Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Országgyűlés: Hatósági ára lesz a kitermelt- és importgáznak

Budapest - Hatósági ára lesz a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásban a hazai kitermelésű és az import földgáznak, valamint a jelenlegi 1,2 milliárd köbméter helyett legalább 600 millió köbméterre csökkenthető a biztonsági földgáz tartalék. Az erről szóló törvényt egy nap alatt fogadta el a parlament.
Az Országgyűlés 295 igen szavazattal, 52 nem ellenében hagyta jóvá a földgáz biztonsági készletezéséről, valamint a földgázellátásról szóló törvények Rogán Antal (Fidesz) által kezdeményezett módosítását. Az indítványt a kormánypártok mellett a Jobbik is támogatta, az MSZP és az LMP ellenezte.

A törvény az új földgáz-árszabályozás bevezetésének első lépése.

A jövőben - a lakossági fogyasztókat jellemzően ellátó - egyetemes szolgáltatás esetében a hazai kitermelésű, valamint az import földgázforrások árát a Magyar Energia Hivatal javaslata alapján az energiapolitikáért felelős miniszter rendeletben állapítja meg.

Az indoklás szerint ezzel biztosítható, hogy az egyetemes szolgáltatásban részesülő - a fogyasztási jellemzőikből fakadóan alacsonyabb alkupozícióval rendelkező - kisfogyasztók díjaiban is megjelenhessen a nyugat-európai gázpiacok alacsonyabb árainak kedvező hatása.

A szabályok szerint a földgáz-nagykereskedőnek és az egyetemes szolgáltatónak három napja lesz a törvény hatályba lépését követően, hogy módosítsák a köztük meglévő szerződést. A törvény rögzíti azt is, hogy "az egyes ágazatokat terhelő (...) különadót sem az egyetemes szolgáltatók, sem a földgázkereskedők nem háríthatják át a fogyasztókra".

A biztonsági készlet mértékét a miniszter minden év január 15-ig rendeletben határozza meg. A beszerzés és értékesítés a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) feladata, mennyiségét és ütemezését miniszteri rendelet szabályozza. Értékesítés esetén a miniszter határozza meg a módot, a mennyiséget és az értéket is, amely árnál olcsóbban nem lehet eladni. A készletértékesítést követő szabad kapacitásokat a szövetség értékesíti. A készlet mennyiségének csökkentése mérsékelheti a fogyasztói árat - olvasható az indoklásban.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A törvényjavaslatot pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek Rogán Antal, a parlament házszabálytól való eltéréssel tárgyalta, azaz egy nap alatt, hétfőn lefolytatta a vitáját és el is fogadta.

Egy hónapig tart a népszámlálás adatfölvétele

A korábban tervezett két hónap helyett harminc nap alatt írják össze jövőre az ország lakosságát; a népszámlálás adatfelvételi időszaka 2011 októbere lesz.

Az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a 2011. évi népszámlálásról szóló törvényt. A változtatásról a képviselők 299 igen szavazattal döntöttek, a kormány javaslatát a Fidesz és a KDNP mellett a Jobbik is támogatta.

Az adatfelvételi időszak felére rövidítését az adatok pontosságának és megbízhatóságának szándékával indokolta az előterjesztő közigazgatási és igazságügyi miniszter. Az adatszolgáltatás időpontja így kevésbé távolodik el attól az elvi időponttól - október elsejétől -, amelyre az összegyűjtött adatok vonatkoznak.

A javaslat rögzíti azt is, hogy az összeírásból kimaradt személyek és lakások számbavételét 2011. november 8-ig kell befejezni.

Pontosítja továbbá, hogy az adatfelvétel - a Magyarországon élő vagy átmenetileg külföldön tartózkodó, de bejelentett magyarországi lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárok, illetve a Magyarország területén három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldiek és hontalanok mellett - a lakásokra, lakott üdülőkre és a közösségi elhelyezést szolgáló intézményekre (intézetekre) is kiterjed.

Az indítvány rendelkezik egyes vagyoni jellegű - így az üdülőtulajdonra és a lakások felújítására, korszerűsítésére vonatkozó - kérdések elhagyásáról, valamint több adatkör megnevezésének változásáról.

Ennek alapján a jövő októberi népszámláláskor a válaszadók nemére, születési idejére, lakóhelyére, családi állapotára, gyermekeinek adataira; iskolai végzettségére, gazdasági aktivitására, foglalkozására, munkáltatójára és munkahelyére, tanulással vagy munkavégzéssel összefüggő napi utazásaira, egészségi állapotára, esetleges fogyatékosságára, valamint állampolgárságára, vallására, nemzetiségére, anyanyelvére, nyelvismeretére és lakáshasználatának jogcímére kérdeznek rá. Az adatszolgáltatás az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozóan önkéntes, a többi esetben kötelező.

A lakásokkal összefüggésben azok címére, rendeltetésére vagy típusára, tulajdoni jellegére, helyiségeinek számára, alapterületére, kommunális ellátottságára, felszereltségére, építési évére, falazatára és a környezet lakóövezeti jellegére kérdeznek rá.

A törvény szól arról is, hogy - mivel az adatvédelmi szabályozás az egészségi állapot, a fogyatékosság, a vallás, a nemzetiség és az anyanyelv kapcsán önkéntes válasz esetén sem teszi lehetővé a válaszadó nevének megkérdezését - a teljesség biztosítása érdekében szükséges a lakások címének ismerete. Ugyanakkor a lakcímeket a teljesség megállapítása után a Központi Statisztikai Hivatalnak a népszámlálási adatoktól elkülönítve kell kezelnie.

Rögzíti a módosítás azt is, hogy a népszámlálás előkészítésének és végrehajtásának mely feladatai tartoznak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), és melyek a települési jegyzők hatáskörébe. A KSH dolga az interneten történő adatszolgáltatás előkészítése és végrehajtása, ami csökkenti az önkormányzatokra háruló terheket.

Ugyancsak a KSH feladata az adatok továbbítása az Európai Unió Statisztikai Hivatalának; a begyűjtött adatok azonban a feldolgozási folyamat lezárásáig Magyarország területét nem hagyhatják el.

Nagykövet lehet a kormányfő főtanácsadója

A külképviselet-vezetők esetében felmentést adhat a kormánytisztviselők életkori korlátja alól a miniszterelnök, így a jövőben 70 év felettiek is kinevezhetők nagykövetté. Az Országgyűlés hétfői döntése után nincs akadálya, hogy Szapáry György, a kormányfő főtanácsadója washingtoni nagykövet legyen.

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását a kormánypárti képviselők támogatásával fogadta el a Ház.

Az indítványt Balla Mihály, a külügyi bizottság fideszes elnöke nyújtotta be, hozzá később Vejkey Imre (KDNP) csatlakozott. A javaslatot a kormánypárti politikus úgy indokolta: kiemelkedő érdek, hogy a magyar államot jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező misszióvezetők képviseljék. Ezért kezdeményezte, hogy a miniszterelnök a külképviselet-vezetői megbízáshoz szükséges kormánytisztviselői kinevezéskor felmentést adhasson az életkori korlát alól.

Más kormánytisztviselők esetében a szabályozás változatlan, azaz megbízatásuk a 70. életévük betöltésével megszűnik.

A törvényjavaslat indoklásában és parlamenti vitájában az előterjesztők nem említették Szapáry György nevét, de az indítvány benyújtásának napján Balla Mihály az MTI-nek elmondta: a parlament szakbizottsága meghallgatta és alkalmasnak találta a miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját a washingtoni nagyköveti posztra.

A 72 éves Szapáry György kinevezésének ugyanakkor elengedhetetlen feltétele volt a törvénymódosítás, amelyet a parlamenti vitában az ellenzék "személyre szabott" jellege miatt kifogásolt.

Egy hónapig tart a jövő évi népszámlálás adatfelvétele.

Iszapömlés - Parlamenti bizottság vizsgálja a történteket

Országgyűlési vizsgálóbizottság tárhatja fel az ajkai térségben október elején történt környezeti katasztrófáért viselt - elsősorban politikai - felelősséget. A testület felállítását a Jobbik kezdeményezte; az új parlament megalakulása óta a Ház először hagyott jóvá ellenzéki indítványt. 

A tíztagú testületbe a kormányoldal és az ellenzék is öt-öt képviselőt küldhet; a bizottság elnökének személyére a Jobbik, az alelnökére az MSZP tesz javaslatot.

Orbán: biztonságba helyeztük minden magyar nyugdíját

A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.

Orbán Viktor ezt hétfőn mondta a parlamentben az MSZP-s Simon Gábor azonnali kérdésére adott válaszában. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kormány ráteszi a kezét a magánnyugdíjpénztár-tagok megtakarított pénzére, tulajdonára. Szerinte tanulságos, hogy miként jutott el a kormányoldal a "14 hónapra felfüggesztjük az átutalástól" addig, hogy "megszüntetjük a magánnyugdíjpénztárakat". "Önök most elveszik, és saját célra használják fel hárommillió ember megtakarítását" - mondta, hangsúlyozva, hogy nem kevesebb mint háromezer milliárd forintról van szó.

Simon Gábor véleménye szerint a kormány szándéka jogilag aggályos, ellentétes az európai uniós alapelvekkel, és az emberi méltóságot is sérti. Ez nem szabad választás, hanem "nyílt zsarolás, cinikus maffiamódszer" - értékelte a politikus.

"Kik lesznek a következők, akiket kizárnak a nyugdíjrendszerből? Igaz-e az a hír, hogy mérlegelik az állampolgárok tulajdonát képező hosszú távú befektetések zárolását?" - kérdezte.

Orbán Viktor válaszában kifejtette: átlagosan több mint százezer forintot vesztettek azok, "akiket a nyugdíjpénztárakba bekényszerítettek". Ez a szocialista trükk ráadásul - folytatta - több mint ezermilliárd forint veszteséget okozott a költségvetésnek, azaz mintegy százezer forintot vett el minden ma élő magyar állampolgártól.

