Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Rendszámrazzia indul, komoly bírságokkal

Akciót indít szerdától a külföldi rendszámmal autózók ellenőrzésére az adóhatóság, a trükközők akár 800 ezer forint bírságot is kaphatnak - írja a Magyar Nemzet szerdán.
Becslések szerint jelenleg 40 ezer magyar polgár közlekedik külföldi rendszámú gépkocsival belföldön, elsősorban adóoptimalizálási okból. Ezzel, becslések alapján csak a gépjárműadó elmaradása miatt milliárdos bevételtől fosztják meg az önkormányzatokat.

A jogszabályok ellen vétők akár 800 ezer forintos bírsággal is számolhatnak - mondta Derda Zsolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Heves megyei igazgatóságának helyettes vezetője. Hozzátette: a fő szabály szerint akinek magyar lakóhelyet rögzítettek a személyi irataiban, az csak magyar rendszámú autót vezethet.

A törvény értelmében egyébként megfordult a bizonyítási kötelezettség, vagyis amennyiben a NAV vagy a rendőrség ellenőrzi a külföldi rendszámú autót, akkor az autósnak kell tudnia igazolnia a tiltás alóli mentességet.

Olvasóink írták

 • 5. racionalitás? 2012. március 01. 15:18
  „2.papika56 2012.03.01. 10:23

  nnnononono...írigység maygar betegség!!!!

  ezek az emberek módos emberek...elmennek...a pénz mindenhol pénz...másrészt jön a sok kettősállampolgárságú leendő maygar...JÓ KORMÁNY EZ..EXPORTÁLJA A GAZDAGSÁGOT ÉS IMPORTÁLJA A SZEGÉNYSÉGET...VICCES!!!

  SZÓVAL NEM ÍRIGYKEDNI,,,,,HA SEJT KEND VALAMIT LEHET MENNI FELJELENTENI...DE CSAK MERT NEKI VAN NEKEM MEG NINCS...BÁR NINCS IS RÁ SZÜKSÉGEM...NEM BÁNTANI.....
  EZT MÉG MEGSÚGOM...

  itt szögödében egy q7 jól felszerelve--a szalonban-- 24 misiért van kitéve...NÉMETORSZÁGBAN ez nincs 40 ezer euro.....azaz nincs 12 misi.....számoljunk...ki a hibás??????..az vegyen itt ilyent akinek 3 anyja van...”
 • 4. újratöltve 2012. március 01. 13:32
  „Ezért nem akarja Orbán az adóharmonizációt! Itt fizetjük a legnagyobb fajlagos adókat!”
 • 3. Koszta 2012. március 01. 12:48
  „Érdekes, hogy mikor az eu-ba lépés előtt álltunk, akkor az egyik mézesmadzag az volt, hogy az eu-ban nem lesznek vámok... Igaz, nincs is... átkeresztelték regisztrációs adóra, ami fillérre pontosan ugyanannyi maradt mint amennyi a vám volt a belépés előtt... Átverés, ahogyan az eu harmonizáció is... Egyes esetekben harsogva kiabálja a vezetés ennek a szükségességét... Más esetekben meg nem fontos... Ha egyszer másutt nem húznak le ennyi bőrt az autósokról (legyen az szlovákia, németország vagy bármely más eu-s ország), akkor mi miért nem "harmonizálódunk" ezen eu-s rendhez? Mert ugye nem véletlen lett ennyi külföldi rendszámú magyar autó kis hazánkban, hanem a hazai túlzások miatt, az adózás terén... De, nem pont erről szólna a az eu-n belüli szabad szolgáltatás, termék, munkaerő...stb. áramlás? Mint demagógia és a mézes madzagok további szála... Akkor most "szabad" vagyok az eu-n belül, vagy röghöz kötött? Eu polgár vagyok vagy nem? Miért ne lehetne bármilyen eu-beli rendszáma egy eu lakosnak? Hol itt az a nagy "szabadság" meg eu-s határtalanság?
  Csak tudnám szegény svájciak hogy tudják megfizetni az éves 9000 ft-os autópálya díjat... Bezzeg ha eu-sok lehetnének... Mindjárt jobban járnának... Vagy csak nálunk 40000 az eu-n belül is ugyanez? Meg nálunk a legdrágább az egy kilóméterre vetített pálya építési díja is... Meg a benzin is az élvonalban van... Meg a regisztrációs adó is ott volt eddig... Meg a gépjármű adó is... Csak a fizetések kullognak a sor végén... Holott egy gyorsétterem forgalma, meg bevétele meg frenchise rendszere ugyanaz az osztrák határ egyik, meg másik oldalán is... Azonos munka, forgalom és teljesítmény mellett az osztrák dolgozó egy "mekiben" mégis négyszer annyit kap kézhez, mint a hazai... Mert? Ugyanez bármely osztrák bankra is igaz... Azzal a különbséggel, hogy kinn sokkal szükebb az érrése a banknak, kisebb kamatokkal dolgozik, mint itthon... Mégis jobban keres pl. a pénztáros (is) kinn... Mert?
  Csak...
  Ennyit a rendszámokról...”
 • 2. papika56 2012. március 01. 10:23
  „Nagyon helyes ! Ne csak büntessék többszázezerre , ha nem vegyék el addig míg kinen fizeti a reg.adót ! Na itt fogjanak nagyot --ne a kisembereken!
  Nagy értékű autókról van szó ! Se reg.adó, se súlyadó, se biztosítást NEM fizetnek itton !
  Amíg ezeket nem fizeti meg ---autót elvenni, lefoglalni ! Bünti mellett !!!!”
 • 1. racionalitás? 2012. március 01. 09:15
  „helyes csak keményen..aztán majd mind kijelentkezik innen állandóra is és pufff neki megint kevesebben lettünk 50 ezerrel....húha...egyébként a prémium szegmens egy cég számára még mindig fele kint NÉMETORSZÁGBAN.mint hunniában...konkluzió?????? ki az a hüle -hogy itt vegye meg...ja és kint nincs cégautóadó..és társai egyéb értelmetlen meghurcolás!!!a minimálbér tb megváltása is fele...mint viktátoriában...nos??????hol is olcsóbb az élet???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár teljes kormányátalakítás is lehet áprilisban

Április végére-május elejére tervezi Orbán Viktor a kormányátalakítást, nem vár vele a nyári ciklusfelező értékelésig - írja a Népszabadság. Tovább olvasom