Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Népszámlálás: Több száz településen már lezárult az összeírás

A háztartások 91 százalékában fejeződött be a népszámlálási adatfelvétel péntekig - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője. A 15. magyar népszámlálás hétfő éjfélkor zárul.
A beérkezett kérdőívek dokumentációja alapján változatlanul jelentős Budapest lemaradása, a fővárosi lakáscímek 87 százalékából jött be addig adat, ugyanakkor az ország több száz településén már lezárult az összeírás; a megyék között Zalában már a háztartások 95 százaléka teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét, míg Heves megyében a fővárosihoz hasonló a helyzet - mutatott rá Virágh Eszter.

A szóvivő elmondta: a 15. magyar népszámlálás az első, amelyet az Európai Unió tagjaként hajt végre az ország, és első volt a tekintetben is, hogy - október 16-ig - elektronikus úton is ki lehetett tölteni a kérdőíveket.

Virágh Eszter kiemelte, a számlálóbiztosok visszajelzései alapján előfordulnak olyan elszigetelt esetek, amikor a megkérdezett ragaszkodik ahhoz, hogy "az utolsó pillanatban" töltse ki a kérdőíveket. Szélsőséges esetben még az a kérés is elhangzott, hogy október 31-én éjfélkor vegyék fel az adatokat - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem változtat a tényen: a válaszokat az eszmei időpontra, vagyis az október 1-jei állapotra vonatkozóan kell megadni.

A szóvivő kitért arra, hogy utoljára maradtak a "nehezebb esetek", azok a válaszadók, akiket eddig hiába kerestek, munkájuk, elfoglaltságuk miatt nem találtak soha otthon. Közülük többen számíthatnak arra, hogy a számlálóbiztosok levélben hívják fel figyelmüket a határidő közeledtére - tette hozzá.

Virágh Eszter szólt arról, hogy a hónap elején kezdődött népszámlálás befejezéséhez közeledve "érezhetően megnövekedett az aggodalom" amiatt, hogy valaki kimarad az adatszolgáltatásból. Erről tanúskodik az ingyenes zöldszámon lebonyolított napi több ezres telefonforgalom, illetve a számlálóbiztos érkezése iránt érdeklődő elektronikus levelek nagy száma.

Ezekben az esetekben a kapcsolatfelvételben a KSH munkatársai segítenek. A KSH központjában ezért a négynapos ünnep alatt sincs pihenés, a népszámlálók egy utolsó "rohamra" számítanak - fogalmazott a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ pénteki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az október 28-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom