Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Megvannak a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjei

Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanár és Szalay Péter jogász neve szerepel a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjeinek névsorában - erősítette meg a Magyar Nemzet információját az MTI-nek a Fidesz egyik vezető politikusa szerdán.
Az ötödik új alkotmánybíró Dienes-Oehm Egon, a KDNP jelöltje lehet. A Népszabadság szerint Paczolay Péter az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke maradhat.

A Magyar Nemzet honlapján szerda délután megjelent hír szerint a lapnak nyilatkozó kormányzati és fideszes politikusok egyetlen alkotmánybírói hely sorsát nevezték bizonytalannak: a fennmaradó posztra ugyanis a Fideszben még Péterfalvi Attila volt ombudsman neve is felmerült, de ebben az esetben nem adhatna jelöltet a frakciószövetség kisebbik pártja, a KDNP.

A kereszténydemokrata Rubovszky György az MTI-nek elmondta, hogy a KDNP alkotmánybíró-jelöltje ismét Dienes-Oehm Egon, aki az első Orbán-kormány alatt a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának helyettes vezetője, majd főcsoportfőnöke volt. Az MTI úgy tudja, ő lehet az ötödik alkotmánybíró-jelölt.

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében szeptember elsejétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Alkotmánybíróságnak. A parlament így várhatóan öt új alkotmánybírót választ majd, egy poszt ugyanis jelenleg is betöltetlen. A Ház az Ab új tagjait július 31-ig, azaz még a tavaszi ülésszakon megválasztja, valamint e határidőig az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával a testület tagjai közül elnököt választ.

Az Alkotmánybíróság tagjaira és elnökére parlamenti eseti bizottság tesz jelölést. Jelöltté az válik, aki a tizenöt tagú eseti bizottságban - amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s - legalább nyolc igen szavazatot kap.

Olvasóink írták

 • 7. Yaqy 2011. június 09. 17:21
  „Balsai az általa képviselőként beterjesztett jogsértő javaslatát, saját nagának kell alkotmánybíróként elbírálnia.
  Tiszta jogállam.
  Itt nem országház van, hanem őrültek háza, esetleg fővárosi nagycirkusz. Csodálkoznak a bohócforradalmon?”
 • 6. Parttalan 2011. június 08. 22:00
  „2. igazságkereső 2011.06.08. 17:47

  Úgy látom, kedveled a tiszta, egyszerű és hatékony megoldásokat.
  Kár is volna ennél többet "laca-facázni".”
 • 5. szatyi 2011. június 08. 21:08
  „A Lázár János is beférne még ebbe a testületbe, sokkal hitelesebb, mint bárki más!”
 • 4. DMagóg 2011. június 08. 18:32
  „A névsor jó, a személyek kiválóak! Csak, nagyon szépen kérem, hogy ne nevezzék Alkotmánybíróságnak! Ez nem az!”
 • 3. deszkás 2011. június 08. 17:49
  „600 000ft zsebpénzt..... nem(?) kommentálhatom igy ezt se.”
 • 2. igazságkereső 2011. június 08. 17:47
  „Jó a névsor, de itt lenne az ideje a Balsai dr. által annak idején "beharangozott" valódi elszámoltatásnak is,hiszen 2002-2010 között kb. 13000 milliárd forint tűnt el a központi költségvetésből! Ha ezt az elszámoltatás során és okán sikerül "visszaszipkázni",már nem is kell senkit kilakoltatni,mert tisztességes fizetése révén fizetni tudja a bankhitelt, amelyet természetesen "letisztítanak" előbb a fiskális spekulációtól, a multikulturális simlitől!! Azaz az alpesi valutát nem is látott "devizahitel"-től és azonnal fizethetővé is válnának a valójában forinthitelekként kifizetett bankhitelek!”
 • 1. Jozsoci 2011. június 08. 16:08
  „Azt jelölnek akit akarnak. Az alkotmánybíróság most már OV kezében van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt a felső vezeték - késnek a vonatok a ceglédi vasútvonalon

Leszakadt a felső vezeték, emiatt 15-20 percet késnek a vonatok a ceglédi vasútvonalon -… Tovább olvasom