Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Nemzetközi fiktív útlevél kiállítás Budapesten

Több mint 250 művész részvételével rendeznek fiktív nemzetközi útlevél és személyi igazolvány kiállítást a budapesti 2B Galériában. A pénteken este hatkor nyíló tárlat látogatóinak azonban a bejáratnál nem kell elővenniük saját személyes dokumentumaikat - ígérik a szervezők.
Böröcz László, a 2B Galéria tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta: két amerikai művész, Daniel Georges es Rumi Tsuda, kereste meg tavaly a budapesti kiállítóhelyet a tárlat ötletével. A Bush adminisztráció egyre szigorúbb intézkedései miatt nem véletlen, hogy a New York-i művészházaspárnak jutott eszébe ez a fiktív útlevél kiállítás, tette hozzá Böröcz László.

A művészházaspár felhívására Indiától Japánig 256 művész jelentkezett. A galériatulajdonos kérdésünkre válaszolva elmondta: a legváltozatosabb ötleteket valósították meg a művészek. Lesz olyan kiállító, aki bár megtartotta a hagyományos útlevél formát, azért csavart egyet a megjelenésén, és akad olyan művész is, aki például filmet készített ebben a témában, árulta el Böröcz László.

A papírjait legyen szíves/Your documents please című kiállítást idén áprilisban mutatták be Japánban. A személyi igazolványok és útlevelek második állomása Budapest. A magyar fővárosban december 30-ig látható tárlat Pozsonyba, Berlinbe majd végül Mexikóba utazik.

Az útlevél tematika megjelenése a művészetben az úgynevezett fluxus hőskorába nyúlik vissza. A Fluxus egy olyan nemzetközi művészcsoport, amelyik az 1960-as évek elején jött létre és akkor élte virágkorát. A latin eredetű elnevezés áramlást jelent. A csoport legfontosabb célkitűzésének a művészet és az élet közti határok elmosását tekintette. Szellemes, provokatív vagy éppen banális megnyilvánulásaival szembehelyezkedik a hagyományos művészetfogalommal, ezért "antiművészet"-nek is szokták tekinteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a kisgyermekét éheztető fényevő pere

A Fővárosi Bíróságon megkezdődött annak a fiatalembernek a pere, aki a vád szerint vallási téveszmék miatt csaknem halálra éheztette kétéves kislányát. Tovább olvasom