Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Megint nyerő évjárat várható

A borászat – akárcsak a mezőgazdaság többi ága – nem jelent könnyű megélhetést a kistermelőknek. De a szőlészkedőknek legalább az időjárás a kedvükben járt. Idén derűsek a kilátásaik a szüretre készülődő gazdáknak: jó évjárat várható.
Idén Deé Géza 2000-es rajnai rizlingje érdemelte ki „A megye fehérbora" címet. Alig egy hónapja vette át a győrújbaráti gazda a díját, de már érzékelte hasznát. Megnőtt ugyanis a rajnai rizling iránti érdeklődés, tehát a fajtának jó reklámot jelentett a győzelem, amelynek oka a borász szerint az időjárásban rejlik. A 2000-es szerencsés évjáratnak számít a napsütéses órák száma miatt és az idei kilátások is ezért derűsek.

Legalábbis eddig a kedvükben jártak környékünk szőlészeinek az „égiek": a fagykárok, a viharok elkerülték a vidéket, az aszály kevésbé érintette ültetvényeiket. Így megismétlődhet a három évvel ezelőtti siker, ha szüretig nem éri baj a szőlőt. De addig nincs sok hátra. A gazdák már figyelik a szemek cukorfokát és a savasságot, mert úgy tűnik, idén a szokásosnál két héttel előbb kezdődik a szüret. Augusztus közepén valószínűleg le kell szedni a korai fajtákat.

Bíznak a gazdában

Győrújbaráti, tényői, győrszemerei és felpéci dűlőin – összesen tizennégy hektáron – Deé Géza olaszrizlinget, rajnai rizlinget, sauvignont, chardonnay-t, traminit és zalagyöngyét termeszt. Szőlőtermése hetven-nyolcvan százalékát borként értékesíti, főként vendéglősöknek, kannás kiszerelésben. Csak kisebb mennyiséget palackoztat, pedig tudja, hogy csak az üvegben asztalra kerülő termés növelné igazán pincészete jó hírét.

Közös öröm és gond

– Az eredetvédelem és a borvidék népszerűsítése miatt is jobban össze kellene tartaniuk a környék gazdáinak – mondta el a szakmabeliek boldogulási esélyeiről Deé Géza, aki úgy véli, Pannonhalma környékén és Sokoróalján jók az adottságok a fehér szőlő termeléséhez. Megemlítette, hogy az 1978-as pannonhalmi rajnai rizling ára vetekedett a tokaji boréval. Ahhoz azonban, hogy a hajdani sikereket megismételjék a kisalföldi termelők, nemcsak a reklámra, a fejlesztésre is költeniük kellene. A borárak azonban egyelőre ezt nem teszik lehetővé. Ezért nem tartják foglalkozásukat könnyű megélhetési formának.

35 év a szakmában

Deé Géza Vas megyéből származik, szüleinek a Ság hegyen volt szőlője. Talán ezért lett borász. Harmincöt éve dolgozik a szakmában. Felesége révén került Győrújbarátra. 1983-ban telepített saját szőlőt: Nyúlon kékfrankost, Győrszemerén sauvignont. A „másodgazdaságban" szerzett gyakorlat könnyítette meg számára az átmenetet vállalkozóvá válásakor. Ma már három gyermeke segíti tervei megvalósulását, a mutatós címke elkészíttetését, a pincészet bővítését, a palackozó kialakítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázas építkezés városszerte

Az elmúlt néhány évben rendkívüli dinamizmussal épültek a lakások Mosonmagyaróváron. Az elmúlt három… Tovább olvasom