Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

MSZP: kemény feltételekre számíthat a kormány az IMF-től

Az ellenzéki párt szerint a valutaalap a másfél éve folytatott gazdaságpolitika megváltoztatását várja majd a kormánytól.
Az MSZP szerint a kormány önhibájából rossz pozíciókra és kemény feltételekre számíthat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásain.

Tukacs István országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: valószínű, hogy a valutaalap a másfél éve folytatott gazdaságpolitika megváltoztatását várja majd a kormánytól. A Bloomberg hírügynökség értesülésére, hogy az IMF-feltételek egyike az egykulcsos adórendszer eltörlése lehet, úgy reagált, ez egyelőre feltételezés, de ha így lesz, az MSZP helyeselni fogja. Ugyanakkor - tette hozzá - a valutaalapot ez esetben nyilvánvalóan nem az egykulcsos személyi jövedelemadóval (szja) rosszul járó kiskeresetűek miatti aggódás vezeti majd, hanem az, hogy bebizonyosodott: a mostani adórendszer alkalmatlan a gazdaság élénkítésére.

A szocialista politikus arról is beszélt: nyilatkozataiból úgy tűnik, az Orbán-kormány még mindig úgy gondolja, hogy a szükséges politikai és gazdasági fordulat kettős beszéddel, kommunikációs trükkökkel megúszható, ám ez nem igaz.

Az MSZP szerint a fordulat négy feltétele az igazságos adórendszer, a működő pénzügyi és bankrendszer, amelynek hitelezési tevékenysége nélkül a vállalkozások ellehetetlenülnek, a munkahelyteremtést segítő fejlesztéspolitika, illetve a kormányba vetett bizalom helyreállítása - sorolta.

Ez utóbbival összefüggésben szólt arról is: bár a miniszterelnök próbálja bagatellizálni az Európai Bizottság jogi aggályait, amikor azt mondja, hogy már csak a jegybanki vezetők eskütételével kapcsolatban van vita a kormány és Brüsszel között, valójában a nemzeti bankról szóló törvény alapvető átdolgozása szükséges, és ez ki is fog derülni a jogszabály-módosítás benyújtásakor.

A kormány adópolitikáját bírálva Tukacs István azt mondta: az átlagos és alacsony keresetű többség rosszul jár a "másfélkulcsos" szja-rendszerrel, ezért közalkalmazottak tízezrei kényszerülnek kompenzációt kérni, miközben a kormány egy közgazdasági nonszensszel a munkáltatókat próbálja rábírni, hogy adókedvezményekért cserébe növeljék a béreket. Hozzátette, rosszul járnak az adójóváírás kivezetésével a gyeden lévő kismamák, a kompenzációs rendszer miatt pedig mindazok, akik fizetés nélküli szabadságon vagy táppénzen vannak.

Rosszul járnak a nyugdíjasok is, ellátásuk ugyanis csak az inflációval emelkedik, miközben az általuk vásárolt termékek és szolgáltatások áremeléséből számolt "nyugdíjas-infláció" ennél nagyobb mértékben nő - mondta.

Olvasóink írták

  • 3. újratöltve 2012. január 19. 18:28
    „Rájöttünk, hogy jobban élünk mint jövőre!”
  • 2. kopkop 2012. január 19. 18:20
    „Az mszp kormányzása alatt minden flottul ment?”
  • 1. szentmiki 2012. január 19. 17:21
    „hogy ezek a zemeszpések mennyire kiokosodtak mióta elzavarta őket a nép...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taxisokat hagytak helyben huszonévesek Nyíregyházán

Taxisra, majd a segítségére siető társára is rátámadt egy háromtagú társaság Nyíregyházán… Tovább olvasom