Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Népszerűek a megújuló energiaforrások, mégsem terjednek el

Fokozatosan nő a megújuló energiaforrások felhasználása Magyarországon, de a szél-, a nap-, a geotermális és a vízenergia az uniós országokhoz képest csak lassan nyer teret.
Az utóbbi években valamelyest nőtt a megújuló energiaforrások használata, de Magyarország még mindig gyerekcipőben jár ezen a téren. Jelenleg a felhasznált energia 4-5 százaléka származik "zöld" forrásból. Ez az arány még akkor is nagyon alacsony, ha ezzel Magyarország túlteljesíti vállalását. Az Európai Unió tagállamai közül ugyanis Magyarország tette a legalacsonyabbra a lécet, amikor azt vállalta, hogy 2010 végére az energiafelhasználás 3,6 százalékát fogja megújuló energiaforrásokból biztosítani - mondta Varga Katalin, az Energia Klub projektvezetője.

A felmérés szerint egyre inkább terjed a biomassza-felhasználás, de a legdinamikusabban a szélenergia-szektor fejlődik. Ennek a két technológiának kedvez leginkább a jelenlegi szabályozási és támogatási környezet. A villamos-energia törvény értelmében ugyanis magasabb árat kap az a cég, amely megújuló energiaforrások segítségével állít elő elektromos áramot. Kiszámíthatatlanná teszi ugyanakkor a piacot, hogy a megugró érdeklődést a Magyar Energia Hivatal kvóták bevezetésével tartja kordában. A jelenlegi kötelező átvételi ár a drágább technológiák számára alacsony, ezért a napenergia- vagy a biogáztermelés egyelőre nem terjed Magyarországon - tette hozzá a projektvezető.

Több alternatív energiaforrás esetében sokkal jobbak a földrajzi adottságaink, mint például Ausztriának vagy Németországnak, ott mégis sokkal jobban kihasználják a lehetőségeket. Az Energia Klub projektvezetője szerint Magyarországon a megújuló energiaforrások elterjedését akadályozza, hogy nagyon bonyolult az engedélyeztetés és kiszámíthatatlan a jogszabályi környezet, túl gyorsan változnak a törvények és rendeletek. Ez a befektetők számára nem kedvez, hiszen ők stabil, hosszú távon kiszámítható üzleti környezet keresnek. Amíg ez nem változik, megvan a veszélye, hogy az érdeklődő cégek nem fektetnek be Magyarországon - mondta Varga Katalin.

Olvasóink írták

 • 1. Sziti 2009. január 06. 20:22
  „Kit érdekel itt a megújuló energia felhasználása.
  Az államnak nem abbol van bevétele, így minek támogatná.
  Pedig sok munkahelyet lehetne teremteni a berendezések gyártásával is.
  Dehát eladják a gázmezőnket is.
  Mi meg pofázhatunk.
  Legalább ennyit megtehetünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Sólyom Lászlót bírálja blogjában

Bírálja internetes blogjában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt, hogy Sólyom László köztársasági… Tovább olvasom