A kötelező MSZP-pénztár lényege, hogy az adófizetők pénzét privatizálták MSZP-holdudvarhoz tartozó pénzemberek és pénzügyi körök számára; vagyis a magyarok nyugdíjának fedezetét magánbefektetők kezére játszották át, s ezzel a trükkel az egész nyugdíjrendszert a szakadék szélére sodorták - mondta Orbán Viktor, aki szerint "a jó hír, hogy ezeknek a szocialista trükköknek most véget vetettünk".

Nyugdíjmentő intézkedéseket hoztak, rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték mindenki nyugdíját - jelentette ki, hozzátéve, hogy a jövőben a nyugdíjbefizetéseket csak nyugdíjra lehet fordítani, az új, "védett nyugdíjrendszer" pedig garantálja a nyugdíjak értékállóságát. Leszögezte: visszaadják a biztonságot, a kiszámíthatóságot, a döntés szabadságát és az emberek pénzét.

Simon Gábor viszonválaszában úgy fogalmazott, "azért, mert ön mondja ezeket az állításokat, attól ezek még nem igazak". Közölte, ez a vita nem kettejüké, mert a kormányfőnek mindazokkal szembe kell majd néznie, akik hozzásegítették őket "ezekhez az aránytalan hatalmi pozíciókhoz".

Orbán Viktor úgy reagált: Magyarország másodszor néz szembe azzal, hogy a "szocialisták mindent kitalicskáztak, amit tudtak", ugyanis 1990-ben nulla forinttal adták át a nyugdíjkasszát, 1997-ben pedig újabb kísérletet tettek rá. Leszögezte, hogy ez a szégyenteljes múlt, amit az emberek meg akarnak változtatni.

Orbán Viktornak a hétfői ülésnapon mindenképpen válaszolnia kellett Simon Gábor azonnali kérdésére, amit az MSZP-s politikus már a november 8-ai ülésen feltett volna. A házszabály szerint a kérdés címzettjének három egymást követő alkalommal - halaszthatatlan közfeladat esetén - lehetősége van mást kijelölni a válaszadásra, azonban ha a kérdező egyszer sem fogadja el a kijelölt válaszadót, akkor negyedik alkalommal a kérdés eredeti címzettjének már mindenképpen személyesen kell válaszolnial.

Gyurcsány Orbánnak: ne legyen gyáva

Gyurcsány Ferenc azt kérdezte a parlament plenáris ülésén Orbán Viktortól, hogy miért fél a saját népétől, és arra szólította fel: adja meg a népnek a döntés jogát a nyugdíjról, az új alkotmányról és a polgári Magyarországról. Az azonnali kérdésre adott válaszában a miniszterelnök azt mondta: az beszél félelemről, aki fél.

Orbán Viktor szerint ez az elszámoltatástól való félelem és az Országház nem a személyes problémák megtárgyalásának a helye.

Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: a fenyegetés nem jó tanácsadó és a kormányfő ezzel hiába próbálja megakadályozni, hogy kinyilvánítsák: nem erre kapott felhatalmazást. Azt mondta Orbán Viktornak, hogy ha demokrata, akkor ne fenyegesse se őket, se mást, és ne bujdokoljon, ne legyen gyáva.

A miniszterelnök erre reagálva viszont leszögezte: tisztesség ügyében nem kérnek kioktatást az MSZP-től, különösen nem Gyurcsány Ferenctől.

Jobbik: az elszámoltatás hiánya miatt kérdezhette Gyurcsány a miniszterelnököt

A Jobbik szerint Gyurcsány Ferenc azért tehetett fel hétfőn azonnali kérdést a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnöknek, mert a kormány elszámoltatási politikája csak kommunikációs szinten létezik.

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője közleményében úgy vélekedett: ha a tételes elszámoltatás továbbra is csak hangzatos ígéret marad, a volt kormányfő és társai még évek múlva is Orbán Viktort kérdezgethetik aktuálpolitikai problémáikról, "nem pedig cellatársaikat a napi menüről".

A Jobbik szerint az elszámoltatás "totális csődje, hogy Gyurcsány Ferenc szabadlábon lehet".

A szóvivő ezzel kapcsolatban tudatta: pártja továbbra is fenntartja vállalását, hogy ingyen elvégzi a pártatlan és tételes elszámoltatást az elmúlt húsz évre visszamenőleg


Az MSZP kivonul az ülésteremből a magán-nyugdíjpénztári javaslatok vitájánál

Az MSZP nem vesz részt a magán-nyugdíjpénztári változásokról szóló törvényjavaslatok vitájában, kivonul annak kezdetekor az ülésteremből.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető döntésüket azzal indokolta, hogy nem asszisztálnak az emberek megzsarolásához. Az erről szóló bejelentésről tartott hétfői sajtótájékoztatón ott állt mögötte az MSZP képviselőcsoportja.

