Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Meteoritszerű kődarabot találtak Vasmegyeren

Az észak-magyarországi térségben vasárnap éjszaka tapasztalt különös hang- és fényjelenségeket követően meteoritszerű kődarabot találtak Vasmegyeren; a szakértők szerint a kőzettöredék inkább obszidiánra hasonlít - írta a Szabolcs Online szerdán.
A szon.hu tájékoztatása szerint egy vasmegyeri lakos a vasárnapi hang- és fényjelenségek idején, amelyet szakértők meteor becsapódásának tulajdonítottak, egy koppanást hallott háza teteje felől, s hétfőn a fia egy furcsa kődarabot talált a kertben.

A fekete, üvegszerű, szabálytalan alakú, több részén sima, majd éles sarkokban végződő, meteoritnak vélt kőzetdarabot a Nyíregyházi Főiskola földrajztudományi intézete tanárainak is megmutatták. Szerintük nem meteoritról van szó - írta az internetes újság.

Az anyag inkább obszidiánra hasonlít, amit más néven vulkáni üvegnek is hívnak, mivel úgy alakul ki, hogy a tűzhányóból kiömlő savas és viszkózus forró láva hirtelen lehűl és megszilárdul.

A Vasmegyeren talált kődarab is így alakulhatott ki valamikor, de arra a megkérdezett ásványszakértők sem tudtak magyarázatot adni, honnan és hogyan került az a település egyik házának kertjébe - közölte a Szabolcs Online.

Olvasóink írták

 • 6. KolompárRómeó 2010. március 04. 16:12
  „A Kálámpár család pajkos gyermekei (összesen olyan 8-10-en) akarták csupán csínyből bezúzni az ablakot, de ez nem sikerült nekik. Inkább örülni kéne.”
 • 5. mérges 2010. március 04. 06:41
  „4. Nem, a magyarok a büntetőpárbajban végül felül tudtak kerekedni, és behúzták a világkupát. Ez csak szivatás volt, hogy 40 évig Szovjet uralom alatt voltunk, legalább is a politikusok jól érezték magukat ez az időszak alatt, ha már ennyire vissza akarják állítani azt a rendszert:(:(:(:(:(!!!”
 • 4. flexsnake 2010. március 03. 22:59
  „2. miért? nem ők nyerték? Én a hosszabbítást már nem néztem.”
 • 3. CsImre 2010. március 03. 21:44
  „Kimentem a kertbe, és kapásból találtam pár meteor-szerű kődarabot. Jól fölmelegítem, aztán átdobom a szomszéd kertjébe, hátha bekerülünk a Fókuszba. :)”
 • 2. mérges 2010. március 03. 20:43
  „Kedves Délmagyar definiálja már nekem a savas láva fogalmát!!! Olyan van, hogy savanyú,semleges,bázikus és ultrabázikus, de olyan nincs, hogy SAVAS. Legalább hülyeségeket ne írjatok fölöslegesen, mert sokan ez tanulják meg, és ez kb. olyan, mintha a azt mondanám, hogy a II. vh.-t az albánok nyerték!!”
 • 1. flexsnake 2010. március 03. 20:24
  „,,majd éles sarkokban végződő"
  Akkor kizárt hogy ez valaha is repült volna. Nem is fognak találni semmit, ez már a légtérben szétmállott csak a hang és a fény maradt, azt nem lehet begyűjteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolás miatt nem járnak a vonatok

Elgázolt egy férfit a vonat, ezért nem járnak a szerelvények Sopron és Kapuvár között; az utasokat… Tovább olvasom