Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Mesterházy: az év végére világos lesz, hogy a Fidesz elveszíti a választást

A szocialista párt elnöke szerint az MSZP mára visszanyerte váltópárti helyzetét.
Mesterházy Attila szerint az MSZP mára visszanyerte váltópárti helyzetét, és az év végére az is egyértelmű lesz, hogy a Fidesz elveszíti a 2014-es választást. A szocialista párt elnöke az MTI-nek adott interjúban beszélt arról, hogy a közjogi kérdéseken túl a gazdasági és a szociális válság leküzdésének módjáról is mielőbb egyezségre kell jutnia az ellenzéknek. A pártelnök azt várja, hogy a baloldalon 2013 végére megállapodnak a közös jelöltállításról, s csak ezután döntenek a miniszterelnök-jelölt személyéről.

Mesterházy Attila azt mondta, az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy az MSZP nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt. A szocialista párt a másfélszeresére növelte a szavazótáborát - hangsúlyozta, hozzátéve, arra számít, hogy másfél milliós támogatói bázisuk idén tovább gyarapodik.

"Már ma is többen vannak, akik le akarják váltani az Orbán-kormányt, mint ahányan a hatalomban tartanák, de a Fidesz még nem vesztette el a választásokat. Ám szerintem az év végére már ez is egyértelmű lesz" - jelentette ki. 2010 a stabilizáció, 2011 az újjászervezés, 2012 pedig a programalkotás éve volt az MSZP-ben, "ezt követi idén a szövetségkötés, majd 2014-ben a választási győzelem" - vázolta.

A szerdán az MSZP kezdeményezésére kezdődött ellenzéki egyeztetésekről elmondta, közjogi kérdésekben nincs lényeges véleménykülönbség a felek között. De Magyarországon "nemcsak demokratikus, hanem gazdasági és szociális válság is van", ezért az ellenzéki erőknek a szegénység csökkentéséről, a munkahelyteremtésről és a gazdasági növekedés feltételeiről is mielőbb meg kell állapodniuk, különben "az új közjogi keret üres marad" - fűzte hozzá.

Azt mondta, tiszteletben tartják, hogy az Együtt 2014 nem vesz részt gazdaságpolitikai egyeztetéseken, amíg az alkotmányos fejezetet nem zárják le, a gazdasági kérdésekről szóló tárgyalások azonban a választói mozgalom nélkül is elkezdődnek. Az Együtt 2014 bármikor bekapcsolódhat a megbeszélésekbe, s az MSZP az LMP-vel is kész tárgyalni, akár külön, alkotmányossági kérdésekről, ha az ökopárt rendezte belvitáit.

Az MSZP-elnök szerint jó esély van a szakpolitikai elképzelések összehangolására, bár gazdasági, oktatási, foglalkoztatási és vidékfejlesztési programja jelenleg még csak a szocialistáknak van az ellenzéki oldalon.

"Készek vagyunk a kompromisszumra, de baloldali karakterét az MSZP nem adja fel" - jelezte, kiemelve, hogy az előző kormányzati ciklusban a választók úgy érezhették, a szocialista párt eltávolodott a baloldali értékektől.

Az MSZP alapvető céljairól elmondta: nem elitcserét akarnak, hanem politikaváltást, azt, hogy a mostani ötszázezer helyett egyetlen gyermek se éhezzen, hogy egyre több embernek legyen munkája, és ezzel véget érjen a társadalom többségének lecsúszása, illetve hogy az oktatási rendszer a hátrányos helyzetű fiataloknak is adjon esélyt a felemelkedésre.

Mesterházy Attila azt várja, hogy tavasszal megállapodnak a legfontosabb programpontokban, majd az ellenzéki tárgyalásokon részt vevő szervezetek közösen készülnek fel a regisztrációs kampányra, amikor a választókkal is megismertethetik terveiket.

Igennel válaszolt arra, hogy - az Alkotmánybíróság döntésétől függetlenül - tényként kezelik-e a választójog előzetes regisztrációhoz kötését. "Az elmúlt két és fél év arra tanított, hogy mindig a legrosszabbra számítsunk. Az MSZP szervezete felkészült, akár holnap el tudná kezdeni a kampányt" - mondta.

A pártelnök elmondta, nemrégiben kinevezett 106 egyéni választókerületi felelősük annak tudatában vállalta a feladatot, hogy ha az ellenzéknek sikerül megállapodnia a közös jelöltállításról, lesznek körzetek, ahol nem MSZP-s politikus indul majd. Cáfolta, hogy arról is döntöttek, mely választókerületeket engednék át leendő szövetségeseiknek, mondván, mindenhol az lesz a jelölt, aki várhatóan a legtöbb szavazatot hozza, és képes jól lebonyolítani egy kampányt.