Nem leszünk bűntársak egy ilyen cselekedethez - jelentette ki Mesterházy Attila, hozzátéve: ez az első ilyen döntése az MSZP-nek, de a jövőben sem fog közreműködni olyan ügyekben, amelyekben a kormány bűncselekmény elkövetésére buzdít és ehhez tettestársakat keres.


A szocialista politikus megismételte: amint lehetőségük nyílik rá, kártalanítják a magán-nyugdíjpénztári tagokat és felelősségre vonják azokat, akik elkövetői és társtettesei voltak ezeknek "a gyalázatos cselekedeteknek".

Kérdésre válaszolva a kárpótlás módjáról és mértékéről egyelőre nem tudott részleteket mondani.

Az MTI kérdésére közölte: a magán-nyugdíjpénztári változásokkal kapcsolatos törvényjavaslatok részletes vitájában és az arról szóló szavazásokon sem vesznek részt. Semmilyen formában nem kívánjuk legitimálni azt a döntést, amelyet a kétharmados többség meghoz majd - szögezte le.

Sérelmezte, hogy a kormány - előzetes konzultáció nélkül - pénteken este nyújtotta be a törvényjavaslatot és "eldugta" annak parlamenti vitáját hétfő éjjelre. Szavai szerint ez azért történt így, hogy a kabinet "tudjon sumákolni" és a lehető legkisebb nyilvánossága legyen az ügynek. Ez méltatlan ahhoz a hárommillió emberhez, akiket érintenek ezek az intézkedések, akiket kár ér - vélekedett.

Mesterházy Attila "kármentésként" azt kérte az Alkotmánybíróságtól, ne tartsanak téli szünetet, hogy mielőbb állást foglalhassanak a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügyében. Kérésüket azzal indokolta, hogy a parlament előtt lévő törvény január 31-i határidőt tartalmaz az átlépésre.

Tájékoztatása szerint az MSZP nyugdíjkerekasztalt hoz létre, amely pártpolitikától függetlenül, szakmai alapon azzal foglalkozik majd, hogyan lehet ismét stabillá tenni a nyugdíjrendszert, kijavítani a kormány hibáit.

Kiemelte: mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a parlamenten kívüli eszközökkel megértessék az emberekkel, hogy "miért életveszélyes ez az elmebeteg politika, amit a Fidesz folytat".

Korábban írtuk:

A Ház ma folytatja le a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások általános vitáját. Ez az indítvány tartalmazza egyebek mellett: a magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek.

Ugyancsak ma kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatásról, illetve a földgáz biztonsági készletezéséről szóló előterjesztések általános vitája, amelyeket házszabálytól eltéréssel szeretne tárgyalni a Fidesz. Ha a képviselők négyötöde támogatja ezt, akkor már ma szavazhatnak is az indítványokról. Ha elutasítja, akkor szerdán is lesz ülés. (Az ellenzéki pártok előzetesen úgy nyilatkoztak, hogy nem járulnak hozzá a házszabálytól eltéréshez.)

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat szerint mégsem lehetne december elsejétől SMS-ben adatot bejelenteni; a földgáz biztonsági készletezéséről szóló indítvány pedig lehetőséget adna az energiapolitikáért felelős miniszternek arra, hogy rendeletben határozza meg a kisfogyasztók gázárát.

Zárószavazás lesz az ügyvédekről, és a Kolontár melletti vörösiszap katasztrófát vizsgáló bizottság felállításáról szóló indítványokról. Ugyancsak voksolhatnak a képviselők a kormánytisztviselők jogállásáról, valamint a 2011. évi népszámlálásról szóló törvénymódosításokról, amennyiben ezeknél nem fogad el módosító indítványt az Országgyűlés.

Megválaszthatja a parlament a Magyar Államvasutak Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002-2010. közötti döntések vizsgálatára létrehozott országgyűlési vizsgálóbizottság alelnökét, tisztségviselőit és tagjait. (Az MSZP Göndör Istvánt, az LMP Jávor Benedeket javasolja a testület alelnöki posztjára, a bizottságban viszont csak egy alelnök dolgozhat. Ha erről az ellenzék nem tud megállapodni, akkor vagy a házelnök dönt az alelnök személyéről, vagy alelnök nélkül működik majd a testület.)

Az ügyvédekről szóló törvény módosítása szerint a jövőben a kamarai tagság feltétele lenne - a korábbi kritériumok mellett - legalább egy év ügyvédjelölti vagy alkalmazott ügyvédi joggyakorlat.

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénybe bekerülne, hogy a jövőben olyan kormánytisztviselő is kinevezhető lesz külképviseleti vezetőnek, aki betöltötte a 70. életévét. (Szapáry Györgyöt, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadóját az Országgyűlés külügyi bizottsága alkalmasnak találta a washingtoni nagyköveti posztra, kinevezéséhez azonban elengedhetetlen a benyújtott törvényjavaslat elfogadása.)

A jövő évi népszámlálásról szóló indítvány két hónapról egy hónapra csökkentené az adatfelvételi időszakot és egyúttal törölné az adatkörök közül a lakosság számára kényesnek minősülő vagyoni jellegű kérdéseket.

