Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

NAV: érdemes határidőre beadni az adóbevallást

A magánszemélyek maximum 200 ezer forintos mulasztási bírságot kaphatnak, ha a határidőt követően adják be bevallásukat.
Érdemes határidőre, május 21. éjfélig beadni az adóbevallást, mert a késők mulasztási bírságot kaphatnak, és elveszítik a lehetőséget, hogy rendelkezzenek adójuk 1+1 százalékáról - figyelmeztet az adóhatóság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteki közleményében kiemeli: a magánszemélyek maximum 200 ezer forintos mulasztási bírságot kaphatnak, ha a határidőt követően adják be bevallásukat.

Ha valaki azért nem tudja időben elkészíteni bevallását, mert az ehhez szükséges kifizetői igazolások - önhibáján kívül - nem állnak rendelkezésére, és ezt május 21-ig bejelenti, akkor november 20-ig nem bírságolható. Amint megszerzi igazolásait a kifizetőtől (ebben a NAV is segít), 15 napon belül el kell készíteni a bevallást, majd az igazolási kérelemmel együtt be is kell nyújtania - olvasható a közleményben.

Aki késik, elveszíti azt a lehetőségét, hogy rendelkezhessen adója 1+1 százalékáról, és fizetendő adójára sem kérheti a bevallásában az akár hat havi részletfizetést - hívja fel a figyelmet a NAV.

Aki szeretné adója 1 százalékával valamely civil szervezetet, egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot támogatni, akkor az 1 százalékos rendelkező nyilatkozat kitöltésén túl, arra is ügyelnie kell, hogy bevallását határidőre adja fel. Késés esetén a rendelkező nyilatkozat érvénytelen lesz. Ugyanis május 21-e az 1 százalékos rendelkező nyilatkozatok esetében jogvesztő határidő: ez azt jelenti, hogy még igazolási kérelemmel sem menthető ki a késedelem - olvasható a közleményben.

A NAV kiemeli: az, akinek személyijövedelemadó-fizetési kötelezettsége nem több mint 150 ezer forint, a bevallásban (71. sor) akár hat havi pótlékmentes részletfizetést is kérhet. Viszont aki a bevallás leadásával késik, már nem kaphat könnyítést a fizetésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a gazdasági növekedés hiánya a probléma

Az ellenzéki párt szerint az államadósság emelkedése nem tragédia, az továbbra is kezelhető. Tovább olvasom