Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

MSZP: svéd nyugdíjmodellt vezet be a kormány

Az MSZP szakpolitikusa szerint biztosra vehető, hogy a kormány bevezeti a svéd nyugdíjmodellt, ami a szocialisták számítása szerint az ellátások nagyjából 20 százalékos csökkenéséhez vezetne.
Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja a pártja által szervezett szerdai sajtóbeszélgetésen elmondta: a kormány deklarált célja, hogy a nyugdíjakat csak az e célra befizetett járulékokból fedezzék, ez pedig a svéd modell alapja. Ennek jellegzetessége - tette hozzá -, hogy a nyugdíjak nem tervezhetők, mértékük csak a nyugdíjba vonuláskor derül ki.

Az MSZP számítása szerint ugyanakkor a névleges egyéni számlán alapuló, a nyugdíjkifizetéseket a mindenkori járulékokból finanszírozó svéd modell alkalmazása az ellátások mintegy 20 százalékos csökkenésével járna Magyarországon.

Korózs Lajos kitért arra is, hogy a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetésével a jelenlegi hárommillióról 1,7 millióra csökken a nyugdíjasok száma, és bár a nagy többség továbbra is kap majd valamilyen ellátást, azokra már nem terjed ki a nyugdíjak alkotmányos védelme, és emelni sem kötelező az összegüket.

Kifogásolta, hogy azok a rokkantnyugdíjasok, illetve szociális járadékban részesülők, akiket munkára alkalmasnak találnak, a jövőben havi 58 ezer forintos rehabilitációs ellátást kapnak, amiből még járulékot is vonnak. Hozzátette, hogy a kormány döntés alapján majdnem 200 ezer embernek kell felülvizsgálatra jelentkeznie.

Olvasóink írták

  • 1. balihoho 2011. november 16. 20:08
    „A MSZP nem hazudik, ami a rokkant nyugdíjra vonatkozik. És abban sem hazudik, ami a járadékosokra vonatkozik! Nyírják Orbánék rendesen a korengedményes jogokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

458 millió cégnek van 100 milliárdnál nagyobb adóhiánya

A feketelista.hu összesítése szerint 458 cégnek van egyenként 100 millió forintnál nagyobb… Tovább olvasom