Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Ombudsman: példaértékű az Ab hajléktalanokat érintő döntése

Példaértékűnek tartja az Alkotmánybíróság (Ab) hajléktalanokat érintő döntését Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa - közölte az ombudsman hivatala szerdán az MTI-vel.
A közlemény szerint az Ab a biztos indítványa alapján alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

A testület egyúttal megsemmisítette azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására - emlékeztetett az ombudsman.

Szabó Máté szerint a döntés azt üzeni, hogy Magyarországon az emberi méltóságnak és a jogállamnak létező garanciái vannak, az állam büntetőhatalma pedig továbbra is csak megfelelő korlátok között érvényesülhet.

A biztos továbbra is kiemelt figyelmet szentel a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek jogainak védelmére, és következetesen, minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni az álláspontja szerint alapjogokat sértő hatósági gyakorlattal, illetve az alkotmányosan aggályos szabályokkal szemben - tették hozzá.

Az Ab kedden közölte az MTI-vel, hogy hétfőn meghozott határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

Az Ab megállapította, összeegyeztethetetlen az alaptörvényben szabályozott emberi méltóság védelmével, ha az állam önmagában azt bünteti, hogy valaki kényszerűségből a közterületen él. A hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie - közölte a testület a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló, az Országgyűlés által tavaly december végén elfogadott törvény utólagos normakontrollja kapcsán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárást indított a rendőrség a keddi vonattűz ügyében

Rongálás miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított a Pest Megyei Rendőr–főkapitányság a… Tovább olvasom