Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Nyilvánosan hirdeti ki határozatát az Ab a családvédelmi törvényről

A tavaly elfogadott törvény egyes szabályait diszkriminatívnak találta az alapvető jogok biztosa és június elején kezdeményezte alkotmánybírósági vizsgálatukat.
Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn nyilvánosan hirdeti ki határozatát a családok védelméről szóló törvény egyes rendelkezéseiről.

A tavaly elfogadott törvény egyes - a család fogalmáról, illetve a törvényes öröklés rendjéről szóló - szabályait diszkriminatívnak találta az alapvető jogok biztosa és június elején kezdeményezte alkotmánybírósági vizsgálatukat.

Szabó Máté ombudsman indítványa szerint a családvédelmi törvény családfogalma férfi és nő házasságán alapul, így szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést valósít meg. Nem zárhatók ki a család fogalmából a létező, működő és jogilag is elismert kapcsolatok, mert ez az érintettek, sőt esetenként gyermekeik jogait is sérti.

Az ombudsmani indítvány rámutat arra is, hogy a törvényben deklarált családfogalom nemcsak a párkapcsolatban élő azonos nemű pároknak okoz hátrányt, hanem azoknak a különnemű pároknak is, akik nem házasságban, hanem más kapcsolati formában kívánnak élni.

Az ombudsman szerint ez a családfogalom szükségtelenül és aránytalanul korlátozza a nem házasságban, hanem más társas kapcsolati formában élők emberi méltósághoz, valamint a magán- és családi élethez való jogát.

Továbbá az alapvető jogok biztosa a jogszabály törvényes öröklésre vonatkozó rendelkezésével kapcsolatban azt vetette fel: a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét sérti, hogy nincs összhang a családvédelmi törvény és a polgári törvénykönyv (Ptk.) között. Ugyanis a Ptk. öröklési rendje szerint a bejegyzett - azonos nemű - élettársak egyértelműen a házastárssal azonos szinten örökölnek, a családvédelmi törvény e tekintetben bizonytalanságot okozhat.

Az ombudsman indítványában hivatkozott arra is, hogy álláspontja szerint a családvédelmi törvény ellentétes a strasbourgi bíróság működésének alapjául szolgáló római emberi jogi egyezménnyel, melynek részese Magyarország is.

Az alapvető jogok biztosa június elején indítványozta a július 1-jével hatályba lépő jogszabály vitatott rendelkezéseinek felfüggesztését.
Az Ab június végén felfüggesztette a családvédelmi törvény törvényes öröklésről szóló rendelkezésének hatálybalépését. A testület ekkor élt először az új alkotmánybírósági törvényben biztosított jogkörével, amelynek alapján egy törvényi rendelkezés hatálybalépését vizsgálata idejére felfüggesztheti.

Az Ab döntését akkor azzal indokolta, hogy a törvényes öröklés kérdésében a Ptk. és a családvédelmi törvény nincs összhangban. A Ptk. szerint a bejegyzett élettárs egyértelműen a házastárssal azonos szinten örököl, míg a családvédelmi törvény "elsősorban" a rokonok és a házastárs öröklésére utal, és ezzel súlyos bizonytalanságot okoz.

Az Ab álláspontja szerint előfordulhat, hogy - leszármazó hiányában - a Ptk. alapján az örökhagyó bejegyzett élettársa, míg a családvédelmi törvény alapján az örökhagyó testvére a törvényes örökös. Ez jogértelmezéssel feloldhatatlan bizonytalanságot okozhat, ezért a jogszabály hatálybalépését felfüggesztette a testület.

A testület megállapítása szerint "a vizsgált rendelkezés alaptörvény-ellenessége valószínűsíthető az alaptörvényben rögzített jogállamiság elve és a belőle levezethető jogbiztonság követelménye alapján".

Az új alkotmánybírósági törvény tette lehetővé, hogy az Ab a még nem hatályos törvények hatálybalépését átmenetileg felfüggessze. A testület abban az esetben dönthet így, ha vizsgálata során az alaptörvény-ellenesség fennállását valószínűsíti. A felfüggesztésre súlyos és helyrehozhatatlan kár vagy hátrány elkerülése, az alaptörvény vagy a jogbiztonság védelme érdekében kerülhet sor.

Olvasóink írták

 • 7. xenopus 2012. december 16. 21:01
  „Ez a cikk is bizonyitja, a narancspárt által, nem kellően kidolgozott, kevés hozzáértést mutató salátatörvények elfogadása után jelentős időnek kell eltelnie hogy az AB kifogásolhassa a törvényt! Ennek fordítva kellett volna zajlania!
  Előkészítés - AB véleményezés - OGY. De tudjuk hogy a Parlament csak "formaság" a 2/3-ad "mindent visz"!”
 • 6. kontrapista 2012. december 16. 20:20
  „5.Zotya100
  Te is fiam (Brutus ) Zotya100, gratulálok !”
 • 5. Zotya100 2012. december 16. 19:33
  „1. - Szép kis középkori gondolkodásmód, gratulálok!”
 • 4. tzs_szeged 2012. december 16. 18:51
  „"Márpedig amióta világ világ, az volt az egyetlen igazán hivatalos, törvény által is elismert együttélési forma férfi és nő között."

  :)
  Vicces vagy.”
 • 3. tucat 2012. december 16. 17:57
  „Szabó Máté észrevétele és indítványa helyes. Sajnos az ombudsman és sz AB kizárólag egy olyan alaptörvény tükrében vizsgálhatja a jogalkotás és a jogalkalmazás kérdéseit, amely önmagában is méltatlan egy korszerű, civilizált demokratikus (európai) jogállamhoz.

  2. lepkehalo
  Tetszik a "faeke, mint (´amióta világ a világ´ - Okz63) elismert földművelő eszköz" hasonlata! :)
  Mindegy, mi maradunk a féljük, valljuk, hisszük.., mózesi, Pál apostoli "logikájú" alaptörvényünknél, mert isten is..., amióta világ a világ... :D
  Avagy időutazás a középkorba, landolás, műszaki hiba, megrekedés. ;) De hát tudjuk, mi az ábra: a hatalom alapvető támasza a KDNP mögött álló egyház, és nélkülük omlik, mint a kártyavár. Velük is, csak sokkal nagyobb fájdalmakkal és áldozatokkal. Persze, ha nem ők hozzák meg..., legalábbis ezt "hiszik". Csakhogy ezt is rosszul ". ;)”
 • 2. lepkehalo 2012. december 16. 12:32
  „1. okz63
  Meg azzal a traktorral is mit erőlködnek, mikor ott volt a jól bevált faeke, mint elismert földművelő eszköz... Egyébként házasságot ma is lehet kötni, nem tiltja senki.”
 • 1. okz63 2012. december 16. 11:36
  „Már bocsánat, de egy meleg párral ne kelljen már a családjogi törvénynek foglalkoznia!
  Az egy dolog, hogy az illető azonos neműekhez vonzódik, de ez legyen az ő belső ügye.
  Nem igazán értem, hogy miért kell ezt még törvénybe is foglalni... :-(

  Az élettársi kapcsolatok teljeskörű elismerésével pedig egyenes irányban haladunk oda, hogy a házasság intézménye teljesen el fog tűnni a süllyesztőben, amit én nem igazán szeretnék. Márpedig amióta világ világ, az volt az egyetlen igazán hivatalos, törvény által is elismert együttélési forma férfi és nő között.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt órát várakoznak a kamionok Záhonynál

Továbbra is öt órát kénytelenek várakozni az Ukrajnába tartó kamionok a záhony-csapi határállomáson… Tovább olvasom