Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nincs ár- és belvízi veszélyhelyzet az országban

A katasztrófavédelem és az új védelmi igazgatási rendszer sokkal jobb, mint az elmúlt években - mondta Bakondi György.
Nincs ár- és belvízi veszélyhelyzet az országban, de szükség esetén a katasztrófavédelem és együttműködő szervei, a kormányhivatalok, valamint a műszaki eszközök készen állnak a leggyorsabb és leghatékonyabb beavatkozásra - jelentette ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója csütörtökön.

Bakondi György a Pest Megyei Védelmi Bizottság ülése közben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: néhány térségben vannak ugyan belvízi jelenségek, de messze alulmúlják a 2011-es helyzetet.

Emlékeztetett: két évvel ezelőtt az országban több mint 400 ezer hektárnyi terület állt belvíz alatt, és a rekordméretű csapadékot a talaj nem tudta elvezetni, szivattyúzásokkal próbálták kezelni a veszélyhelyzetet.

Az altábornagy megjegyezte: a tavalyi aszály miatt most szárazabb talaj, és a vízelvezetők az ellenőrzéseknek, karbantartásoknak és műszaki fejlesztéseknek köszönhetően a jelenlegi állapot szerint képesek elvezetni a felgyülemlett csapadékot, de a szivattyúk és a műszaki eszközök is készenlétben állnak.

A főigazgató kiemelte: minden szükséges eszközzel rendelkeznek, hogy biztosítsák az élet- és vagyonbiztonságot, naponta többször elemzik a vízgyűjtő területek állapotát és a meteorológiai előrejelzéseket.

Az árvízi védekezésről szólva Bakondi György elmondta: az északi folyók (Boldva, Sajó, Hernád) vízgyűjtő területein a sokéves átlagnál több csapadék esett, de az árvízveszélyt növelheti a hirtelen olvadás, a felmelegedés és az eső is.

Az OKF főigazgatója azt hangsúlyozta: az árvízi védekezés alapvetően műszaki kérdés. A folyómedrek állapota megfelelő, mert főleg Borsod megyében a 2010-es rekordáradás után mederkotrásokat végeztek, és az egyéb megelőzési munkálatokra mintegy nyolcmilliárd forintot fordítottak, az árterületeket pedig közmunkások százai tisztították meg.

A gátak rekonstrukcióját is elvégezték, ezenfelül hét veszélyhelyzeti tározót alakítottak ki az északi részen és a Tiszánál, így akár 1,5 milliárd köbméternyi vizet is képesek tárolni. Emlékeztetett, a tiszai rekordáradáskor Szolnoknál 10 méter 41 centiméter volt a vízállás, és ettől 2010-ben 70 centiméterrel maradt el. Megjegyezte, a Duna és a Tisza vízgyűjtő területein a hómennyiség nem éri el a korábbi átlagot, de Szabolcs megyében tiszai árvízi védekezésre kell felkészülni. Nagy segítség, hogy Ukrajnában jelentős árvízvédelmi munkák zajlottak az utóbbi időszakban.

Az OKF főigazgatója azt mondta: a katasztrófavédelem és az új védelmi igazgatási rendszer sokkal jobb, mint az elmúlt években, mindemellett készültségben áll a logisztika, az átalakított polgári védelem - amely szükség esetén 102 ezer embert tud mozgósítani -, valamint az országos és megyei szintű speciális mentőcsapatok is.

Pest megyéről szólva az altábornagy megjegyezte: jó állapotban van és jól működik a védelmi igazgatási rendszer, minden olyan szükséges eszközzel rendelkeznek, amely a védekezéshez szükséges.

Tarnai Richárd, a Pest megyei kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke azt hangsúlyozta: a védekezési hatékonyságot növeli, hogy tavaly januártól a megyei kormányhivatalok, ez évtől pedig a járási hivatalok vezetői látják el a védelmi bizottsági elnöki tisztséget, így az állami szervek gyorsabban és szakszerűbben tudnak reagálni a helyzetekre.

Megjegyezte, Pest megyéhez a Dunának 112 folyam-kilométernyi, az Ipolynak 36, a Zagyvának pedig 4,5 folyam-kilométernyi szakasza tartozik, de mint fogalmazott, felkészülten állnak, és minden állampolgár a leghatékonyabb és leggyorsabb segítségre számíthat szükség esetén.

Olvasóink írták

 • 2. _csutak_ 2013. február 21. 21:13
  „Amikor a fidesz van hatalmon nem lehet katasztrófa, Orbán nem engedi!
  Amellett olyan ember a katasztrófa védelem feje, akinek semmilyen oda vágó végzettsége sincs, de jó fideszes.”
 • 1. Qllancs 2013. február 21. 15:57
  „Még nincs, de lehet hogy lesz. Ilyen sok hó évek óta nem esett.Ha elkezd olvadni ....sokan bajban lesznek.
  Hol a beígért : záportározók ????? HÁNY ÉPÜLT ??????? O .
  Belvíz ..miatt nem lesz termés...tavaj meg az aszály miatt nem volt !
  Ez a nyúl esete .....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentéskiegészítést rendelt el az NNI hallgatói lista ügyben

Megérkezett a rendőrségre az ELTE bejelentése a BTK HÖK adatkezelésével összefüggésben. Tovább olvasom