A közös jelöltállítás lényege, hogy bármelyik körzet tárgyalási alap lehet, de nem csak az MSZP-nek kell áldozatot hoznia - jegyezte meg.
A választókerületi felelősök munkáját negyedévente ellenőrzik, és aki nem teljesít megfelelően - nem toboroz elég aktivistát, nincs megfelelő adatbázisa, nem összegzi választókerülete problémáit -, még nyáron lecserélik.

Mesterházy Attila kitért arra, hogy 2014-ben az országgyűlésin kívül európai parlamenti és önkormányzati választás is lesz, az MSZP pedig aktivistahálózatára, a választópolgárok személyes meggyőzésére és a közösségi médiára alapozza majd kampányait. Ezt azzal indokolta, hogy pártjának kevesebb pénze van és kisebb médiafelülethez jut, mint a kormányoldal, ráadásul a választási eljárási törvény a kampánylehetőségeket is korlátozta. "Azt viszont senki sem tilthatja meg, hogy egy aktivista bekopogjon és elmondja, mit csinálna másképp az MSZP" - mondta.

Véleménye szerint az ellenzéknek 2013 végére kell megállapodnia az egyéni képviselőjelöltekről, ez után dönthetnek a közös listáról. Nem tanácsos ezt elsietni, mert a Fidesz-KDNP kétharmados többsége birtokában a szabályok megváltoztatásával megnehezítheti a választási szövetség létrehozását - hangoztatta.

Arra a kérdésre, hogy akar-e miniszterelnök-jelölt lenni, úgy felelt, ambíció nélkül nem lehet sikert elérni, de egyelőre még korai a kormányfőjelölt személyét találgatni. "Előbb meg kell állapodnunk, hogy milyen programot hajtunk végre 2014-től, ezután jöhet a csapathirdetés, és csak utána lehet megválasztani a csapatkapitányt."

