Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Libération: a szélsőség felé fordul a magyar jobboldal

Az új magyar kormányról és a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatáról ír keddi számában a Libération című francia baloldali liberális lap.
A cikket jegyző Florence La Bruyere-nek egy kis déja vu érzése van, amely a kommunista rendszer legabszurdabb pillanataira emlékezteti. A nacionalista és populista jobboldal vezére, Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának kötelező kihelyezését - írja, majd így folytatja: A homályos szöveg "forradalomnak" nevezi a konzervatív Fidesz győzelmét az április választásokon, amelyen a magyar nép "megdöntötte a régi rendszert, és egy új rendszert, a nemzeti együttműködését teremtette meg", amelynek tartóoszlopai a "munka, a család, az otthon, az egészség és a rend" lesznek.

Az Orbán-bullának is nevezett szöveg sok magyarban derültséget kelt - írja La Bruyere. Az interneten a szocialista realizmusra emlékeztető, parodisztikus illusztrált változatok láthatók: sarló, kalapács és vörös csillag vagy sugárzó arcú szőke parasztlány, kezében a nyilatkozat egy példányával, Orbán-fotóval a címlapon.

A forradalom egyesít minden magyart a határon innen és túl a bulla szerint - olvasható a Libérationban. Több mint 2,5 millió magyar él a szomszédos országokban, és az Orbán-kormány első gesztusa azt volt, hogy lehetővé tette számukra Budapesten kiállított útlevél megszerzését. Ez jelképes gesztus, mert az okmány nem ad szavazati jogot, de fölélesztette a magyar sovinizmus rémét a szlovák szomszédoknál, sőt Szerbiában és Romániában is, ahol jelentős magyar kisebbség él - fogalmaz a szerző.

A Fidesz azonban nem érte be jelképes gesztusokkal. Amint hatalomra jutott, sietett enyhíteni a holokauszttagadást büntető törvényt, amelyet még szocialista elődje szavazott meg. Az új szöveg "elnyomó rendszerek által elkövetett bűnök tagadásáról" szól, egy szintre helyezve a náci bűnök és a kommunizmusnak tulajdonított bűnök tagadását, amit a Fidesz már régóta hirdetett.

Mindazonáltal "nincs olyan doktrína vagy párt, amely tagadná a kommunista rezsimek bűneit - mondja Hack Péter, a budapesti egyetem alkotmányjogász professzora. - Vannak viszont olyan politikusok, akik rehabilitálnák Hitlert." Hack hozzáteszi, hogy "a tagadás relativizálása igen rossz üzenet a társadalom számára".

Ki tapsolt az új büntetőjogi rendelkezéseknek? A kis szélsőjobboldali Jobbik párt, amely augusztus 6-án feljelentést tett, azzal vádolva egy volt belügyminisztert, hogy tagadta az 1956-os felkelés leverésekor elkövetett bűnöket. Orbán Viktor pártjának az Országgyűlésben meglévő kétharmados többséggel nincs szüksége a kormányzáshoz a 47 hellyel bíró szélsőjobboldalra. A probléma az, hogy "a jobboldal és a szélsőjobb közti határok nem átjárhatatlanok: a Fidesz választóinak 15 százaléka, 450 ezer ember szimpatizál a Jobbikkal" - mondja Krekkó Péter a Political Capital agytröszttől.

A harmincas évek jobboldalához hasonlóan Orbán Viktor sem tartott soha igazán távolságot a szélsőjobbtól. Így nem meglepő, hogy egy játéktéren találja magát a Jobbikkal. És még labdát is szerez tőle. Példa erre az "elszámoltatás", amelynek ötletét a Fidesz az újfasisztáktól csente el, hogy fényt derítsen a baloldal és a liberálisok "közjavakkal való visszaélésének lehetséges eseteire" az elmúlt nyolc év alatt - írja Florence La Bruyere a Libérationban.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. theseus 2010. augusztus 18. 10:17
  „5. achilleus 2010.08.17. 16:07

  Öszöd előtt az ilyen cikkek, kampányok még tényleg választásokat döndhettek el, amikor kiélezett és még kiegyensúlyozott volt a bal-jobboldal erőviszonya. Azóta az SZDSZ megszűnt, az MSZP a Jobbik szintjére zsugorodott, az LMP egyelőre minipárt.
  Mára annyit zuhant az életszinvonal, hogy az embereket szinte kizárólag a napi megélhetés foglalkoztatja, ez a téma már nem.
  Az ilyen cikkek inkább azért károsak, mert ronthatják M.o. nemzetközi hírét, ha valaki csak ezekből tájékozódik.”
 • 21. achilleus 2010. augusztus 18. 08:56
  „Akkor nézzük csak meg, hová fajult a Gyurcsánybanda antirasszizmusa-antiantiszemitizmusa:
  2010-08-18 08:13 - Cs. István a 2006-os tüntetések idején is kapott feladatot az elhárítástól

  Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követő fővárosi tüntetések idején is kapott feladatokat a katonai elhárítástól Cs. István, a romák sérelmére elkövetett gyilkosságok egyik gyanúsítottja - értesült a Magyar Nemzet. A Katonai Biztonsági Hivatal jelenleg azt vizsgálja, milyen szankciói lehetnek, hogy Cs. István bűntársai előtt leleplezte tartótisztjét. 2006 elején szervezte be a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) Bocskai István Könnyűlövészdandár debreceni kirendeltsége Cs. Istvánt, a romák sérelmére elkövetett gyilkosságok egyik gyanúsítottját. A férfit elsőként arra kérték, adjon információkat egy környékbeli motoros társaságról - tudta meg a Magyar Nemzet. A lap értesülései szerint a szerződéses katonának jelentkező férfinak a radikális, szélsőjobboldalinak tartott motorosok megfigyelésén túl a cívis város labdarúgócsapatának ultráit is szemmel kellett tartania. Amikor az elhárítás olyan információkhoz jutott, hogy valakik arra készülnek, kézigránátokat lopnak a laktanyából, Cs. azt a feladatot kapta, hogy az általa ismert szélsőséges körökben szerezzen adatokat erről."

  ------- a Romasgyilkosságok 2 gyanúsítottja is kapcsolatban állt szélsőséges szervezetekkel. Ezek közül az egyik a Vér- és becsület nemzetközi náci szervezet magyarországi mutációja volt. Ez a szervezet Magyarországon CSAK és KIZÁRÓLAG szocialista-szabaddemokrata kormányok idején tarthatott ZAVARTALANUL náci demonstrációkat. A videók alapján nem nehéz eldönteni miről van szó. A Fidesz kormány megtiltotta ezeket a Becsületnapi demonstrációkat, Horn, Medgyessy, Gyurcsány engedte. Ki is akkor a nácibarát? Ja, persze, ahhoz, hogy riasztgatni lehessen a nácikkal, ahhoz nácik is kellenek. Ha nincs hazai, hozzunk őket külföldről. Szégyen és gyalázat. Amúgy pedig Becher Iván: Séta. Mert nácizmust leginkább "eszelős korrupcióval" lehet csinálni, igaz a korrupció ellen éppoly intenzív pofacsata dúlt, mint a fasizmus-nácizmus-rasszizmus ellen, hasonló eredménnyel."

  Van benne idézet is! Amúgy pedig "Vér és becsület" Wikipedia”
 • 20. flexsnake 2010. augusztus 18. 08:55
  „14. elég furcsa lehetsz ha téged ez zavar. Én inkább kitűntetésnek érezném, ha lerasszistáznának. Az azt jelentené, minden rendben.”
 • 19. CID 2010. augusztus 17. 23:22
  „14. hozzászólás achilleus 2010.08.17. 20:29

  Talán engem még zavar, ha igaztalanul lerasszistáznak. És így van ezzel még 3 millió ember

