Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

LMP: a költségvetés leépíti a közszolgálatot

Az LMP szerint a 2011-es költségvetés a leépítés évét hozza el a magyar közszolgálatban. A párt keddi közleményében azt írják, hogy az egészségügy, a környezet és a családtámogatások a "leépítés költségvetésének" vesztesei, miközben az LMP alternatív költségvetési javaslatai e területek megerősítését irányozzák elő.
Az ellenzéki párt legsúlyosabb kifogása a büdzsétervezettel szemben az, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetések 14 hónapra történő "einstandolásán" felül megkezdi a felhalmozott megtakarítások felélését is. Úgy fogalmaznak, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon elkobzásának, valamint a legalább ennyire megkérdőjelezhető szektorális adóknak egyetlen szakmailag megalapozott hasznosítása a nagy társadalmi elosztórendszerek újjáépítése lehetne.

Véleményük szerint ehhez képest a kormány a leggazdagabb magánszemélyek és a legnagyobb vállalkozások adóját csökkenti. Az LMP úgy látja, hogy ez nem csak rombolja a társadalmi szolidaritást, de a kívánt foglalkoztatási cél tekintetében is kevésbé hatékony, mint az LMP 5 százalékpontos járulékcsökkentésről szóló munkahelyteremtő javaslata.

A bevételi oldalon a duplájára emelt bányajáradékot tartják "kis túlzással az egyetlen pozitívumnak".

A Fidesz-KDNP munkavállalókra mért harmadik csapásának nevezik a közösségi intézményrendszer leépítését. Kijelentik, hogy ezen a területen az egészségügy, az oktatás, a tudomány, a szociális szféra és a kultúra a jövő évi költségvetés nagy vesztesei.

Kitérnek arra is, hogy a kormányoldal befagyasztja a helyi szociális és kulturális intézmények támogatását éppúgy, mint az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokét. Hozzáteszik, hogy az LMP ezzel szemben egy 50 milliárd forintos egészségügyi csomagot nyújt be módosító indítvány formájában, mely a deficit növelése nélkül enyhít az egészségügyben kialakult állapotokon.

Mindemellett a családoknak küldött negatív üzenetnek nevezik, hogy a hátrányos helyzetűeket célzó óvodáztatási támogatást eltörlik, a családi napközik normatíváját befagyasztják, a bölcsődékét pedig még csökkentik is. Felhívják a figyelmet, hogy eközben az LMP nőügyi csomagjában mutatta be alternatíváját.

Az LMP szerint a beterjesztett büdzsétervezet fényében a második Orbán-kormány "semmivel sem lesz jobb gazdája a környezetnek, mint az első volt".

Elfogadhatatlannak nevezik, hogy miközben az állami intézményeknél 30 ezres létszámleépítésre készül a kormány, addig - szavaik szerint - a kormányzati propaganda kasszáját 900 millió forinttal tervezik bővíteni.

Leszögezik, hogy az LMP költségvetési anyagában a deficit növelése nélkül tesz javaslatot arra, hogy a rendőri illetmények a reálérték szinten tartása feletti több mint 10 milliárd forintos emelésre. Meglátásuk szerint a Fidesz-KDNP ezzel szemben nem kalkulál infláció feletti bérnövekménnyel. Hozzáteszik, hogy eközben az ország védelmi költségvetése gyakorlatilag a 2009-es szintre kúszott vissza így kétséges, hogy az átrendezések valódi javulást hoznának a nemzetbiztonság területén.

Olvasóink írták

 • 5. achilleus 2010. november 03. 10:51
  „2. hozzászólás sziszka1 2010.11.02. 15:53
  Ja sziszka1, ebből meg egy szó sincs:
  2010-11-02 12:51
  Január 1-től folytatódik a nagy átalakítás (+videó)

  36, megyei szinten működő államigazgatási szervből 15-öt a kormányhivatalokba szerveznek 2011. január 1-jétől. Navracsics Tibor a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének keddi rendezvényén azt mondta: ezzel egy jól működő és a polgárok számára is érthető szolgáltatórendszert alakítanak ki. Mint mondta, az úgynevezett egyablakos ügyintézés először a megyei jogú és nagyvárosokban lesz elérhető, de később bővítik ezek körét. Navracsics Tibor szerint a közigazgatás átalakítása a versenyképesség javításának egyik alapfeltétele. Mint mondta, az intézményi szerkezet átalakítását már a minisztériumok szerkezeti átalakításával megkezdték. A miniszterelnök-helyettes elmondta: január 1-jétől továbblépnek és átalakítják a területi igazgatást is. Kifejtette: a megyei szinten működő államigazgatási szerveket, például a közlekedési hatóságot, az ÁNTSZ-t, az egészségbiztosítási pénztárakat beviszik a megyei kormányhivatalokba. Ettől a kormány ésszerűséget és áttekinthetőséget remél, másrészt pedig ezt a polgárok számára is érthetőnek tartja. Mint fogalmazott, az ügyintézés részletei nem az emberek gondja kell, hogy legyenek, nekik színvonalas szolgáltatást kell kapniuk, a többi az ott dolgozók feladata.

