Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

MSZP: kezelhetetlen gondokat vet fel az önkormányzati intézmények állami kézbe vétele

A párt szerint a világ a decentralizáltásg felé halad, a kormány az önkormányzatiságnak az elmúlt húsz évben kialakult szintjét akarja lebontani.
Havas Szófia, a Fővárosi Közgyűlés egészségpolitikai és szociális bizottságának szocialista alelnöke szerint súlyos, kezelhetetlen problémákat vetít előre a kormány terve, amely szerint az önkormányzati fenntartású intézményeket állami kézbe vennék.

Az MSZP-s politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, a világ a decentralizáció felé halad, ezzel szemben a kormány az önkormányzatiságnak az elmúlt húsz évben kialakult szintjét akarja lebontani. "Hazug és álszent az az állítás", hogy minderre az önkormányzatok adóssága miatt van szükség, hiszen a 140 milliárdos adóssággal szemben több mint 1000 milliárd forintot tesz ki az az önkormányzati vagyon, amelyet állami kézbe vennének - emelte ki.

Úgy vélte, az elmúlt napokban napvilágot látott adatok alapján úgy tűnik, összesen mintegy 300 milliárd forinttal jut kevesebb az egészségügyi ellátásra 2012-ben. A politikus úgy fogalmazott, a kormány terve szerint januártól felmentenék az állami kézbe vett intézmények igazgatóit és gazdasági vezetőit, ami a fővárosra csak az egészségügyi ágazatban mintegy 400 millió forintos terhet ró, országos szinten pedig milliárdos nagyságrendet jelent.

Havas Szófia szerint "a káoszt, a szakmaiatlanságot" igazolja az is, hogy a kormányhivatalok mellé újabb országos intézményhálózatot hoznának létre az egészségügyi ellátás koordinálására, ami "drága, abszolút felesleges" lépés.

A politikus közölte, az önkormányzati törvény módosításával kapcsolatban sok támogatható elemet látnak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége javaslatában, amely azt szorgalmazza, hogy az oktatás maradjon az önkormányzatok kezében. Az MSZP szerint emellett az egészségügynek, a szociális ellátásnak is az önkormányzatoknál kellene maradnia - fűzte hozzá.

Tüttő Kata, a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakcióvezető-helyettese azt hangsúlyozta, hogy az intézkedések célja csak a költségvetési kiadások csökkentése és nem a hatékonyság, a szakmai színvonal emelése. A kormány háborút hirdetett az államadósság ellen, és ennek keretében először "kifosztották a magánnyugdíj-pénztárakat", majd olyan új adórendszert vezettek be, amely "a legszegényebbektől vett el, és a leggazdagabbakhoz csoportosít át" - mondta.

Szerinte nem lenne meglepő, ha az egészségügyben hamarosan egy, a korábbi vizitdíjhoz hasonló plusz díjat vezetnének be. Budapesten a tervezett változások 32 ezer dolgozót érintenek az önkormányzatokban, az egészségügyben, az oktatásban és a szociális ellátásban - közölte a szocialista politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány:˝küzdőkedvvel várom az ügyészségi meghallgatást˝

"Nagy lelki nyugalommal és igazi küzdőkedvvel várom a következő megmérettetéseket, szerintem még… Tovább olvasom