Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Mesterházy Attila nem jelent meg a nemzetbiztonsági bizottság ülésén

Amíg a szocialisták nem működnek együtt, nincs értelme összehívni a honvédelmi és rendészeti bizottságot - közölte korábban Kocsis Máté.


Mesterházy Attila nem jelent meg csütörtökön az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának, a Simon-Welsz ügyben indított ténymegállapító vizsgálattal összefüggésben tartott ülésén. Az MSZP elnöke a testületnek levelet írt, amelyet Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke olvasott fel a nyílt ülésen. Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja az ülésről távozva azt mondta: a bizottság kormánypárti tagjai feljelentést tesznek Mesterházy Attila ellen, amiért nem tett eleget megjelenési kötelezettségének.

A nemzetbiztonsági bizottság múlt kedden Németh Szilárd, a testület fideszes alelnökének kezdeményezésére - a testület szocialista elnökének szavazata nélkül - döntött: ténymegállapító vizsgálatot indítnak a Simon-Welsz ügyben, melyre Mesterházy Attilát és Rubovszky Györgyöt, a mentelmi bizottság KDNP-s elnökét hívták meg.

Mesterházy Attila a testületnek küldött levelét azzal kezdte: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága "átlépett egy határt, amikor sajtóhírekre alapozva egy folyamatban lévő eljárás kapcsán választási kampány céljaira használja azt a hatalmat, amelyet ráruháztak". Hozzátette: ennek az ügynek, amellyel kapcsolatban a bizottság meg kívánta hallgatni éppen olyan szemlélője, mint bárki más. Az ügy nemzetbiztonsági vonatkozásaival kapcsolatban csak a sajtóból vannak információi, Simon Gábor vagyonszerzésével összefüggésben pedig csak az általa közleményben közöltekre hagyatkozva nyilatkozott.

A pártelnök azt írta: nem vett részt Simon Gábor C típusú ellenőrzésében, annak adatait nem ismeri. Hozzátette: sem ő, sem az MSZP frakció más tagja nem rendelkezik más ország állampolgárságával, vagy útlevelével. Egyúttal ismét felhívta a figyelmet korábbi kezdeményezésükre, melyben azt indítványozták, hogy minden országgyűlési képviselőnek törvényben leírt kötelezettsége legyen egy ilyen nyilatkozat megtétele. Mesterházy Attila levelében azt javasolta, hogy még a választások előtt a Fidesz-frakció tagjai is nyilatkozzanak erről.

Mesterházy Attila kiemelte: az a feltételezés, hogy több információval rendelkezik, mint a hatóságok vagy a nemzetbiztonsági szolgálatok "álságos, abszurd és hazug". Az MSZP elnöke a bizottság azon tagjait, akik aktívan szerepet vállalnak ebben a "politikai színjátékban", levelében azzal vádolta, hogy céljuk nem az igazság feltárása, hanem "politikai ellenfelük besározása". Mesterházy Attila szerint mindez csak arra irányul, hogy "a bizottság törvénytelenül, hatáskörével visszaélve politikai hátrányt okozzon a kormányváltó erő pártjainak és személyesen neki is". A baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje kiemelte: "ezekkel az eszközökkel sem tudják megállítani a kormányváltó erőket" abban, hogy árpilis 6. után helyreállítsák a jogállamiságot Magyarországon.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja lenyűgözőnek nevezte Mesterházy Attila levelét. Egyúttal kiemelte, hogy Mesterházy Attila távolmaradásával egy olyan törvénymódosítást sértett meg, amelyet annak idején ő is megszavazott, csak Simon Gábor nem.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke egyetértett Mesterházy Attilával abban, hogy "ugyanolyan állampolgár, mint bárki más". Ugyanakkor hozzátette: "bárki más" nem miniszterelnök-jelölt, pártelnök, vagy listavezető a mostani választáson, s "nem bárki más" első számú helyetteséről szól a Simon-ügy. Kifejtette: Mesterházy Attilát nem egyszerű találkozóra kérték, hanem a nemzetbiztonsági törvény alapján ténymegállapító vizsgálatot folytat le a bizottság, melyben közreműködésre kötelezhet bárkit a bizottság. Akit e célból beidéznek, annak adatszolgáltatási és megjelenési, s "igazmondási" kötelezettsége van.

Molnár Zsolt, a testület elnöke azt mondta: Mesterházy Attila levelében a ténymegállapító vizsgálat mindkét tárgyában - vagyis az afrikai útlevelek és Simon Gábor C típusú ellenőrzésével kapcsolatban is - kifejtette véleményét. Molnár Zsolt megjegyezte azt is: Mesterházy Attila beidézése a nemzetbiztonsági és polgári perrendtartási törvénynek sem felelt meg.

A bizottság több tagja is kiemelte, hogy az ügy nemzetbiztonsági vonatkozásaival kapcsolatban lettek volna kérdéseik az MSZP elnökéhez. Kocsis Máté azt mondta: megkérdezték volna például, hogy Mesterházy Attila, vagy az MSZP más tagja kompromittálható-e a Simon-ügy miatt, s ez nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot.

Németh Szilárd kezdeményezésére a bizottság határozati javaslatot fogadott el, melyben rögzítették: a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító vizsgálatának ügyében meghallgatásra beidézett Mesterházy Attila nem tett eleget a törvényben foglalt megjelenési kötelezettségének. Németh Szilárd hozzátette: az MSZP elnöke szabálysértést követett el.

Németh Szilárd hozzátette: ezen szabálysértési eljárásnak semmi köze nem lesz az április 6-i választáshoz, mivel a bírónak az eljárás megindításáról 3 napon belül kell döntenie, majd az eljárást 15 napon belülre kell kitűznie.

A csütörtöki ülésre meghívott másik képviselő Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke ismertette bizottságának az ügyben végzett munkáját. Rubovszky György hozzátette: neki nem adatott meg az a "szerencse", hogy a szocialista párt bármely tagjának véleményét meghallgassa az ügyben, mert nemcsak Simon Gábor és Mesterházy Attila, hanem a mentelmi bizottság szocialista tagjai sem vettek részt a testület ülésein.

Simon Gábor több százmilliós bécsi számlán tartott vagyonáról február elején jelentek meg sajtóhírek. A Magyar Nemzet szerdán egyebek mellett azt írta: Mesterházy Attila jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt MSZP-pártelnök tudott Simon Gábor százmillióiról.

A Simon-üggyel összefüggésbe hozott vállalkozó, Welsz Tamás március 20-án halt meg. Simon Gábort március 10-én őrizetbe vették, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Kocsis Máté: a szocialisták miatt nincs értelme összehívni a rendészeti bizottságot

Amíg a szocialisták nem működnek együtt, nincs értelme összehívni a honvédelmi és rendészeti bizottságot - közölte Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke, aki a nemzetbiztonsági bizottságnak is tagja.

A politikus közleményében azt írta: "reménytelen politikusok kétségbeesetten követelik" az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását. Hozzátette: ezt készséggel megteszi, ha az ügy valamennyi részletét kivizsgálhatják.

Kocsis Máté szerint a legfontosabb kérdés "az egyre szövevényesebb szocialista bűnregényben", hogy honnan voltak Simon Gábor százmilliói. "Ha Mesterházy Attila eljön a bizottsági ülésre és válaszol végre erre a kérdésre, akkor van értelme az ügy ebből következő, további kérdéseit is megvizsgálni" - fogalmazott.

Hozzátette: erre azonban nem sok esély van, "hiszen az MSZP elnöke sem a mentelmi ügyekkel foglalkozó, sem a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén eddig nem jelent meg, pedig az utóbbi több alkalommal foglalkozott a Simon Gábor százmillióit és hamis útlevelét érintő ügyekkel". Azért azonban nem hívja össze a honvédelmi és rendészeti bizottságot, hogy a szocialisták arra se jöjjenek el - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diagnosztizálta majd kollégáit kezelte a kuruzsló

A korábban mentőápolóként dolgozó férfi injekciós és gyógyszeres terápiát alkalmazott. Tovább olvasom