő mértékben növekszik, úgy a nyugdíjasok és a közszférában dolgozók egyaránt a növekedés nagyságától függő prémiumban részesülnek" - tette hozzá.

Mint a közleményben olvasható, átalakították a családtámogatási rendszert, s ezzel párhuzamosan "elindult minden idők legnagyobb bölcsőde- és óvodafejlesztési programja". A "munka becsületének visszaállítása" érdekében a módosították az adórendszert.

A "Rend és Biztonság" közbiztonsági program keretében szerződéses rendőröket állítottak szolgálatba, 50 százalékkal több lesz a rendészeti középiskolás, létrejön a településőrség, háromszor annyi támogatást kapnak a polgárőrök mint korábban, valamint hazai és uniós forrásokból a kormány megduplázza a térfigyelő-kamerák számát - zárta közleményét Lendvai Ildikó.

Olvasóink írták

 • 9. lidocain 2009. október 16. 22:03
  „5
  mosmé vagy iyen pesszimista hiszen dübörög a gazdaság és nagy a jólét?
  épülnek a kaszinóvárosok mi kell még?
  a kormány is igazán családbarát,mert elérte azt amit eddig más nem,hogy összeköltöznek a családok. igaz nem a szeretet jegyében,hanem mert külön-külön nem tudnak fenntartani egy lakást,de ez az összebútorozás hirtelen megoldja a bölcsöde és ovoda gondokat is,sőt idősek otthona se kell.
  nna. igen!megcsináltuk!!igen!!elqrtuk!!nem kicsit..nagyon...”
 • 8. KovácsPistike 2009. október 16. 21:58
  „Má-má-mán ke-ke -kezdjük ke-ke -kezelgetni. Cso-cso-csodálatos e-e-ered-mé-mé-ményeink va-va-vannak. :-)”
 • 7. lidocain 2009. október 16. 21:57
  „7 lendvait "meghúzni" ki az az állat? :)))”
 • 6. KolompárRómeó 2009. október 16. 21:31
  „Kedves Lendvai elFtársnő! Tudjuk, hogy Ön 30 éve nyomja, hogy majd 5 év múlva lesz jó, csak most kell kicsit meghúzni (na nem Önt, hanem a szíjat). Mert Magyarország a világ legstabilabb országa! Amikor Önök "uralkodnak", mindig 3 év múlva lesz jó és 5 év múlva lesz euró.”
 • 5. dodó 2009. október 16. 21:19
  „"Lendvai: a válságkezelés eredményei már látszanak" a zsebemen!!!”
 • 4. igazságkereső 2009. október 16. 20:27
  „#2.csutka! Lendvai elvtárnőt ez a legkevésbé sem érdekli. Amíg a társadalom ne m fog össze és nem zavarja el az ilyeneket, mint Lendvai Ildikó,Kiss Péter stb.. addig ebben az országban rend nemlesz, csak örökös hiány, lakosság további elszegényítése stb.”
 • 3. maci52 2009. október 16. 20:20
  „Lendvainak igaza van,látszanak az eredmények,
  egyre több MSZP-s politikus,vezető bukik le,kerül börtönbe.
  ha ez így halad ,lesz meló az építőknek,új börtönöket kell építeni.”
 • 2. csutka 2009. október 16. 19:51
  „Kin is segítenek kedves Lendvai elvtársnő?
  Csak a saját zsebüket tömik.A tavaszi 310ft helyett 270ft az euró.Mondja már meg mikor akarnak már lépni a hitelesek érdekében,mert a bankok még mindíg a megemelt tőrlesztőrészleteket vonják.Mikor felment az euró rögtön léptek a bankok,most mikorra várható a tőrlesztőrészletek csökkentése.Az én családomban és a kőrnyezetemben is vannak hitelesek,de mára már oda jutottak,hogy vagy fizetnek vagy esznek.”
 • 1. KovácsPistike 2009. október 16. 19:07
  „"Amint azonban a gazdaság újra megfelelő mértékben növekszik, úgy a nyugdíjasok és a közszférában dolgozók egyaránt a növekedés nagyságától függő prémiumban részesülnek"

  Látni már! Járni is jár, csak nem jut.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasutassztrájk: A MÁV még nem tudja mekkora lesz a részvétel

MÁV egyelőre még nem tudja, hogy mekkora lesz a hétfőre meghirdetett VDSZSZ sztrájk támogatottsága,… Tovább olvasom