Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Orbán stratégiai ágazatként kezelné a sportot

A következő magyar kormánynak a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítania - mondta Orbán Viktor, a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) történt keddi egyeztetést követő sajtótájékoztatón.
A Fidesz elnöke kiemelte, továbbra is nemzeti ügynek kell tekinteni, hogy Magyarország az olimpiai éremtáblázat első tíz helyezettje között szerepeljen. Hangsúlyozta, hogy ehhez meg kell teremteni az előfeltételeket, azaz ha más országok képesek a költségvetésük egy százalékát a sportra fordítani, akkor ezt Magyarországnak is meg kell tennie.

Orbán Viktor a sportköltségvetést terhelő, egymilliád forintos Forma-1-es támogatás kapcsán a sajtóban kibontakozott vitáról azt mondta, ez élet-halál kérdés az élsport számára, így ezért küzdenie kell, s a következő kormány feladata, hogy ezt az összeget minél gyorsabban eljutassa a MOB-hoz.

"A mostani konzultáción azonban ennél többről volt szó - mondta a Fidesz-elnök. - A mostani költségvetés el van szúrva, azon segíteni nem lehet. Én azt kértem a sportvezetőktől, készítsenek tervet a jövőre."

Kiemelte: ahhoz, hogy a jövő nemzedéke is gólokat rúgjon és érmeket szerezzen, a sportot stratégiai ágazattá kell nyilvánítani, különben Magyarország nem lesz a sikeres emberek országa. Orbán hozzátette, az egyeztetésen "fociról nem volt szó", Budapest olimpiai pályázatáról viszont igen. Úgy fogalmazott: azt, hogy mekkora esélye van jelenleg egy 2020-as ötkarikás kandidálás benyújtásának, London előtt kockázatos megmondani, de a következő kormány szándéka Magyarországot olyan állapotban hozni, hogy legyen esélye egy olimpiai pályázatra.

A Fidesz elnöke szerint nem a kormány feladata megmondani, mi a helyes út egyes sportszövetségek, sportágak számára, ez a MOB feladata, s az olimpiai bizottságot a kormánynak partnerként kell kezelnie. Hangsúlyozta, a sportvezetők tervei alapján kell a sportköltségvetésnek növekednie, egészen az 1 százalék magasságába, a mostani 0,2 százalékról.

A sportegészségügy kapcsán, melynek állapotát a gyenge pekingi olimpiai szereplés egyik fő okaként nevezték meg korábban, emlékeztetett rá, hogy a Fidesz-kormány 1998 és 2002 között kidolgozott egy koncepciót. Ennek a lényege, hogy legyen egy általános sportegészségügyi szolgáltatás, s annak egy csúcsintézménye, a sportkórház, amely jelenleg üresen, befejezetlenül áll.

"Azt a koncepciót elő kell venni, s a beruházást befejezni" - jelentette ki.

Orbán hozzátette, ha MOB alkalmasnak tartja magát arra, hogy az állami pénzeket elossza, akkor a kormány partner lesz abban, hogy ezt a lehetőséget biztosítsa.

Schmitt Pál MOB-elnök beszámolt arról, hogy az Orbán Viktor által kezdeményezett, a magyar sport jövőjéről szóló egyeztetésen a MOB elnöksége mellett részt vett a Nemzeti Sportszövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság és az Olimpiai Bajnokok Klubja. Schmitt sikeresnek nevezte a konzultációt, s kiemelte, egyformán sok a teendő a diáksport, az utánpótlás és az élsport területein ahhoz, hogy Magyarország sportoló nemzet legyen. Megjegyezte, amíg Európában átlagosan a társadalom 30 százaléka sportol rendszeresen, addig Magyarországon ez az arány csak 14 százalék.

Olvasóink írták

  • 1. redstar 2010. január 05. 16:35
    „Kezdődik....még kormányra sem jutott, már hülyeségekre szórja a pénzt...Állitsátok meg Orbán Ui-t!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyák marták halálra a kislányt

Kutyák martak halálra egy 8 éves kislányt Poroszlón. Az eset még december 22-én történt, ám a… Tovább olvasom