Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Ma búcsúzik a nemzet, a világ Puskás Ferenctől

November 17-én, 79 éves korában meghalt a legendás labdarúgó, Puskás Ferenc. Búcsúzunk tőle – ma a gyászszertartás alatt, ott a helyszínen, vagy a televíziót nézve, a rádiót hallgatva. Képletesen az egész nemzet elkíséri utolsó útjára a legismertebb magyart.
Puskás Ferenc ravatala a Szent István-bazilikában. Fotó: MTI/Kovács Tamás
„Minden idők legnagyobb futballistája és személyes jó barátom volt" – mondta Pelé Puskás Ferencről. A brazil klasszis nem tud részt venni a mai gyászszertartáson, levélben köszönt el a „Száguldó Őrnagytól". Sok híresség, egykori pálya- és játékostárs azonban személyesen is tiszteletét teszi, például Horst Eckel és Ottmar Walter az 1954-es világbajnok német együttesből, Ramon Calderón, a Real Madrid elnöke, Gento, Kopa és Santamaria egykori klubtársak, Bobby Charlton, Franz Beckenbauer, Michel Platini, Joseph Blatter (FIFA-elnök), Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Szepesi György – és még hosszan sorolhatnánk, akár oldalakon keresztül is, a neveket.

Szűkebb pátriánk, Szeged és Csongrád megye is képviselteti magát – tudtuk meg Kormányos Gábortól, a Csongrád Megyei Labdarúgó-szövetség főtitkárától. Több klub is személygépkocsikkal, vagy különbuszokkal utazik a fővárosba. Aki nem tud elmenni Budapestre, hogy személyesen vegyen búcsút Puskás Ferenctől, az Szegeden a Sellőháznál lévő Aranycsapat-szobornál elhelyezheti a kegyelet, a tisztelet virágait. A Szent István-bazilikában a római katolikus gyászmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, a katolikus válogatott kapusa celebrálja.

Puskás Ferenc tiszteletére emlékérmet bocsát ki, ad át a gyászoló küldöttségeknek a Magyar Labdarúgó-szövetség. A bronzból készülő plakettet Kligl Sándor szegedi szobrászművész készítette el.

A nemzet búcsújának része, hogy csütörtök óta a bazilikában felállított ravatalhoz járulnak, emlékeiket felidézve, Puskás Ferenc tisztelői. Nemcsak magyarok helyezték el a kegyelet virágait, hanem például spanyol fiatalok, angol turisták is úgy gondolták, el kell köszönniük.

Honfitársunk, egy középiskolás sokak gondolatát, érzéseit foglalta össze: „Folyton és töretlenül reménykedtem a csodában, hogy egy olyan nemzeti csapatot láthatok, mint nagyapámék, akik Puskáson nőttek fel. Most, hogy az Aranycsapat kapitánya eltávozott, úgy érzem, a reménykedés korszaka is lezárult, hiszen úgy kellett elmennie, hogy haláláig nem akadt méltó utóda."

Öcsi bácsi szelleme itt van köztünk. Él. Az ő síremlékére is odavéshetnénk azt a töredékes mondatot, ami Gárdonyi Gézáét díszíti: „Csak a teste..."


79 év számokban

Puskás (Purczeld) Ferenc, az Öcsiként ismert legendás labdarúgó 1927. április 2-án született Kispesten. A magyar válogatottban 85 (gól: 84), a spanyolban 4 (0), a Kispestben és a Bp. Honvédban 349 (358), a Real Madridban 179 (154) mérkőzésen lépett pályára. A nemzeti együttessel olimpiát (1952) és Európa-kupát (1953) nyert, míg a svájci világbajnokságon (1954) ezüstérmet szerzett, és az egyik főszereplője volt „Az évszázad mérkőzésének" (6:3). Ötszörös magyar, hatszoros spanyol bajnok, és kétszeres Spanyol (Király) Kupa-győztes. A Real Madriddal háromszor hódította el a BEK-trófeát (1959, 1960, 1966), és egyszer a Világkupát (1960) is megnyerte a blancókkal. Edzőként háromszoros görög, egyszeres ausztrál bajnok, a Panathinaikosszal BEK-döntős (1971). Élete utolsó szakaszát betegen (Alzheimer-kor szerű tünetekkel) a Kútvölgyi Kórházban töltötte. November 17-én hunyt el.

A szertartás menete

Ma 9 órakor ünnepélyes keretek között felvonják, majd félárbocra eresztik a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth téren – ez lesz a nemzeti gyásznap első eseménye. A Puskás Ferenc Stadion kapuit 14 órakor nyitják meg, a nemzet búcsúja pedig 16 órakor kezdődik; de tisztelői – több ezren voltak – már csütörtöktől leróhatták kegyeletüket a legismertebb magyar előtt a Szent István-bazilikában felállított ravatalnál. A stadionbeli megemlékezést – az összes magyar labdarúgó itt búcsúzik Puskástól – követően a koporsót ágyútalpon szállítják el 17 óra tájban, és várhatóan 18 óra körül katonai díszszemlét tartanak a Hősök terén, ugyanis Puskás Ferencet posztumusz dandártábornokká léptették elő. A mintegy 15 perces katonai tiszteletadás után a menet a bazilika felé veszi az útját, és 19 órakor kezdődik a római katolikus gyászmise, melyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrál. A bazilikában búcsúzik Öcsi bácsitól Sólyom László köztársasági elnök, a kormány képviselője (Lamperth Mónika sportért felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter), a NOB nevében a szervezet tiszteletbeli elnöke, Juan Antonio Samaranch, a FIFA és az UEFA képviseletében Joseph Blatter FIFA-elnök, a magyar focitársadalom nevében pedig Kisteleki István, az MLSZ első embere. A misét követően – a tervek szerint valamivel 20 óra után – már csak a család kíséri utolsó útjára, az altemplomban lévő nyugvóhelyre Puskás Ferencet. Az eseményről az m1, az m2, a Duna Televízió és a Magyar Rádió egyenes adásban számol be. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs uniós program Európa legszegényebb diákjainak

Európa legszegényebb diákjainak jelentős része nem engedheti meg magának, hogy részt vegyen az EU… Tovább olvasom