  Egyablakos ügyintézés január 1-től

  A közigazgatási tárca vezetője arról is beszámolt: január 1-től szűkebb körben, a megyei jogú városokban, majd a nagyvárosokban, később pedig szélesebb körben indulhat az úgynevezett egyablakos ügyintézés, ahol befogadják az ügyfél ügyét, nem kell több helyre rohangálni, a kormányhivatalban lévő szervek kommunikálnak egymással és elintézik, amit kér.

  Nincs értékelvű elköteleződés

  A miniszterelnök-helyettes alapvető változást szeretne a személyzeti kultúrában is, ahol - megfogalmazása szerint - jelenleg ügyfélelhárító magatartást folytatnak. Mint mondta, az ügyintézőkből hiányzik az értékelvű elköteleződés, miszerint az ügyfélnek a legjobbat kell kapnia, partnerség helyett legyőzendő ellenfélként tekintenek egymásra a felek. Hozzátette: ezt kell barátságossá tenni, az ügyfélszolgálatokon pedig nem feltétlenül szakmai embereknek kell ülniük, hanem olyanoknak, akik partnerként befogadják az ügyet.

  Közelebb a hétköznapi nyelvhez

  A miniszter a jogszabályok érthetőbbé tételét nevezte a harmadik feladatnak a közigazgatás területén. Mint fogalmazott, közelebb kell vinni a szakszövegek nyelvezetét a hétköznapi nyelvhez, mert a jelenlegi nyelvezet bizonytalanságot okoz az emberekben, ami a társadalmi bizalmatlanságot növeli.

  Nincs központi elbocsátási politika

  Nincs központi elbocsátási politika a közszférát illetően, nem a kormánynak kell meghatároznia, hol mennyi embert küldenek el, hanem a minisztériumoknak, háttérintézményeknek és az ottani munkahelyi vezetőknek - szögezte le Navracsics Tibor. Kifejtette: miközben egyes területeken sokan dolgoznak a közszolgálati szektorban, van olyan is, ahol elégtelen a létszám. Mint mondta, ott kell az elbocsátásokat végrehajtani, ahol az az állami, illetve önkormányzati feladatok ellátásának csorbítása nélkül lehetséges. (...)"”
 • 4. jozko 2010. november 02. 20:16
  „Meg kell hagyni, nehéz a saját érdekek védelméhez megfelelő, álcázó "közérdeket" találni-
  Úgy, hogy azért mése arra menjen minden forrás és energia!”
 • 3. szilléri 2010. november 02. 16:19
  „Hát igen !
  Megkapod a használatbavételi engedélyt az építési hatóságtól. Elküldi a Földhivatalnak - hivatalból!
  Földmérő felméri a kéglit! A Földhivatal kéri az eredeti példányt, ami a másik ügyintézőnél aslapból meg van.
  Csongrád Megyében 200 Földhivatali alkalmazott van. Földmérő, mezőgazdász, jogász és ügyintéző ( tulajdonlap kiadó segédmunkás) suma 100 !
  És a többi mi a francot csinál ?????????????
  Önkormányzat építési osztály minden egyes szakigazgatási ,,nemi" szervet ,,postai" levélben értesít = mínusz 10 % ügyintéző ! Erre találták ki az internetet!
  10-20 % leépítés= 30 % hatékonyság!

  Angliában az oktatás és az egészségügy fejlesztése pluszköltségvetési forrásokhoz jut, míg az államigazgatás ,,csinoknyiv" és elnyomó ágazatai elvonást kénytelenek elviselni 2011-ben.
  Igaz Ők 1640-ben kezdték a kapitalizmus építését!”
 • 2. sziszka1 2010. november 02. 15:53
  „ez miért nincs főoldalon??? dmonlájn???”
 • 1. sziszka1 2010. november 02. 15:14
  „2/3 sütkérezettek vezéretek ragyogásában!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós órabér a pizzafutárnak

Munkatapasztalatra nincs szükség, az alsó korhatár 18 év, egyenruhát biztosítanak, az óradíj pedig… Tovább olvasom