Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Már idén 15 tagúra bővülhet az Alkotmánybíróság

Már az alaptörvény jövő év január elsejei hatályba lépése előtt, a jelenlegi tizenegyről tizenöt főre bővítené az Alkotmánybíróság létszámát az a javaslat, amelyet a Fidesz részéről Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.
A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi törvénynek az alaptörvénnyel összefüggő egyes átmeneti rendelkezések megalkotása érdekében szükséges módosításáról szóló indítvány kimondani javasolja: "az Országgyűlés az Alkotmánybíróság tizenöt fős teljes létszámának biztosításához szükséges tagokat 2011. július 31-ig választja meg, valamint e határidőig az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával az Alkotmánybíróság tagjai közül elnököt választ".

Az Alkotmánybíróság így megválasztott elnöke 2011. szeptember 1-jén lépne hivatalba, a hivatalban levő elnök megbízatása ezen időpontig meghosszabbodik - áll a javaslatban.

Olvasóink írták

 • 6. achilleus 2011. május 14. 17:32
  „http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=162546
  "(...) Mélyen tisztelt bíróság, tekintetes törvényszék, én mint jogkövető állampolgár elhiszem, hogy Hagyó Miklóst aztán végképpen haza kellett engedni. Nyilván nem érezte jól magát a sitten, nagyot fogyott, és a hazai börtönviszonyok ismeretében még a napi parizeradaggal is gond lehetett. Egy másodpercig sem kételkedtem abban sem, hogyha valakit bűnszövetkezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással vádolnak, annál nem áll fel az összebeszélés esélye, s bensőséges házi őrizetben a helye. A bíróság példás bölcsessége, hogy március végén két hónapra meg is hosszabbították a házi őrizetet, hiszen annyira jól érzi ott magát, ráadásul az egyik pletykalap szerint még napi rendszerességgel lelkigyakorlatot is végez egy "kis egyház" képviselőjével. Arany az ilyen ember, na. S mivel Kulcsár Attilának is kijutott eme szigorból, sőt, még siófoki partizását is elnézték, és csak hinni tudok a mélyen tisztelt bíróságnak.

  Mélyen tisztelt bíróság, tekintetes törvényszék, én mint az elmúlt évtizedeket Magyarországon leélt állampolgár egy dologban azonban már nem tudok hinni. Abban, hogy a fenti történetek a véletlen művei, abban, hogy a bíróság mindig független, hogy igazságot vagy legalábbis törvényt oszt. Abban, hogy nincs szükség a bírósági reformra. Ebben, mélyen tisztel bíróság, én már nem hiszek, hiszen a hónapról hónapra egyre mélyebben tisztelt bírói kar döntései erre adnak okot következtetni.

  És, sajnos, ebben már nem vagyok egyedül.

  (Máté T. Gyula, Magyar Hírlap)”
 • 5. keiner 2011. május 14. 08:53
  „És arrol:
  http://nol.hu/belfold/lazar-reform__a_62_ev_alatti_nyugdijasok_elvesztik_ellatasukat”
 • 4. keiner 2011. május 14. 08:51
  „Arrol is volt szó:
  http://nol.hu/belfold/20110514-kovetelesek_orban_viktor_boritekjaiban
  Jancsi is dolgozzon egy pár év bányaban, akkor talán más lesz a veleménye!”
 • 3. gereben 2011. május 13. 18:55
  „és minden uj tagot, az elnököt beleértve a fidesz jelöl, hogy még függetlenebb legyen a testület.........miért is???”
 • 2. félnótás 2011. május 13. 17:20
  „....és vezére a volt MSZMP káder Stumpf Pistike lesz.
  Tudta mikor kell átállni a másik oldalra.
  Kapja is a Századvég a megbízásokat.
  Ez lesz ám egy "csodabíróság"!”
 • 1. tótkomlósi 2011. május 13. 15:39
  „kibővítjük fideszes többségűre és ez is a kezünkben lesz!
  Innentől kezdve minden alkotmányos lesz.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fővárosban a takarító többet keres az orvosnál

Ugyanakkora fizetést kínál a főváros az utcaseprőknek, mint amennyit a fiatal orvosok keresnek -… Tovább olvasom