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. zehn 2013. január 05. 07:05
  „Azt nem tudom, hogy az MSZP váltópárt lesz e? De az biztos, a fidesz bukik, mint a vizikacsa!”
 • 32. babar 2013. január 04. 22:41
  „Várunk Téged Attila!
  Lendvait, Kovácsot, Szekerest, Verest, Baját, sőt! Horn Gyulát is!
  Micsoda egy csapat lenne újra!”
 • 31. Vörcsi 2013. január 04. 17:12
  „Hogy az MSZP mára már visszanyerte váltópárti helyzetét? Na erre kaptam fel a fejem, és lettem nagyon kíváncsi mások véleményére is. Egy kivétellel a vélemények megegyeznek az enyémmel.”
 • 30. Hammada_Fleet 2013. január 04. 17:05
  „Attila!
  A maszopos bagázs már 2010-ben is azt hantázta, hogy nem kell besz... pardon, megijedni, majd a fidesz elintézi magának, hogy a zemberek ne akarjanak rájuk szavazni. A Mesterházy-doktrína másik alaptétele az volt, hogy a szociknak nem 2014-ben. hanem 2018-ban van vonatuk a kormányzásra. Időközben a maszop két és fél év alatt se tudta megszorítani a fideszt, amelynek támogatói jóval többen vannak, mint a teljes demokratikus ellenzéké. A fideszt egyelőre legfeljebb a jobbik támogatásával tudnád leváltani, remélem, nem erre célozgatsz.
  Abból, hogy makacsul nem veszed tudomásul azt, hogy a zemberek makacsul nem kérnek belőletek, az következik, hogy a kormány-és rendszerváltásra csak szájkarate szinten készültök. Csak egy példa. Amikor tavaly a választási program iránt érdeklődtem, akkor azt a felháborodott választ kaptam, hogy hohó, kisbarátom, hol volt korábban politikai pártnak programja két évvel a választás előtt? Most meg ebből a szösszenetből kell megtudnom, hogy a programotok állítólag készen van. Arra a katyvaszra gondolsz, amiben mindenkinek ígértek fűt-fát, mint 2006-ban?
  Ez a sumák viselkedés, a program hiánya, az őszinteség hiánya, a mutyigárda leváltásának a hiánya, és még sok egyéb hiány azt látszik igazolni, hogy fütyiszékkel megegyeztetek, hogy 2014 még az övék. Nem csodálkozom rajta. Olajügyek, Gripen-ügy, autópálya-ügyek, EU pályázatos visszaosztások. Ha ebből valami kiderül, mert olyanok kerülnek kormányzati pozícióba, akik nem voltak idejében korrumpálva, akkor fütyiszékkel együtt mentek a levesbe.
  Be kéne bizonyítani, hogy nincs igazam.”
 • 29. Mozimasiniszta 2013. január 04. 17:02
  „24#-es ! öröm látni, hogy az általam a balfertályra patentolt minősítéseket elloptad, ezzel is bizonyságát adva
  szellemi képességeidnek...”
 • 28. queenmargareth1 2013. január 04. 17:01
  „27. alfa258 2013.01.04. 15:32 yesssssssssss, vagy frakk lukinak jaaaaaaaaaaa”
 • 27. alfa258 2013. január 04. 15:32
  „17. lukrecia: neked ki mondta, hogy a fidess erősebb a valóságban is??????????????? Orvosi eset vagy, illetve az látszik rólad, hogy valsznű az 1 kulcsos adó élvezője vagy, vagy elmebeteg, aki nem látja mi van az országban.....Ennyi munkanélküli, éhező család ember, kivándorlás az ötvenes években volt te agyalágyult...”
 • 26. csonakos 2013. január 04. 13:56
  „Év végére? Ezt a Fidesz már látja! Ezért is jönnek a kampányintézkedések sorba!”
 • 25. mynameis 2013. január 04. 13:23
  „Még azt mondja elvtárs?!
  Szereptévesztés? :DDD
  tisztelt söpredék X_Y”
 • 24. X_Y 2013. január 04. 11:55
  „Öröm látni a jobbos söpredék óbégatását, még egy ilyen lufi-nyilatkozat hatására is kétségbeesett íráskényszerbe esnek:)
  Nem baj elvtársak, majd csak kibírjátok az eddig összeharácsolt pénzből, ha a gazdáitokat elzavarják.”
 • 23. Lucia 2013. január 04. 11:38
  „Mesterházy et.: "álmodik a nyomor".”
 • 22. laca100 2013. január 04. 11:27
  „De Ti sem nyeritek MEG!!!!! Gagyi az összes naplopó a parlamentben!!”
 • 21. kormoska 2013. január 04. 11:16
  „Lehet hogy elveszíti de nem az Mszp fogja megverni Mesterházyval az is biztos!Legalábbis egyedül biztosan nem,talán ha minden ellenzéki erő összefogna......De Orbánék érzik(és jól érzik),hogy ilyen Magyarországon soha nem lesz,itt erős hagyománya van a széthúzásnak.Kompromisszumok nálunk?Na erre befizetek.Ezek az új"mozgalmak"maximum megnehezíthetik a dolgukat de a fordulathoz több kéne,sokkal több!
  Igaza volt egy korábbi hozzászólónak:A kisebb sz@rt kell majd választani.”
 • 20. mivan? 2013. január 04. 10:46
  „Nincs olyan párt amire érdemes lenne szavazni. Sajnos ez van!!! Ha létre is jön egy olyan párt amelyik teljesen "szüz" az se képes csodákra. Mi vagyunk, emberek a hibásak, mert az egész bandát szét kéne zavarni.”
 • 19. zehn 2013. január 04. 10:34
  „Mozimasiniszta. Én már meg vagyok világosodva, neked kellene végre kibotorkálnod a sötétből! :)”
 • 18. gyukolac 2013. január 04. 10:09
  „MSZP mentes boldog új évet kívánok!”
 • 17. lukrecia 2013. január 04. 10:00
  „Egyébként a választás a háttéralkuk kimenetelétől fog függeni. Amit látunk nem a valóságos politika.
  A "nagykoalícíó" két nagy pártja a Fidesz , és az Mszp hogyan fog dönteni. Lehet h a 8 év után a Fidesz a háttéralkuban is megkapja a szintén 8 évet (ez a legvalószínűbb) A titkos társaság addig meg úgy alakítja a körítést hogy az emberek magukénak érezzék a demokráciát. Egyenlőre jóval erősebb a Fidesz a valóságban is mint a szedett vedett baloldali tömörülés.
  Az adósságot meg mindkét esetben fizetni kell A legújabb döntés szerint.”
 • 16. kumisz 2013. január 04. 09:59
  „Sajnos úgy néz ki a dolog, hogy a kevésbé sz@rt kell választani.”
 • 15. kumisz 2013. január 04. 09:58
  „Egyik sz@r@bb mint a másik.”
 • 14. békaügetés 2013. január 04. 09:47
  „Önértékelési zavara van szegény Kókányházinak!!!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciustól jönnek az első népszámlálási adatok

Tavasszal teszik közzé a két évvel ezelőtti népszámlálás első részletesebb adatait - írja a pénteki… Tovább olvasom