Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Orbán: a magyarok régi-új otthonát kell felépíteni

A döntő ütközeten, "a megmaradásért folytatott küzdelmen már túl vagyunk, de hogy sikerre tudjuk vinni Magyarországot, azokon a küzdelmeken még nem" - mondta hallgatóságának Orbán Viktor Fidesz-elnök a budapesti Polgárok Háza fennállásának ötödik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, csütörtökön.
"Egy óriási feladat áll előttünk: szép dolog, hogy fel tudtuk építeni a Polgárok Házát, de a feladat most az lesz, hogy felépítsünk egy másikat, egy 93 ezer négyzetkilométeres épületet, a magyarok régi-új otthonát" - jelentette ki telt ház előtt Orbán Viktor, hozzátéve: a kérdés csak az, lesz-e hozzá elegendő erő és kitartás.

Köszöntő beszédében közölte az is, ha 2002-ben a polgári körök nem jöttek volna létre, akkor a Fidesz ma szervezeti szempontból jelentéktelen, elhanyagolható "politikai pártocska" lenne, de nem az, hanem Közép-Európa legnagyobb politikai mozgalma.

A pártelnök felszólalásában elmondta, a csütörtöki ünnepségre Cseh Tamás temetéséről érkezett, akiről úgy szólt: "ő a mi hősünk volt, igazi hős". Felidézte, Cseh Tamás maga is úgy fogalmazott, "ő a mi katonánk", és vajon - tette fel a kérdést Orbán Viktor - mit jelent, ha a legjobb katonája az embernek meghal. "Szerintem azt jelenti, hogy a döntő ütközeten már túl vagyunk, egyébként a legjobb katona nem mehet el" - fejtette ki.

A pártelnök külön köszönetet mondott Hende Csabának, az Országgyűlés jelenlegi jegyzőjének a polgári körökkel való foglalkozásért, akit ezért - mint fogalmazott - akkor "kibotoztak a pártjából", az MDF-ből.

Orbán Viktor szerint a Polgárok Házának sorsa nem öt éve, hanem 2002-ben dőlt el, amikor létrejöttek a polgári körök, és - megítélése szerint - ha lesz siker a következő hónapokban, márpedig "nekem meggyőződésem, hogy lesz" - mondta -, akkor ennek eredőjét is ekkor kell keresni. 2002-ben ugyanis - folytatta -, egy választási vereség után a jobboldal elég érett volt ahhoz, hogy a párt tábora "ne ugorjon szét".

Orbán Viktor szerint a polgári körök kialakította közhangulatnak köszönhetőek azok a 2002 utáni sikerek, hogy a koronát nem vitték vissza a múzeumba, hogy nem sikerült átkeresztelni, átszervezni a Terror Házát, és a Nemzeti Színház is megmaradt, "még akkor is, ha manapság más szellők fújdogálnak benne". Vereségek is voltak azonban - mutatott rá -, nem sikerült ugyanis megvédeni a Széchenyi-tervet, és "elvesztettük" a családtámogatási rendszert is. Ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: reméli, a családok még kibírják a hátralévő kis időt, "mivel ők nemsokára mennek, mi pedig jövünk".

Megjegyezte, hogy a 2006-os önkormányzati választáson a helyi politikában mandátumot szerző fideszes képviselők 60 százaléka a polgári körökből érkezett.

A Polgárok Házának felépülését támogató, elsősorban kispénzű embereknek köszönetet mondva Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy "amikor felfelé kúszik a zászló, egyre messzebbről is lehet látni." Ezért fontos tudni, ki volt az, aki a zászló felvonásakor is jelen volt - tette hozzá. "Nem fogjuk elfelejteni az önök áldozatvállalását" - szólt hallgatóságához a pártelnök, aki a szokásos "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!" köszöntéssel zárta szavait.

A Polgárok Háza öt évvel ezelőtt, 2004-ben nyitotta meg kapuit a fővárosi, VIII. kerületi Visi Imre utcában, ahol egy régi lakóházat újítottak fel adományokból.

Olvasóink írták

 • 6. aranka2 2009. augusztus 29. 14:21
  „Turulvédő, ezek a gárdisták is kapják be az összes f.omat! Édeskés, hitvány történetecske.”
 • 5. turulvedo 2009. augusztus 28. 21:01
  „Életet mentettek a gárdisták - +fotók
  2009-08-28 20:35 barikád.hu

  * Friss hírek
  * Kiemelt

  * Küldje el ismerősének!

  A Rongyos Gárdáról való megemlékezés után gárdistáinkat szokásos módon igazoltatni kezdték a rendőrök a Farkasréti temető bejáratával szemben.
  Eközben a közeli padról hirtelen leesett az ott ülő idősebb hajléktalan férfi, és többet nem mozdult.

  Három derék gárdista - egy lány és két fiú - azonnal a férfihoz ugrottak és elkezdték újjáéleszteni. A megdöbbent rendőrök földbe gyökerezett lábakkal nézték a jelenetet. Közben egyre többen gyűltek a helyszínre, az arcokon feszült várakozás és megdöbbenés ült. A csöndet csak a rendőrök szidalmazása szakította félbe időnként. Semmit sem csináltak, csak nézték, ahogyan a férfi a földre zuhan. Pedig elsősegélynyújtást elvileg mindeninek tudnia kell...

  Jó negyed óra múlva megérkezett a mentő. A mentősök elkeseredetten küzdöttek a férfi életéért, úgy nézett ki - hiába. Két, szintén hajléktalan barátja palackos borral és cigarettával a kezében aggódott érte. "Hozzátok vissza!" - ismételgette egyikük. "Az egyetlen barátom volt, akivel mindenben megértettük egymást" - mondogatta a másik.

  Az eszméletlen férfit többször defibrillálták, injekciózták, masszírozták a szívét, de a pulzusa nem indult be. Talán fél óra is beletelt, mire csodák csodájára megmozdult a férfi mellkasa. A tömeg tapssal jutalmazta a mentősök és a gárdisták munkáját. A megrendült, könnyes szemű hősöknek még néhány rendőr is gratulált. Tekintsünk büszkén ezekre a hétköznapi hősökre!”
 • 4. klj_54 2009. augusztus 28. 12:01
  „Cseh Tamás nem az én esetem, ettől még tiszteltem.
  Az Orbán beszéd?
  ">- jelentette ki telt ház előtt Orbán Viktor, hozzátéve: a kérdés csak az, lesz-e hozzá elegendő erő >és kitartás."
  Erre mondják azt, hogy előre közli: tehetetlenek!”
 • 3. dodó 2009. augusztus 28. 11:58
  „O.V. a Magyar Köztársaság első számú szájkarate bajnoka.”
 • 2. Örvájn 2009. augusztus 27. 20:32
  „A beszéd bevezető részében a Bucsuztatásról érkezve mondott pár mondatott, gondolatot. A
  - katona vagyok - kifejezéssel képletesen maga Cseh Tamás jellemezte, a konzervatív oldalhoz fűződő viszonyát, mint ahogy az fenti hozzászólásából is kiderül.
  Itt jegyezném meg. Közszolgálati csatorna reggeli műsorában az elhunyt művészről hiába vártam a megemlékező perceket az elmúlt napokban.”
 • 1. aranka2 2009. augusztus 27. 19:40
  „Cseh Tamás NEM VOLT KATONA. Ne tessék mocskos kis politikai dumákba bevonni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették Cseh Tamást

A Kossuth-díjas előadóművészt családja, barátai és pályatársai mellett több ezer tisztelője kísérte el utolsó útjára csütörtökön. Tovább olvasom