Az Országgyűlés ma négy részletes vitát is lefolytat: a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekét, a PSZÁF-törvényét, az egyes pénzügyi tárgyú jogszabályok, valamint az egyes állami tulajdonú szakosított hitelintézetekre vonatkozó törvények módosításáét.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. achilleus 2010. november 30. 18:32
  „Utoljára frissítve: 2010. november 30., 17:25
  A nyugdíjvédelmi kormánybiztos szerint 12 év alatt az inflációval korrigált összes magánnyugdíjpénztári befizetés 3261 millliárd forintot tett ki (ez nominálisan 2664 milliárd forintot jelent), így ahhoz, hogy a befizetések megőrizzék a reálértéküket, legalább ennyinek kellene lenni a kasszákban. Azonban nincs ennyi, az összes reálhozam ugyanis 109 milliárd forint, miközben 210 milliárd forintot írtak le költségként a pénztárak - mondta a fideszes politikus. Hozzátette: a magánnyugdíjpénztárak a hozam duplájáért kezelték a tagok pénzét, a nyereség egyharmadát kapták az emberek, kétharmadát pedig a pénztárak vagyonkezelői.”
 • 56. Örvájn 2010. november 30. 12:32
  „Igen még valami 1998-ban milliárdos összeggel kellett a Posta bankot konszolidálni talán még sokan emlékeznek azok is, akik nem álltak sorban a pénzükért a bank előtt. Igen a befizetők pénze a Bank vezérrel együtt eltűnt. Mekkora béremelést jelentett volna ez az összeg a közszférában, esetleg a nyugdíjasoknál. Akkor ki vett el kitől? A baloldal fő mecénása. Esetleg a Horn kormány, hogy ezt hagyta. Talán a frissen megalakuló (első) Orbán kormány, aki a betétesek pénzét visszaadta.”
 • 55. Örvájn 2010. november 30. 12:24
  „Felosztó-kirovó vs. tőkefedezeti, lehet érvelni pro és kontra. Mindenesetre emlékszem a választások előtt Gyurcsány Ferenc azzal biztatta az övéit nem kell félni a választások elvesztésétől. Ha valaki tudja az ő, hogy a következő kormány bármily fényes győzelmet ér el olyan helyzetet örököl, hogy abba bele rokkan. Természetesen ezt gátlástalanul ki kell használni -mondja az öszödi hős- ellenzékben minden parlamenti nap támadni kell Orbánt, hogy megbánja a miniszterelnöki feladatok ellátását. Következő két-három évben az előző kormány hibás gazdaságpolitikája miatt olyan kötelezettség terheli (többek között IMF felé) a magyar államot, hogy az nemcsak gazdaságélénkítésre és adócsökkentésre nem futná, hanem a bérek, nyugdíjak (Gyurcsány-Bajnai kormányokhoz hasonlóan) csökkentését igényelné. No, az új kormány nem ezt az utat választotta (nem sétált a csapdába, GYF kengyelfutó gyalogkakukként meglepetten áll). Az index provokatív felvétele önmagáért beszél. Senki nem nyúlja le a nyugdíjakat! A költségvetés hiányát pótolja, mely hiányt nem ez a kormány okozott. Az állami nyugdíj kaszába történő visszatérés garantálja a nyugdíjakat. A rendszerváltás idején üres volt a nyugdíj kasza pedig a fél ország nyugdijab ment és folyósításra kerültek a járadékok.”
 • 54. achilleus 2010. november 30. 11:34
  „52. hozzászólás florian70 2010.11.30. 11:15
  Hogy miről jutott ez eszembe? Az előző címéről "A tátongó politikai ürességről"
  Megint egy olyan vád, amely belülről fakad, mint gyurcsány tolvajozása.”
 • 53. achilleus 2010. november 30. 11:32
  „Kedves Florian70. A Ma nyugdíjasainak 2011-ben, 2012-ben is meg kell tudnia élniük. Étel nélkül 30 napig, víz nélkül 5 napig, levegő nélkül 5 percig él az ember, hiába jössz tehát például a fél óra múlva kinyitjuk a szellőzőket, és akkor minden könnyebb lesz szöveggel. Aki pedig a szüleitől megvonja a méltó élethez szükséges feltételeket abból a megfontolásból, hogy az így elvont pénzekkel neki MAJD, ha a szülei korába kerül, jobb lesz, megérdemli, hogy majd ő is ezt szenvedje el.”
 • 52. florian70 2010. november 30. 11:15
  „A tátongó politikai üresség

