Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Menesztették a pécs-pogányi repülőtér vezetőjét

Megszüntette Ács Gyula, a Pécs-pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezetőjének munkaviszonyát a társaság taggyűlése hétfőn - közölte Nagy Csaba, Pécs fideszes alpolgármestere.
A politikus elmondta: a taggyűlés zárt ülésen azonnali hatállyal és rendkívüli felmondással vált meg az ügyvezetőtől, miután az önkormányzat pénzügyi osztálya és egy könyvvizsgáló is súlyos számviteli szabálytalanságokat talált a pécsi és a Baranya megyei önkormányzat többségi tulajdonában lévő reptér működtetésével összefüggésben.

Nagy Csaba példaként hozta fel, hogy a vizsgálat szerint a kft. 2006. évi könyvelésében a mérlegként kimutatott 3 millió forintos nyereség valójában veszteség volt, a fejlesztési források átadás-átvételét nem megfelelően könyvelték és határolták el, a tárgyi eszközök nyilvántartása pedig alkalmatlan a "vagyonvédelmi és leltározási bizonylatolásra". Utóbbi azt jelenti, hogy a nyilvántartásból nem derül ki például, pontosan hány, s milyen eszközből áll a reptér poggyászkezelő vagy biztonsági kamera rendszere.

Arra a kérdésre, hogy érte-e kár a tulajdonosokat, Nagy Csaba azt mondta: jelenleg nincs tudomása arról, hogy felmerült volna a bűncselekmény gyanúja, de a dokumentációkat még a városháza jogászai is átnézik, s ezután döntenek arról, szükség van-e további lépésekre az ügyben.

Az alpolgármester megjegyezte, hogy Ács Gyula helyét a repülésirányítók vezetője veszi át, ő azon is fáradozik majd, hogy takarékossági intézkedésekkel minimumra csökkentse a létesítmény veszteségeit.

A politikus hozzátette: a tulajdonosok nem tervezik a veszteségesen üzemelő reptér bezárását, mert az nem lenne szerencsés a jövő évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat előtt, s azért sem mert további befektetőkkel tárgyalnának a hasznosításáról, valamint pályázat útján szeretnének forrást szerezni a kifutópálya meghosszabbítására.

Befektetőre azért lenne szükség, mert a tulajdonosok egyre nehezebben tudják finanszírozni az üzemeltetést, emellett nincs elegendő forrásuk a fejlesztésre, köztük a kifutópálya nagyobb gépek le- és felszállását biztosító hosszabbítására.

Nagy Csaba korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: sürgős az eladás, hiszen a létesítmény mintegy havi tízmillió forintos fenntartását jelenleg is hitelből finanszírozza a pécsi önkormányzat, a keret várhatóan az ősz elejére teljesen kimerül. A megye elvileg a fenntartás 20 százalékát fizeti, de már 75 millió forinttal tartoznak Pécsnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korábban kerülhet a fogyasztók elé az idei rozé

A kék medoc, a pinot noir és a kékfrankos fajták szedésével a tavalyinál korábban kezdődött a szüret… Tovább olvasom