Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Pintér Sándor: befejezte a járőrözést a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület

Befejezte a járőrözést a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdúhadházon - közölte Pintér Sándor belügyminiszter szerdán Budapesten, hangsúlyozva, nem lesz Magyarországon mondvacsinált törvényesség mögé bújva járőrözés.
"Örömmel mondhatom, hogy tegnap megkezdték a járőrözést, ma meg már be is fejezték a járőrözést (...) tehát a rendőri felhívásnak megfelelően befejezték" - mondta a tárcavezető a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hajdúhadházi járőrözésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva egy számítógépes bűnözéssel foglalkozó EU-konferencián.

"Bizton mondhatom, hogy ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon" - jelentette ki a miniszter, megállapítva, "jogértelmezési kérdésekben egyetértésre jutottunk a Legfőbb Ügyészséggel".

Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő, az egyesület tagja kedden közölte: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két héten át, összesen kétszáz taggal járőrözik Hajdúhadházon demonstratív jelleggel, a közbiztonság javításáért.

Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán a település elhagyására szólította fel a járőrözőket. A politikus sajtótájékoztatón szándékos provokációnak nevezte a gárdaegyenruhások járőrözését, ami szerinte nem szolgálja a város érdekeit.

"Hamis üzenet és politikai gaztett azt a látszatot kelteni, hogy - a félelemkeltés szándékával, egyértelműen provokációs szándékkal, az ország területéről összetoborzott, a betiltott Magyar Gárda viseletével közel azonos, +polgárőrnek+ hazudott fekete egyenruhás, valójában polgárháborús hangulat kialakításában érdekelt - pártkatonák +járőrözése+ bármely helyi közösség problémáira néhány nap alatt megoldást jelenthet" - mondta a képviselő.

Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője szerint tarthatatlan, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Gyöngyöspata után Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadházon is megvetette lábát. Az ellenzéki politikus közleményében arra emlékezteti Tasó Lászlót, hogy "kormánypárti politikusként nem beszélni, hanem cselekedni kellene".

Csáfordi Dénes, Hajdúhadház fideszes polgármestere hisztériakeltésnek minősítette a jobbikos egyesület akcióját, amely - mint mondta - nem szolgálja a település érdekeit, sőt a közbiztonságban is új problémákat generál. Szavai szerint a 14 ezres városban, ahol nagyszámú roma lakosság él, kétezren vannak munka nélkül, így elsődleges feladatuknak tekintik a foglalkoztatás bővítését.

Csáfordi Dénes a sajtótájékoztatón elismerte, hogy az önkormányzat vendégházát két hétre bérbe adták Rubi Gergely országgyűlési képviselőnek. Utóbbi korábban az MTI-nek elmondta: a járőrözés idején a településre érkező országgyűlési képviselőket, valamint debreceni és hajdú-bihari jobbikos önkormányzati képviselőket helyeznek el a vendégházban.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a járőrözést Hajdúhadház mellett kiterjesztette a két szomszédos településre, Téglásra és Bocskaikertre is - tudta meg a helyszínen az MTI tudósítója.

Alföldi Lakatos Gábor, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint a Jobbik politikai céljaira használja fel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet. Hozzátette: elégedettek a helyi rendőrség munkájával, szeretnének roma rendőröket is a testületbe, és minél több munkahelyet Hajdúhadházon.

Tóth Attila, az Országos Polgárőr Szövetség hajdú-bihari elnöke szerdán az MTI-nek elmondta: beadvánnyal fordult az ügyészséghez, kérve, hogy vizsgálják meg, jogszerűen működik-e a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Információi szerint a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a beadványt átküldte az illetékességgel rendelkező Békés megyei Főügyészségnek.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását kezdeményezi a Békés megyei főügyésznél - közölte a jogvédő iroda szerdán az MTI-vel. A NEKI azzal a kérelemmel fordul a Békés megyei főügyészhez, hogy indítson törvényességi felügyeleti vizsgálatot a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben annak megszüntetése érdekében - írták a közleményben.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára múlt pénteken Budapesten arról beszélt: a magyar kormány nem fogja tűrni, hogy kivegyék az állam kezéből az erőszak monopóliumát.

