Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Németországban a konzervatívok nyertek

Németországban a konzervatív unió pártok szerezték meg az európai parlamenti (EP)választáson a legtöbb voksot vasárnap.
A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajorországi társszervezete, a Keresztényszociális Unió (CSU) az elsődleges adatok szerint a szavazatok mintegy 38 százalékát kapták. Az eredmény rosszabb, mint az öt évvel ezelőtti.

A kormányzó nagykoalíció másik tagja, a szociáldemokraták (SPD) eddigi legrosszabb eredményüket érték el: a jelenlegi adatok szerint a voksok alig több mint 21 százalékát szerezték meg. A pártelnök, Franz Müntefering azt nyilatkozta, hogy ez "kétség kívül bosszantó" eredmény. A választásokon jól szerepeltek a liberálisok: több mint 10 százalékos eredménnyel. Öt évvel ezelőtt alig több mint 6 százalékot értek el. A zöldek a voksok 12, míg a baloldali Die Linke hét százalék körüli eredményt ért el. Németország 99 képviselőt küldhet az EP-be.

Ausztriában az euroszkeptikusok és a szélsőjobboldal tört előre. A Szabadságpárt (FPÖ) csaknem kétszer annyi szavazatot kapott most, mint öt évvel ezelőtt. Az előzetes eredmények szerint az FPÖ a voksok több mint 13 százalékát szerezte meg. A szintén szélsőjobboldali Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) 4,6 százalékos eredményt ért el- az Európai Parlamentbe jutáshoz négy százalékos eredmény kell Ausztriában. A Hans-Peter Martin vezette euroszkeptikusok pedig csaknem 18 százalékos eredményt értek el. A konzervatív-szociáldemokrata kormánykoalíció továbbra is legjelentősebb erőt jelentik nyugati szomszédunknál. A Néppárt (ÖVP) csaknem 30, a szociáldemokraták (SPÖ) pedig nem egész 24 százalékot ért el. Ausztria 17 képviselőt küldhet az EP-be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görögországban, Bulgáriában és Máltán az ellenzék áll jól

Athén, Valletta, Szófia - Az ellenzék vezet vasárnap az európai parlamenti választáson… Tovább olvasom