Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Ma vitázik a rezidensrendeletről a szakminiszter

Ma délelőtt ütközteti álláspontját az új szakorvosképzési rendeletről Székely Tamás egészségügyi miniszter és a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor. A nyilvános vitát a rezidensszövetség kezdeményezte, a "kihívást" a miniszter elfogadta.
A sajtó képviselői és a meghívott rezidensek előtt tartandó vita előzménye, hogy az új rendelet jelen formájában nem elfogadható a rezidensek számára, mert szerintük nem végrehajtható, súlyos orvoshiány alakulhat ki az egészségügyi ellátásban, továbbá 1500 fiatal orvos jövőjét veszélyezteti; a szövetség többször is a jogszabály visszavonását kérte a tárcavezetőtől.

A szakorvosjelöltek legutóbb olyan jognyilatkozatokat írtak alá, amelyben kijelentik, lemondanak a részvételről a hazai szakorvosjelölti képzésben, ha a kormány nem változtatja meg a jogszabályt. A rendelet véleményük szerint a fiatalokat kilenc évig egyetlen kórházhoz "láncolja".

Székely Tamás tárcavezető korábban már kifejtette, a rendeletet nem vonja vissza, azt a fiatal orvosok több ponton félreértelmezik. Mint hangoztatta, a szakorvosjelölteknek nem egyetlen kórházban kellene az előírt időt eltölteniük, hanem magyarországi egészségügyi intézményekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belehúzott a futóturizmus - csúcsév volt 2009

Csúcséve volt a futóturizmusnak 2009; csak a Budapest Sportiroda 17 versenyén több mint 80 ezren… Tovább olvasom