"Senki nem engedheti meg magának, hogy rendteremtő szerepben, a rendőrséget helyettesítve lépjen föl" - mondta az államtitkár az V. Európai Roma Platform tanácskozás sajtóértekezletén. Ha ezt "bármilyen civil csoport vagy pártkatonaság" megteszi, abból "sokkal nagyobb baj lesz, mint amekkorát kezelni akartak, vagy meg akartak előzni" - jegyezte meg. Úgy fogalmazott: "könnyű masírozni, de utána, ha elmennek, a problémát mégiscsak az államnak kell kezelnie".

Balog Zoltán visszautasította azt a sajtótájékoztatón feltett egyik kérdésben foglalt állítást, miszerint a kormány nem tesz semmit "az olyan típusú ügyekben, mint Gyöngyöspata és Hejőszalonta". Mint elmondta, a kormány konfliktusmegelőző és -kezelő mechanizmust hozott létre; ennek keretében megyénként egy-egy kormánymegbízott felügyeli a helyzetet.

A Heves megyei Gyöngyöspatán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, s a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.

Hejőszalontán április 2-án a Jobbik vonult fel "a cigányok által elkövetett bűnök" ellen tiltakozva. A megmozdulás ellen az LMP és több civil szervezet tiltakozott a Borsod megyei településen.

Olvasóink írták

 • 14. maros50 2011. április 15. 07:11
  „zero! Meg jobbikbünözés.”
 • 13. dodó 2011. április 14. 21:15
  „Sanyi!
  Anya nem mondta: ne hazudj, kisfiam?”
 • 12. k.elvis 2011. április 14. 14:46
  „A fidesz meg a libsi lmp is maga alatt vágja a fát a bűnözők nyílt támogatásával. Az emberek nem hülyék , hisznek a saját szemüknek.”
 • 11. zero 2011. április 14. 08:41
  „Ütös video http://www.youtube.com/watch?v=I5VBl6L-ZVE&feature=player_embedded#at=377”
 • 10. deszkás 2011. április 14. 07:52
  „STENCILATYA! : :)))”
 • 9. zero 2011. április 14. 07:51
  „Ha garantálja pintérke továbbiakban nem lesz cigány terrorizmus, bánja <moderálva> az önkéntes hazafiak járőrözésének megszűnése.Ez volt a cél a figyelem felhívás, ráadásul tök ingyen. Marosnak /Jobb ma egy gárdista a tanyámon mint Holnap egy cigány az anyámon /”
 • 8. bánki 2011. április 14. 07:13
  „6. maros50 2011.04.13. 23:34
  Legalább kiderült, kéményseprő vagy !”
 • 7. Jozsoci 2011. április 14. 02:07
  „Nem tudok róla, hogy a magukat polgárőröknek nevezők bármilyen bűncselekményt elkövettek volna. A magát kormánynak nevező pedig bármit is tett volna a bűnözés visszaszorítására, sőt, egy regiment pénzt elvett a rendőrségtől, lásd demonstrációk.”
 • 6. maros50 2011. április 13. 23:34
  „Hiába höbörögtök úgy ís megszüntetik a nemzetszocialisták járöröző megfélemlítő,törvényen kivüli mozgalmát.Lehet más ipart váltaniuk példáúl kéményseprést,de ahhoz pedig szakvizsga kell.”
 • 5. StencilAtya 2011. április 13. 21:41
  „pintér úr! akciós volt a teszkóba az asztali fehér oszt beütött így a nap végére?”
 • 4. szatyi 2011. április 13. 21:35
  „Más hírportálok szerint ez NEM IGAZ!”
 • 3. TELSTAR 2011. április 13. 21:00
  „Pintér le van sz...”
 • 2. földbirtokos 2011. április 13. 21:00
  „Belehazudnak a pofánkba, hülye vagy magyar!! Ez a lényeg ennek a beteg kormánynak!!”
 • 1. dodó 2011. április 13. 20:50
  „Fogadjunk, hogy kimoderálják!

  "2011, április 13 - 08:38
  A Hajdúhadházon tartózkodó polgárőrök jelenlétének már most komoly eredménye van. Egy nap alatt négy betörőt fogtak, kettőt a településen, kettőt pedig a szomszédos Tégláson. A városban tudósítónknak a helyiek bűncselekmények tömkelegéről számoltak be."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három esküvői ruhát rendelt Vilmos herceg menyasszonya

Állítólag három esküvői ruhát is rendelt Vilmos brit trónörökös menyasszonya, a kiszivárogtatók… Tovább olvasom