  Ezt nem érti Orbán, vagy ha érti, akkor tudatosan mellébeszél, megtéveszt, rosszabb esetben hazudik.
  A tegnapi parlamenti vita izgalmaival felérő dolgok történtek tegnap a parlamenti folyosón is. Az index.hu tudósítói fideszes képviselőket kérdeztek arról, hogy mi lesz a sorsa a magán nyugdíjpénztáraktól elvett háromezer milliárd forinttal. Az egész hátborzongatóan kínos. Ha még nem láttak újságírótól félő embereket, akkor most látni fognak. Ha tanácstalan, zavart politikusokra kíváncsiak, akkor is nézzék meg az anyagot. Kedvem lenne szemezgetni, de nem egyik vagy másik képviselőt szeretném kellemetlen helyzetbe hozni (bár Navracsics zavara megérne egy külön misét). Nézzék meg, és látni fogják a tátongó politikai üresség világát, a kormányzók tanácstalanságát.
  Persze, értem én, hogy nincsenek könnyű helyzetben a képviselők. Hiszen főnökük, Orbán Viktor sem tudja, hogy mi van a nyugdíjrendszerben. Tegnap annyi sületlenséget hordott össze, hogy az már bámulatra méltó. Üresen tátongott a nyugdíjkassza, amikor átadták a szocialisták a hatalmat, mondta a miniszterelnök.
  Hadd álljon akkor itt egy rövid leírás nem is annyira kezdő miniszterelnöknek a nyugdíjkassza működéséről. A nyugdíjrendszer két alaptípusa az úgynevezett felosztó-kirovó rendszer és az ugyancsak bonyolult nevű tőkefedezeti rendszer. Az előbbiben egyetlen megveszekedett fillér sincs, mert úgy működik, hogy akik éppen dolgoznak, azoknak a járulék befizetéséből fedezik az aktuálisan nyugdíjban lévők nyugdíját. Ez a kassza tehát nem is kassza, inkább csak közvetítő rendszer. Ebben nincs pénz. A tőkefedezeti rendszerben az éppen dolgozók befizetési nem mások nyugdíját finanszírozza, hanem azt elteszik arra az időre, amikorra a mostani aktív dolgozó nyugdíjas lesz. Itt gyűlik a pénz, kamatozik, hozama van. Ez a kassza meg nyilván nem lehet üres.
  Magyarországon a társadalombiztosítási nyugdíj felosztó-kirovó, a magán nyugdíjpénztár meg tőkefedezeti jellegű. A TB nyugdíjban most azért van hiány, mert sokan már a magánnyugdíjrendszerben vannak. Ez utóbbiak befizetési természetesen most hiányoznak, azt a költségvetés pótolja ki. Igen ám, de évek múlva, amikor a magánynyugdíjjal rendelkezők mennek nyugdíjba, akkor meg jól jár az állam, mert nem neki kell fizetni a nyugdíjak egy részét. Szóval az állam mai többletteher vállalással megszabadul jövőbeni terhektől, amire szükség is van, mert a nyugdíjasok jövőbeni növekvő aránya egyre nagyobb egyensúlytalanságot fog előidézni a nyugdíjrendszerben. Ezt nem érti Orbán, vagy ha érti, akkor tudatosan mellébeszél, megtéveszt, rosszabb esetben hazudik.
  Na, mindegy. Vagy dehogy is. De olyan reménytelennek tűnik ezt újra és újra elmondani....
  Értékelés
  Eredmény:
  Kedvenc + Nyomtatom
  Továbbküldöm
  Neved:
  Címzett neve:
  Címzett e-mail címe:
  Címzett ismerősök:

  Megosztom Megosztom
  Trackback
  A blogbejegyzés trackback címe: http://kapcsolat.hu/blog/trackback/97857

  2010-11-30 08:43, Örülünk, Vincent?: Matolcsy György és az állami garanciavállalás
  - Mindketten tudjuk, hogy valójában szó sincs döntési szabadságról. Miért nem húztak egy vonalat január elsejével: akkortól mindenki visszakerül a tb-be, oszt jó napot.- Mert az államosítás lenne, az pedig ellentétes egy konzervatív polgári kormány közg...”
 • 51. achilleus 2010. november 30. 11:06
  „50. hozzászólás xBen 2010.11.30. 09:58
  ÍROD: "Abból indulok ki, hogy a politikus akkor is hazudik, ha kérdez!"

  Fenn olvasom:
  "Gyurcsány Ferenc azt kérdezte a parlament plenáris ülésén Orbán Viktortól, hogy ..."

  Nem vitatkozom :o)”
 • 50. xBen 2010. november 30. 09:58
  „Biztonságba! HAHAHA!
  Abból indulok ki, hogy a politikus akkor is hazudik, ha kérdez!
  Majd inkább biztonságba helyezem a bankszámlámat is! Még idén nyitok számlát Ausztriában, oszt jó napot!
  Nehogy az épp most eladott lakásom árát is "biztonságba" helyezze a kormány addig, amíg nem veszek másikat! Bár lehet, hogy megfogadom Gy. F. tanácsát és elmegyek innen. Amíg nem késő! Itt úgy látom mindent meg lehet tenni, az emberek tűrnek és tűrnek. Nem tudom meddig.
  A nyugdíjról még annyit hogy a 24% eddig is ment a nagykalapba. Az én korosztályom (30-as éveim elején járok) eddig se számíthatott arra, hogy 30-40 év múlva az államtól kap majd bármit is nyugdíj címén. Vagy meghal addig, vagy a nyugdíjkorhatárt emelik 78 évre, vagy egyáltalán nem lesz már akkor nyugdíj. Ugyanis "Nyugdíj nem volt mindíg és nem is lesz mindíg!" Ezt tartsa minden kortásam szem előtt, mielőtt visszalépne az államiba és odaadná Viktornak azt a kevéske, de biztos megtakarítását is! Szóval én biztosan nem lépek át az államiba, bármennyire is esküdözik a kormányunk, hogy CSAK ez a biztonságos. Garantálni senki sem tudja azt, hogy 30-40 év múlva én kapok majd nyugdíjat!
  A gázárba való beavatkozás pedig nem más mint egyszerű politikai trükk. Ha szabadjára engednék az árakat, akkor az emberek a kormányt okolnák az áremelések miatt, így meg lehet tetszelegni a gondoskodó állam szerepében. Persze nem az oroszok fogják olcsóbban adni a gázt, mert Viktor azt mondta nekik, hanem majd kifizettetik velünk, adózókkal, dolgozó emberekkel, akikről ilyen-olyan formában le lehet nyúzni még egy bőrt.”
 • 49. achilleus 2010. november 30. 09:43
  „Kár, hogy egyeseknek nem világos, hogy azért mert egyéni számlára vezették fel a befizetéseiket, egyetlen fillérrel többel nem járultak hozzá a saját későbbi nyugdíjukhoz, mint azok, akiknek nem. SŐT: az állam a nyugdíjkasszában keletkező hiányt kötvénykibocsátással pótolta, amiért kamatot fizetett az állampolgárok adójából (a hiány más részét pedig az államadósság növelése mellett vagyonfeléléssel) pótolták. Ki is tartozik akkor, kinek?? Az már csak hab a tortán, hogy az egyébként is nehezen fenntartható rendszernek szavazatvásárlási /választásmegnyerési/ célzattal a szocialisták, 13. havi nyugdíjjal, egyösszegű 19000 forintos ígérvénnyel elvágták a nyakát. Nagyon csendben kellene maradniuk. (Egyes hozzászólók tájékozatlansága pedig arra késztet, hogy ne is fűzzek megjegyzést a hozzászólásaikhoz, teljesen reménytelen, bár néha bosszant a vakló magabiztossága, kétségtelen.)”
 • 48. fles2 2010. november 30. 08:30
  „Még annyit, nem hallom,hogy az LMP és a Jobbik kiállna az emberek oldalán!!Csak azt olvasom,hogy emelné az orvosok bérét 100ezerrel,no kérem ezt miből akarjátok kifizetni?”
 • 47. fles2 2010. november 30. 08:26
  „A tv2 nyilatkozott Kósa,hogy Mi polgárok is vegyük ki a részünket a válság helyre állításából, mintha mi tehetnénk erről a sz@r..helyzetről.
  Ha nem lépek át az állami rendszerbe nem leszek jogosult az állami nyugdíjra...ez azért jó nem?+megadóztatja a hozamot és nem örökölhetik a gyerekek.Ha maradok bukok 70%-ot,most már úgy vagyok vele bukjak de rajtam ne élősködjenek,mert elkúrták. Anno Orbánnak is lett volna lehetősége bizonyítani akkor elvérzett,Ő sem különb mint Gyurcsányék.Emlékszem azt ígérte,hogy ha belépünk az Unióba hamarosan eurót bevezetik,ja ja és mikor?
  Ha ennyire kell a pénz,Makón találtak földgáz lelő helyett,de ezt a termelési jogot eladták,pedig 4 év alatt az ország kilábalt volna a sz@rból.”
 • 46. macs 2010. november 29. 23:06
  „A lakossági gáz árát eddig is az állam határozta meg. Ezt a döntést úgy jelentik be, mintha feltalálták volna a kanálban a mélyedést.
  http://www.eh.gov.hu/gcpdocs/201003/sajtokozlemeny_foldgaz_arak_20100325.pdf
  Sajna az emberek nagy részének sok mindenről halvány fogalma sincs, úgyhogy könnyű őket megvezetni.”
 • 45. studyfy 2010. november 29. 22:20
  „A lengyel kormány nem bántotta/nem merte bántani a magánnyugdíj pénztárakat, a szlovákoknál Ficoék nem bírták a néppel megetetni ezt a maszlagot, a csehek meg most vezetik be: a csehországi nyugdíjreform 2012 januárjától indulna: ekkor megalakulnának a magánnyugdíjpénztárak, amelyekbe a jelenlegi 28 százalékos nyugdíjjárulékból három évig 3, a következő három esztendőben 4, 2018-tól pedig már évente 5 százalékot fizetnének be. A magánnyugdíjpénztárakba a negyven évnél fiatalabbaknak lenne kötelező a belépés, az idősebbek szabadon dönthetnek. Megtakarított pénzüket - amely a várható hozamoknak köszönhetően gyarapodik majd - a tulajdonosok 65. életévük betöltése után fokozatosan vehetnék ki.”
 • 44. mazsolaszolo 2010. november 29. 20:55
  „42: Hogy idézzek egy klasszikust: "milyen felemelő a demokrácia a gyakorlatban!" (Stokes mondja a Csengetett Mylord c. klassziksban)

  Eddig azt hittem, hogy Viktor maga alatt vágja a fát. Ma már látom, hogy tévedtem. Nem vágja - aláaknázza magát és a környeztetét. Hogy a hatósugár mekkora lesz a robbanáskor és hogy mivel aknázta alá...na az majd kiderül a robbanás után.”
 • 43. rozator 2010. november 29. 20:51
  „Tehát! Ha a 72 éves nagytata nem fér bele, hozunk rá egy új törvényt! ´ A Fidesz saját elképzelése szerint értelmezi a demokráciát!´ A hülyegyerek arra persze nem válaszolt, lesz e az alkotmányról népszavazás?”
 • 42. mazsolaszolo 2010. november 29. 20:35
  „Nagyon tudok ennek örülni. Majd saccolnak, ugyanis én szinte biztosan nem fogok hazautazni csak azért, hogy bexeljenek. Különösen azért sem, mert a németeknél is most lesz népszámlálás (1987-ben volt az előző tán), és itt is törvényi kötelezettsége a kedves lakosnak, hogy kitöltse a számára kiküldött bejelentő lapot - értsd: itt nem zaklat senki személyesen. És nyílvánvalóan a nemzetközi adatokat úgyis egyeztetik, EU-szinten.

  2001-ben, amikor az utóbbi népszámlálda volt, egy tahó liba volt a kérdezőbiztos otthon, Szegeden, akit kis híján kivágtam az ajtón. Katolikusnak kereszteltek, de én magam nem vallom magam annak. "Önkéntes" alapon kiverte belőlem a vallásomat, meglehetősen személyeskedő volt és indiszkrét. Úgyhogy részemről nagyon örülök annak, hogy Dojcsban jelenthetem be magamat, mint létező embert, és nem Magyarországon vallatnak cirka a bokaméretemről is, "önkéntes" alapon.

  Erről ennyit.”
 • 41. Örvájn 2010. november 29. 20:02
  „Adja meg a népnek a döntés jogát a nyugdíjról, az új alkotmányról és a polgári Magyarországról! Gyurcsány Ferenc veretes kívánsága a miniszterelnökhöz.
  Nem értem az ellenzéki kampányt alkotmány ügyben!
  Ha hiányos ismereteim nem csalnak, 1949 év augusztusában sem igazán beszélhetünk széles konszenzusról. Az ellenzéki kerekasztal 1989-ben szintén nem rendelkezett alulról jövő legitimációval, és itt nem csak Fejti Györgyre vagy a Münnich Ferenc társaságra gondolok, hanem az akkor szerveződő ellenzék bármely ott jelen lévő tagjára. (Nem beszélve arról, hogy az azt elfogadó parlament 1985-ben tette le az esküt) Ellenben most a parlamentarizmus szabálya szerint, demokratikus, és szabad választások után létre jövő törvényhozás, alkot új alaptörvényt, ha erre meg van az egységes akarat. A volt miniszterelnök félelme az ellene folyó ,,hajtóvadászattól" már-már komikus úgy látszik, a baloldalon érlelődik az új Osztyapenkó (csak arra vagyok, kíváncsi honnan lőnek először)”
 • 40. becsei.sandor 2010. november 29. 18:34
  „Az ötvenes évek elején,közepén ismerhettem két rokkantnyugdíjas katonatisztet,akinek nyugdíját
  Rákosiék biztonságba helyezték.Mindkettő az első világháborúban sérült. 8 Bal láb térdben,egyik kar
  könyökben csonkolva.) Béni ur és hugó úr,miután nyugdíjukat és fővárosi lakásaikat Rákosiék bizton-
  ságba helyezték,vidéki rokonaiknál kaptak a lóistállóban egy egy pricset,némi étkezést,amenyiben
  az állapotuk és koruknak (75-év felett) megfelelő munkát elvégezték.Ott szinte kényelmesen meghal-
  hattak. Sem tanyai rokonaim,sem lóistáló, a lényeg,hogy nyugdíjam Orbánnál biztonságba van.”
 • 39. Léni 2010. november 29. 18:27
  „Attól mentsen meg az Isten /ha van/ mindenkit, hogy Orbánék helyezzék
  biztonságba a pénzüket!
  Úgy járnak a majdani nyugdíjasok, mint az ország járt a Fidesz székház
  eladásakor! Eltünt a kb 670 millió Ft!”
 • 38. történész 2010. november 29. 18:22
  „Az legalább <moderálva> gyerek Sose csukták volna le ha nem köp bele a pénznemzet fiainak a sport területén levő egyed uralmába.”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTV: kinevezte helyetteseit Medveczky Balázs vezérigazgató

A Magyar Televízió vezérigazgatója, Medveczky Balázs a Közszolgálati Közalapítvány… Tovább olvasom