Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Magyarországon nincs kultúrája a műhibák kezelésének

Az orvosi hibák kezelésének, kommunikációjának nincs kultúrája Magyarországon, de a jövőben a magyar egészségügyben felértékelődik majd a jogi kérdések szerepe - írja a Világgazdaság Szinapszis Piackutató kutatására hivatkozva.
A lap keddi cikkében ismerteti: Magyarországon évente átlagosan mintegy 400-500 kártérítési per kezdődik, a megítélt kárösszeg mintegy 2 milliárd forintot tesz ki.

A felmérésben részt vett orvosok 32 százaléka ellen indítottak már eljárást tevékenysége során, további 40 százalékukat "csak" megfenyegették ezzel.
Az elégedetlen betegek majdnem 90 százaléka érezte úgy, bár oka lett volna e lépések megtételére, végül nem lépett: 70 százalék a hosszadalmas procedúrától riadt vissza, 44 százalék a felmerülő költségektől és még mindig van 32 százalék, aki nem tudja, hová kellene fordulnia panaszával.

Az orvosok amúgy meglehetősen kritikusak önmagukkal szemben: 16 százalékuk egyáltalán nem, további 45 százalékuk inkább nem tartja felkészültnek az orvostársadalmat a betegjogokkal kapcsolatos kérdések, helyzetek kezelésére. A betegek ennél sokkal pozitívabban látják a helyzetet, itt több mint 70 százalék azok aránya, akik szerint a doktorok kellő tudással és készségekkel rendelkeznek a vitás helyzetek kezelésére.

A Szinapszis adatai szerint a betegek többsége nem az orvosi ellátás színvonalával, hanem az orvosok hozzáállásával elégedetlen. Csaknem 40 százalékuk továbbra is elégtelennek tartja a tájékoztatást, amit az orvostól kap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellégezhetnek az életveszélyes házak lakói

Ősszel indul az építésügyhöz kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálata, amelynek része az is, hogyan oldható meg azoknak a lakhatása, akik életveszélyes házakban élnek. Tovább olvasom