Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Mindenkit érinteni fognak az adóemelések

Az ígért adócsökkentések helyett, a magas állami deficit miatt mégis adóemelésekre van szükség erősítette meg a kormány és Gyurcsány Ferenc. A nyilvánosságra került információk szerint a változások, az áfa, az szja és az eva kulcs emelése a társadalom minden rétegét érint.
A hírek szerint az MSZP és az SZDSZ vezetőinek a miniszterelnökkel folytatott csütörtöki megbeszélésen sikerült megegyezniük több adóemelésről is, amelyek egy része még idén, nagyobb hányada pedig jövő év elejétől lépne életbe. Természetesen miután a törvényjavaslatokat a parlament elé terjesztik, és ott a koalíciós többséggel elfogadtatják.

A legtöbbünket érintő változás a 15 százalékos áfakulcs 20 százalékra emelése lenne. Ez azt jelentené, hogy 5 százalékkal drágulna azonnal a gáz és szinte minden élelmiszer, hiszen ezek áfája az így megszüntetendő középső, 15 százalékos kulcsba tartozik jelenleg.

Az egyszerűsített vállalkozói adó 15 százalékos kulcsának emeléséről eddig ellentmondó vélemények voltak, 20 és 25 százalék is szerepelt a tervekben, a gazdasági lap értesülése szerint utóbbi, nagyobb emelésről döntött a kormány, vagyis ezzel nagyon sok vállalkozásnak nem éri majd meg tovább evázni. Az, hogy a sok kilépő miatt ez a sikertörténetnek mondható, és a vállalkozások által nagyon kedvelt adónem megszűnését is jelenti-e, attól is függ, hogy a többi vállalkozásra érvényes adókulcs, így például a társasági adó, hogyan emelkedik, vagyis a sok rossz közül még esetleg lehet-e a jócskán megemelt eva a legkevésbé rossz.

A személyi jövedelemadó-sáv határainak tavaly törvényben rögzített évenkénti emelése vélhetően megmarad, azonban a tervek szerint bevezetik az úgynevezett szolidaritási adót, vagyis bizonyos értesülések szerint az szja harmadik kulcsaként 40 százalékkal adóztatnák a 6 millió forint feletti jövedelmeket. Ez adószakértők szerint az adózók akár egyötödét is érintheti, beleértve a közszférában és a piaci szektorban dolgozó egy részét is.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom