Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: új közteherviselési modellt kell kialakítani

A közteherviselés új modelljét kell létrehozni hosszabb távon, a válságadók kifutása után egy tartós, kiszámítható közteherviselésben való részvételben kell megállapodni a kereskedőkkel, valamint a távközlési- és energiavállalatokkal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Parlamentben azon a sajtótájékoztatón, amelyen aláírták a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) a szakképzési feladatokról szóló megállapodást.
Orbán Viktor kiemelte: úgy gondolják, hogy valamikor 2012-re Európában is létrejön egy bankadórendszer, az Európai Unió is kialakítja ezzel kapcsolatos elképzeléseit, és ezután a pénzügyi szférával "meg tudunk állapodni arról, hogy hogyan lehet körülbelül a mostani terheknek a felével, harmadával - majd meglátjuk - egyenlő terhet jelentő új szabályozást kialakítani". Hozzátette: erről a 2012-ben esedékes tárgyalásokon egyeztet a gazdasági kormányzat a pénzügyi szférával, ugyancsak 2012-ben kezdődhetnek a tárgyalások az új, arányos közteherviselési modellről is.

Az adórendszerről kifejtette, hogy az utóbbi években azt számos anomália jellemezte, és az ebből eredő problémákat 2010-ben gyorsan és rövidtávon csak különböző válságadókkal lehetett megoldani, amelyek azonban hosszabb távon nem jelentenek megoldást. Ehelyett egy új közteherviselési modellt kell kialakítani, s erre a kormány készen áll - mondta.

Orbán Viktor kiemelte: jelenleg a kormány legfontosabb feladata a magyar gazdaság talpraállítása, ez pedig csak új munkahelyek létrehozásával és a meglévőek megvédésével érhető el. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a következő időszakban a magyar gazdaságnak, politikának, és közéletnek szinte teljesen meg kell újulnia. A gazdasági szereplők mindegyikének a maga területén kell átgondolnia a teendőit, a kormány szerepe, hogy az adórendszer átalakításával, a felesleges bürokrácia leépítésével, és egy vállalkozásbarát környezet megteremtésével ezt elősegítse - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormány ezekkel a lépésekkel megteremti a gazdaság megújulásához szükséges feltételeket, azonban a valódi megújuláshoz elengedhetetlenek a vállalkozások ötletei, kitartó munkája - mondta a miniszterelnök.

Olvasóink írták

 • 8. szilléri 2010. november 12. 04:39
  „Viktornak igaza van!
  Jelenleg hazánkban egyáltalán nincs közteher viselés. Alapvető strukturális változtatások szükségesek, akár tetszik, akár nem.
  Ezen a demagóg gazdag-szegény mizérián is túl kéne lépni. Gazdag és gazda között is van különbség, lásd Rubik Ernő és Pistruj László. Szegény és szegény között meg aztán ,,zongorázni" lehet a különbséget.”
 • 7. bambinaXX 2010. november 11. 23:58
  „6! egyetértünk - és szerintem sokan vagyunk. mindenki hozzon még 1 embert!”
 • 6. történész 2010. november 11. 17:35
  „Egy előbbi véleményem ismétlem itt is meg.A közteher viselés ezután is valószínű úgy lesz ahogyan lent olvasható:
  Lázár már igazi miniszterelnöki stílussal rendelkezik és igaza van,Orbán ne olyan törvényt hozzon amiből ő mentességet kap, azaz ő és barátai ne fizessenek a gusztustalanul felvett milliói után 98%-os adót .ha kell fizetni akkor 89-től mindenki fizessen ORBÁN is.ne csak 2005 től...ha törvény akkor reá is vonatkozzék.

  Orbán Viktornak így 3 és fél millió forintot kellene fizetnie. A miniszterelnök szóvivője szerint a kormányfő mindig a hatályos törvények szerint fizet adót. Márpedig a törvény szerint nem kell fizetnie különadót. A Bajnai-kormány leköszönt minisztereinek viszont igen - számolt be az RTL szerda esti híradója.Orbán Viktor 2002-ben átadta a stafétabotot utódjának, Medgyessy Péternek. A miniszterelnök nem távozott üres kézzel: ő és kormánya tagjai összesen csaknem 40 millió forint végkielégítést és szabadságmegváltást vettek fel. Ebből húszmilliót most vissza kellene fizetniük, ha rájuk is vonatkozna a 98 százalékos különadó. De nem vonatkozik, mert csak öt évre visszamenőleg lesz érvényes. Így módosítaná a törvényt a parlament. Lázár János szerint azonban a korábbi Orbán-kormány tagjainak el kellene gondolkodniuk a dolgon.

  A többi miniszterek loptak mert ő hozott egy olyan törvényt,hogy neki és haverjainak nem kell fizetni..nem cézári stílus...így akar népszerű lenni ?? FIZESSEN Ő IS !!”
 • 5. tarkan 2010. november 11. 14:09
  „Titti!!!!Szerintem minden gondja és vágya hogy mi itt a bányászbéka alatt,érezzük a bőség ideje jő el csak ötven hatvan év ,és akár neked is lehetnek merész álmaid hiszen csak merned kell,és a lehetőségek tárháza áll előttünk,de akár el is mehetünk innen,ez a Magyar politika és ez a mai elit is,lett légyen Fidesz,vagy Mszp,teljesen mindegy...((!!”
 • 4. Titanilla 2010. november 11. 13:58
  „Pont így gondolom én is! Új közteher viselési módot kell kialakitani!! Bizony, bizony! Kevesebb terhet a szegényekre, többet a gazdagokra, legfőképpen a mérhetetlen vagyonokat összeharácsoló politikus urakra. Vajon Orbán Úr is így gondolja?”
 • 3. sziszka1 2010. november 11. 13:37
  „2. hozzászólás sziszka1 2010.11.11. 13:36

  de lehet, hogy így előbb utóbb csak gazdagok maradnak??????”
 • 2. sziszka1 2010. november 11. 13:36
  „a gazdagnak több marad, a szegénynek még kevesebb... ez az orbán féle új közteherviselési modell”
 • 1. KolompárRómeó 2010. november 11. 13:11
  „"a válságadók kifutása után"

  ...... Miért kell addig várni azzal, hogy bármi tis csináljatok? Ez azt jelenti, hogy 2014-ig ismét marad minden a régiben, legfeljebb kicsit ide-oda tologatják a pénzeket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő héten kezdődik a 2011-es büdzsé vitája

Jövő hétfőn kezdi az Országgyűlés a 2011. évi költségvetés tárgyalását. Tovább olvasom