Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Megtartották a Magyar Krónika lapindítóját

Az épület előtt nagyjából ötvenen tüntettek. A lapindítón Orbán Viktor is részt vett.
Megtartotta lapindítóját a Magyar Krónika című folyóirat csütörtökön Budapesten, a Magyar Demokrata Andrássy úti székházában. Az épület előtt nagyjából ötvenen, köztük a Demokratikus Koalíció aktivistái tüntettek a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezésében.

A folyóirat megalapításának tervéről a hét elején számolt be a sajtó. A cink.hu birtokába került az a levél, amelyet Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és Bencsik Gábor, a Magyar Demokrata lapigazgatója, a Magyar Krónika leendő főszerkesztője küldött a száz felkért szerzőnek.

A tiltakozók többek között "szégyen" és "éljen, Viktor, éljen, a párt" bekiabálásokkal, valamint az új folyóiratot kifigurázó táblákkal fogadták a zártkörű lapindító értekezletre érkezőket, mások mellett Boross Péter volt miniszterelnököt, Baán László miniszteri biztost, Jankovics Marcell és Koltay Gábor filmrendezőt, Melocco Miklós szobrászművészt, Jókai Anna írót, Kondor Katalint, a Magyar Rádió korábbi elnökét és Sasvári Sándor színművészt.

Az este nyolc óra előtt néhány perccel véget ért lapindítón részt vett Orbán Viktorminiszterelnök is.

Korábban írtuk:

A kormányt kritizáló írással jelentkezett a most induló Magyar Krónika című lap központjában Szanyi Tibor szocialista képviselő csütörtökön. Az ellenzéki politikus a Magyar Demokrata hetilap Andrássy úti székháza előtt újságíróknak azt mondta: a hírek szerint késő délután az épületben tartják a Magyar Krónika első szerkesztőségi ülését, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Szanyi Tibor elmondta: úgy gondolja, hogy hazafiként neki is kötelessége csatlakozni, szellemi, politikai hozzájárulását tenni a Magyar Csapat lapjához, a Magyar Krónikához.

Nyilván nagyon fontos egy ilyen lapnak a megjelentetése, főleg ha az ilyen drága. Annak idején az ilyen kemény borítójú folyóiratot Szovjetuniónak hívták, "reméljük, hogy tudják hozni azt a színvonalat a szerkesztők, amit elődeik akkor hátrahagytak" - közölte.

Szanyi Tibor felolvasta írását, amelynek címe, Keresem a jót, keresem a hangot...

A DK demonstrációja a Magyar Krónika lapindító értekeze miatt. Fotó: MTI (galéria)

Az írásban a kormány tevékenységét, többek között a trafik- és a földügyet, az oktatási rendszer átalakítását kritizálja, a Fideszt Lopesznek nevezve.

2010-ben sokan jónak gondolták, hogy ha Orbán Viktor kormányzásba fog, akár azon az áron is, hogy "a korábbi kommunista köpönyeget klerikálisra cserélő kerényik és bencsikek döngölik a nemzet tudatát" - tette hozzá a politikus.

Szanyi Tibor az írást bevitte a szerkesztőség épületébe, majd közölte: a cikket Bencsik Gábor, a Magyar Demokrata lapigazgatója vette át.

A Magyar Krónika megalapításának tervéről a hét elején számolt be a sajtó. A cink.hu birtokába került az a levél, amelyet Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és Bencsik Gábor, a Magyar Demokrata lapigazgatója, a Magyar Krónika leendő főszerkesztője küldött a száz felkért szerzőnek.

A levél szerint a Magyar Krónika című új havi folyóirat - amely "az állam által támogatott kulturális innováció egyik eleme" - elindítását Orbán Viktor szorgalmazta, aki maga is ír majd az először várhatóan májusban megjelenő lapba.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Péter nem szerepel olyan listán, amelyet Mesterházy vezet

Az Együtt-PM szövetség társelnöke felajánlotta lemondását. Tovább olvasom