Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Répássy szerint 2013-re lehet új Ptk.

Jövő év őszén kerülhet a parlament elé az új Polgári törvénykönyv (Ptk.), amely 2013. január 1-től egységesen lépne hatályba - ezt Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár mondta az MTI-nek csütörtökön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) előtt álló hosszabb távú jogszabály-előkészítéssel kapcsolatban.
Répássy Róbert közölte: a Vékás Lajos vezette szakértői bizottság olyan ütemben készíti elő az új Ptk.-t, hogy azt a 2011-es őszi parlamenti ülésen el is lehessen fogadni. A Polgári Jogi Kodifikációs Főbizottság dönt az új Ptk.-t érintő koncepcionális súlyú kérdésekben, azaz a nagyobb fajsúlyú elvi, stratégiai, politikai jellegű kérdésekben; a főbizottságnak Székely László, az új Ptk. megalkotásáért felelős miniszteri biztos is tagja.

Hasonló a menetrendje az új Büntetőtörvénykönyv (Btk.) előkészítésének is - tette hozzá azzal, hogy a Btk. is 2011. őszén kerül az Országgyűlés asztalára.

Az új alkotmánnyal kapcsolatban Répássy Róbert kifejtette: azt a parlament készíti elő, az igazságügyi államtitkárság részt vesz az alkotmányt előkészítő parlamenti bizottság munkájában, de a tárca szakmai, kodifikációs segítséget nyújt.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy átfogó koncepció készül - az Országos Igazságszolgáltatási Tanáccsal (OIT) együttműködve - a bírósági eljárások gyorsításáról. A javaslat, amely tartalmazza, hogy a gyorsításhoz milyen törvényalkotási, szervezési lépés és költségvetési forrás kell, ősszel kerül a kormány elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: Schmitt Pál kijátssza az alkotmányt

A Jobbik az alkotmány kijátszásának és az Országgyűlés méltóságát sértő lépésnek tartja, hogy Sólyom… Tovább olvasom