Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Nagy az igény a mikrohitelre

A jegybanki kamatvágással együtt a mikrohitel kamata is csökkent, ám a kisvállalkozások már önmagában annak is örülhetnek, hogy a tavaly négy hónapig szünetelő, kölcsönöket nyújtó program újraindult.
2001-ben 98 pályázatot fogadott el a mikrohitel megyénkbeli döntőbizottsága, ennek révén a vállalkozók összesen 257 millió forint kölcsönhöz jutottak. Tavaly az év első 7 hónapjában 79 elfogadott pályázat nyomán a vállalkozások 334 millió forint hitelt kaptak, tudtuk meg a mikrohitelezés bonyolításával megyénkben foglalkozó Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (KVA) ügyvezető igazgatójától. Dr. Iváncsics János szerint a megnövekedett érdeklődés annak köszönhető, hogy 2001 végén a kölcsön felső határát megemelték. Az igényelhető összeg maximuma 3-ról 6 millió forintra változott és ez hirtelen népszerűsödést okozott, hiszen a korábbinál jelentősebb, kézzelfoghatóbb fejlesztéseket tett lehetővé.

Megduplázódott

A megduplázódott igények miatt az országos mikrohitelalap gyakorlatilag elapadt, így a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) tavaly augusztusban felfüggesztette az újabb mikrohitel-szerződések kötését. Év végéig megyénkben is csak a korábban született döntések alapján kötöttek szerződéseket, folyósítottak kölcsönöket. A program a visszafizetett összegekből, azaz a korábban kiadott kölcsönök részleteinek befolyása révén indulhatott újra.

Az óriási igény miatt Iváncsics szerint szükség lenne a sikeres program rendelkezésére álló keret növelésére. Akkor a kedvezően elbírált pályázatok készítőinek nem kellene a folyósítás megkezdésére néhány hónapig várniuk. Tudomása alapján egyébként már dolgozik a mikrohitelprogram átalakításának tervén a kormány az MVA és a területi vállal kozásfejlesztési alapítványok bevonásával. Ez pedig előreláthatólag forrásbővítést eredményez.

Vállalkozásfejlesztés

Az egy évtizede indult programban eleinte 300 ezer forint volt a felső határ, jelenleg maximum 6 millió forint igényelhető 5 év futamidőre.
A mikrohitel kamata megegyezik a mindenkori jegybanki alapkamattal, ami most 6 százalék körüli. (Nemrég a forint árfolyamának gyengítése érdekében csökkentették.) A kölcsönt azok a vállalkozások igényelhetik, melyeknek éves nettó árbevétele nem haladja meg a 200 millió forintot. A hiteligényeket a KVA területi irodáiban fogadják, Győrben (96/511-120), Mosonmagyaróváron (96/217-399), Csornán (96/261-334) és Sopronban (99/505-303) hétfőn, szerdán és pénteken délelőtt, kedden és csütörtökön délután. A szakemberek a vállalkozókat a hiteligénylés bonyolítása mellett a pályázat elkészítésével, tanácsadással és oktatással támogatják.

A mikrohitelprogram keretében 4453 vállalkozó, illetve vállalkozás 9390 milliárd forint hitelhez jutott 2002-ben. Az összes eddigi mikrohitel-folyósí tás több mint egyharmada tavaly történt. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) 200 millió forinttal növeli az országos mikrohitelalapot, az MVA csornai inkubátorház-projektjének pedig 150 millió forint támogatást nyújt.

A Csornai Inkubátorház, melyben a KVA-nak 3 százalékos tulajdonrésze van, a volt laktanya területén épül fel. A beruházás ke retében irodákat, műhelyeket, konferencia- és oktatótermeket alakítanak ki, amelyek segíthetik a térség kis- és középvállalkozásainak megerősödését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar fotósok kiállítása Madridban

Fotósok Made in Hungary - akik elmentek, akik maradtak: ezzel a címmel nyílt a napokban 59 művész… Tovább olvasom