Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Megkezdődött a levélszavazatok kézi számlálása az NVI-be

A visszaérkezett levélszavazatok közül 128 378 volt érvényes, ezeket a gyors előzetes eredmény-megállapítás érdekében beszkennelték.
Hétfő reggel megkezdődött a levélben leadott szavazatok kézi számlálása a Nemzeti Választási Irodában (NVI), a levélszavazás eredményét ugyanis eddig csak a szavazatok szkennelésével állapították meg, a jogszabály azonban előírja a kézi számlálást is.

Az április 6-ai országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben adhatták le szavazataikat az országos pártlistákra, ha előtte felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékére. Az NVI nyilvántartása szerint összesen 193 793-an szerepeltek a levélben szavazók névjegyzékén.

A visszaérkezett levélszavazatok közül 128 378 volt érvényes, ezeket a gyors előzetes eredmény-megállapítás érdekében az NVI-ben beszkennelték, és így állapították meg a levélszavazás eredményét, amelyet beszámítottak a választás országos listás eredményébe.

A levélszavazatokat azonban kézzel is meg kell számlálni, ezt kezdték meg hétfőn az NVI-ben.

Amint a munkát befejezik, és összeszámlálják kézzel is a leadott 128 378 érvényes szavazatot, az NVI internetes tájékoztató oldalán az országos listás választás eredményéről szóló adatok feldolgozottsági szintje a jelenlegi 99,99 százalékról 100 százalékra fog emelkedni.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg.

A testület az országos listás szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a választás országos listás eredményét, legkésőbb április 25-én.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós: ki kell vizsgálni, mi történik a BKK-nál

Az utolsó csepp volt a pohárban a jelen állás szerint megbukott több milliárdos trolibuszbeszerzés -… Tovább olvasom