  Ugyan ugyan egyrészt nem 3 millió ember ( több, nem csak FIDESZ, JOBBIK fanok ) , másrészt meg miért baj ha valaki rasszista ?”
 • 18. olmosnyomdasz 2010. augusztus 17. 22:20
  „"Mert magamat, kigúnyolom, ha kell,
  De hogy más mondja, nem tűröm el!"
  Ha nincsen nekik mivel foglalkozni, jelentkezzenek, a játszótér kis használói adnak nekik ötleteket.
  Én majd lefordítom! Pont nekik, nagyon szívesen!”
 • 17. Jáki 2010. augusztus 17. 22:10
  „11. Ezt már cáfolta a Jobbik.”
 • 16. k.elvis 2010. augusztus 17. 21:56
  „moderálva”
 • 15. barkzso 2010. augusztus 17. 20:44
  „No, megint írtak egy cikket a magyar ballib emberei és megjelentették a külhoni elvtársak. Aljas hazaárulás az ország ilyetén mocskolása. Gerinctelen pondrók ezek a magyarországi ballibek mind.”
 • 14. achilleus 2010. augusztus 17. 20:29
  „Talán engem még zavar, ha igaztalanul lerasszistáznak. És így van ezzel még 3 millió ember, aki a Fideszre szavazott, ez annak a 6 milliónak a fele.”
 • 13. CID 2010. augusztus 17. 20:01
  „12 kommentből, 7 aktuális agytrösztünktől, és a Gugli rend lovagjától.”
 • 12. flexsnake 2010. augusztus 17. 18:45
  „11. a kenyér meg 3,60, ez se ide tartozik. neked valami skizo betegséged lehet.”
 • 11. achilleus 2010. augusztus 17. 17:43
  „A Libération meg erre varrjon gombot: 2010-08-17 17:09 - Ványi Ambrus független polgármesterjelöltet támogatja Nagykőrösön az MSZP, az SZDSZ és a Jobbik.”
 • 10. flexsnake 2010. augusztus 17. 17:41
  „moderálva”
 • 9. dodó 2010. augusztus 17. 17:11
  „Ennek a cikknek örülnünk kell!
  Azt megtanulhattuk, ha egy úgynevezett "liberális" lap dícsér, az nekünk régen rossz! (Nekik viszont jó)”
 • 8. achilleus 2010. augusztus 17. 17:06
  „A Political Capital egyébként pedig egy nemzetbiztonsági szempontból fölöttébb érdekes "cég". Ideje lenne már felderíteni, hogy megengedhető-e, hogy egy ilyen szervezet gátlástalanul végezzen Magyarországon aknamunkát: http://www.gondola.hu/cikkek/69037
  "(...) A PC magáncég, a londoni központú brit-svájci Communications First Consulting Ltd csoport tagja, mely sikere kulcsaként a függetlenséget nevezte meg honlapján. Ugyanakkor elmondható, hogy magyarországi megjelenése óta jóformán kizárólag a szocialista és a liberális párttal, illetve holdudvarukkal állt üzleti viszonyban. A cég képviselői szívesen nyilatkoznak arról, hogy pusztán piaci alapon, elemzéseiknek és stratégiai tanácsaiknak köszönhetően váltak a hazai elemző piac egyik vezető cégévé. Ezt a képet jócskán árnyalja, hogy a most nyilvánosságra került információk alapján elmondható, a cég - az MSZP-SZDSZ kormány ,,láthatatlan légiójaként" - az elemző munkát mint fedőtevékenységet űzve, úgy vett és vesz részt a magyar belpolitika alakításában, hogy tevékenységével a szocialista és főleg liberális pénzügyi és politikai érdekek érvényesülését támogatja." (...)
  "(...) Az NBH és a Political Capital közötti szerződéses viszony felvet néhány egyéb kérdést is. A Political Capital nem tartozik a nemzetbiztonsági védelem alá eső cégek közé. Vezetői és munkatársai vélhetően nem estek át nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Kérdésként merülhet fel, hogy milyen információkhoz jutottak hozzá a szolgálattal folytatott többéves érintkezésük során. Köztudott, hogy a szolgálatnak még az információs igénye, tájékozódási köre is államtitoknak minősül. Százmilliós nagyságrendű díj esetén rendszeres, szisztematikus kapcsolattartást kell feltételeznünk a két cég között, mely során az információk - akár kérdés formájában is - két irányba áramlottak. Mindez komoly jogi aggályokat is felvet a szolgálat eljárásával kapcsolatban."”
 • 7. achilleus 2010. augusztus 17. 16:15
  „Ezerszer is, a Liberation gyűlöletkeltőinek:
  http://www.youtube.com/watch?v=DiCHX17p1M0&feature=related”
 • 6. achilleus 2010. augusztus 17. 16:09
  „Kötelező videó:
  http://www.youtube.com/watch?v=yAwgB_GcuB4”
 • 5. achilleus 2010. augusztus 17. 16:07
  „3. hozzászólás theseus 2010.08.17. 15:48
  " aminek annyi köze sincs a magyar valósághoz, hogy már inkább visszafelé sül el."

  "Vitatkoznék" veled: Az ilyen cikkeknek és a hasonló megnyilvánulásoknak az a célja, hogy rasszista-antiszemita megnyilatkozásokat váltsanak ki, majd az ezekre való hivatkozással megállapítsák, hogy dúl a rasszizmus-antiszemitizmus. Ezért van szükség arra, hogy szemenszedett hazugságokkal indokoljanak, hogy felforrjon az ideg az emberekben, és olyan kijelentésekre ragadtassák magukat, amely alapul szolgálhat a rasszizmus-antiszemitizmus elleni újabb szövegekhez. Ennek a cikknek CÉLJA a rasszista-antiszemita kirohanások kiváltása, még olyan emberek beleráncigálása is, akiknek esze ágában nincs sem rasszistának, sem antiszemitának lenni, "csak" szimplán jobboldaliak. Az élő példa Gyurcsány, aki ugyanezekkel az eszközökkel élt miniszterelnökként, amikor pedig a fejére olvasták, akkor össze-vissza beszélt, köntörfalazott. http://www.youtube.com/watch?v=yAwgB_GcuB4”
 • 4. achilleus 2010. augusztus 17. 15:48
  „Az ilyen cikkek az arra hajlamos emberekben olyan szinten korbácsolják fel az antiszemitizmust-rasszizmust, amit nehéz lenne bármilyen hasonló eszközzel elérni. Kik azok, akiknek ennyire szüksége van az antiszemitizmusra-rasszizmusra, az indulatok szítására? Hazug, árokásós, primitív szenny.”
 • 3. theseus 2010. augusztus 17. 15:48
  „1. 751510 2010.08.17. 15:14
  De hol maradt az LMP éltetése és az SZDSZ siratása?
  Ez amolyan Kende Péter-szagú cikk, aminek annyi köze sincs a magyar valósághoz, hogy már inkább visszafelé sül el.
  Apropó, a Guardianban és a többi nyugati lapban megjelent pozitív cikkekről is jelent meg magyar ismertetés a DMO-n? Lehet, hogy csak az én figyelmemet kerülte el.”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megpróbálták kirabolni egy pénzszállító cég telephelyét

Fegyverrel próbálta meg kirabolni egy pénzszállító cég telephelyét egy férfi Pécsett kedden, de a… Tovább olvasom