Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Matolcsy: 3 százalék alatt lesz jövőre a hiány

Magyarország jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez, erről döntött a kormány szerdai ülésén - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány elé október közepén kerülő jövő évi költségvetési tervezetet a Nemzetgazdasági Minisztérium a 3 százalék alatti államháztartási deficit jegyében készíti el - mondta Matolcsy György.

A miniszter szerint a GDP-arányosan 3 százalék alatti hiány első feltétele az idei 3,8 százalékos hiány teljesülése, második a bankadó kiterjesztése 2011-re. Harmadik feltétel a jövő évi 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés, ami 150-200 milliárd forint többletbevételt hoz. Negyedik feltétel az olcsóbb állam, illetve olcsóbb közigazgatás megteremtése, míg az ötödik az állami vállalatok rendbetétele.

"Az EU-hoz való csatlakozás óta a 2011. évi költségvetés lesz az első, amely megfelel a Stabilitási és Növekedési Egyezményben vállalt 3 százalékos hiánycélnak" - jelezte a miniszter, aki elmondta azt is, hogy az EU "ehhez minden támogatást megad, ennél nagyobb hiányt viszont nem támogat".

Matolcsy György elmondta: amennyiben a magyar költségvetés képes beszedni a 200 milliárd forint összegű bankadót, és zárol 120 milliárd forintnyi kiadási összeget, akkor az idei GDP-arányos 3,8 százalékos államháztartási hiány megvalósul.

Magyarország októberben és novemberben lezárja a Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az EU-val fennálló hitelszerződést, de új kölcsönszerződést nem kíván kötni - erősítette meg a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a 20 milliárd euró összegű hitelkeretből, amiből 19 milliárd az IMF-EU csomag, 14,2 milliárd eurót hívott le Magyarország.

Ha Magyarország vállalja és betartja a 3 százalék alatti hiányt 2011-re, akkor nincs szüksége a pénzügyi mentőövre, mert a piacról is képes finanszírozni magát - jelentette ki Matolcsy György.

Nincs napirenden az euró céldátumának bevezetése, de Magyarország 2004-ben vállalta az euró bevezetését, így meg is fogja tenni - felelte egy kérdésre Matolcsy György.

A miniszter bejelentette, hogy október 15-én feláll a Nemzeti Eszközkezelő Társaság, amelyhez kerülnek azok az ingatlanok, amelyek jelzáloggal terheltek, de az adósok nem képesek törleszteni.

Matolcsy György beszámolt a EU-s pénzügyminiszterek (Ecofin) keddi tanácskozásáról, ahol az a vélemény alakult ki, hogy a globális pénzügyi és gazdasági válságnak nincs vége, elképzelhető a gazdasági növekedés "második lekonyulása".

A tagországoknak teljesíteniük kell az általuk vállalt költségvetési hiánycélt, ellenkező esetben ugyanis kemény szankciókra számíthatnak, ez az Ecofin álláspontja, a szankciók keménységéről azonban még vita folyik - magyarázta a miniszter. A németek a szavazati jog felfüggesztését, mások a strukturális és kohéziós alapok megvonását javasolják, de van olyan előterjesztés is, amely a mezőgazdasági támogatás megtartását mindenképpen szükségesnek tartja.

A uniós pénzügyminiszterek a szankciók bevezetését két szakaszra kívánják bontani: az euróövezethez tartozó országokra 2011-2012-től vonatkoztatnák ezeket, a többi országra 2013-2014-től.

Egy közös uniós bankadó bevezetéséről is tárgyaltak a pénzügyminiszterek, de még nincs megegyezés - jelezte Matolcsy György.

Olvasóink írták

 • 3. Vörcsi 2010. szeptember 08. 19:48
  „"Matolcsy György beszámolt a EU-s pénzügyminiszterek (Ecofin) keddi tanácskozásáról, ahol az a vélemény alakult ki, hogy a globális pénzügyi és gazdasági válságnak nincs vége, elképzelhető a gazdasági növekedés "második lekonyulása".

  No! Hát mégiscsak volt pénzügyi és gazdasági válság valahol? Azt hallottam, Magyarországon nem volt, itt Gyurcsány ejtett minket padlóra!
  De sajnos ez nem vicces, a "második lekonyulás" végzetes is lehet!”
 • 2. tatár 2010. szeptember 08. 18:18
  „Ezt csak nagyon komoly megszorításokkal lehet megcsinálni. Ezek a fideszes fiúk össze-vissza beszélnek, majd a választások után fogják beadni, hogy bizony az IMF-nek meg kell felelni. Erre a retorikai bravúrra azért kíváncsi leszek. Nem érdemes a szocikra hivatkozni, mert a hiány nagyságrendjével tisztában voltak. Akkor miért gyúrtak a hatalomra?”
 • 1. szatyi 2010. szeptember 08. 17:52
  „...Ha beledöglünk is ! Az eddigi benyomások szerint - megvan az esélye.
  A PSZÁF javaslatáról: a devizahitelek középárfolyamon számításáról nem volt szó? Pedig ez sok önkormányzaton is segítene!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: érdemes vitát nyitni a járásokról

Az önkormányzatok, szövetségeik és szakemberek részvételével érdemes vitát nyitni a járásokról, mert… Tovább olvasom