Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Rétvári: bárhol lehet szavazni a kisebb pártokra

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint nem igaz, hogy a kisebb pártok indulása és a listás szavazatok gyűjtése szempontjából hátrányos lenne az új választójogi rendszerről szóló javaslat.
Rétvári Bence az MTI-nek azt mondta, hogy valótlan a parlamenti ellenzék arra vonatkozó vádja, hogy a kisebb pártok számára nehezebbé válna az indulás. Mint kiemelte: elsősorban a pártok teljesítménye szabja meg a választási eredményeket és nem a választójogi törvény.

A törvényi változások éppen kedvez a kisebb tömörüléseknek az indulás szempontjából. Álláspontját alátámasztandó kifejtette: eddig ahhoz, hogy országos listát állítsanak, hét megyében kellett területi listát állítaniuk, viszont listás szavazatokat is csak ezekben a megyékben gyűjthettek. Ha tehát egy párt 10 százalékot ért el a listákon, de csak a megyék felében indított jelöltet, akkor az csak 5 százalékos eredményt jelentett országosan - mutatott rá a kereszténydemokrata politikus.

Az új javaslat szerint a várhatóan felállítandó 106 választókörzetből 27-ben kell indítani jelöltet ahhoz, hogy országos listát tudjon állítani egy párt. Így arra a pártra is lehet majd szavazni az ország összes körzetében, amelynek csak a körzetek egynegyedében van jelöltje. Az a különbség a kettő között, hogy míg eddig csak azokban a megyékben lehetett szavazni a pártlistára, ahol jelöltet állítottak, ezentúl ha 27 körzetben egyéni jelöltet, a maradék 79 körzetben is lehet szavazni az adott pártra. Ez azt jelenti, hogy könnyebben érheti el egy kispárt, hogy mindenhol legyen lehetőség a listájára szavazni - magyarázta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy eddig minden megyében legalább két jelöltet vagy az összes mandátum egynegyedét kellett kiállítani, azaz legalább félszáz jelölt kellett ahhoz, hogy az országban mindenhol szavazhassanak a párt listájára, most huszonhét is elegendő lehet az országos listára valószavazáshoz - tette hozzá.

Most a kispártok számára annak a lehetősége, hogy minden választópolgár szavazhasson a listájukra nagyobb lesz, mint eddig.

Kiemelte, a cél, hogy minél rövidebb legyen a kampány, és minél kevesebb pénzt költsenek erre. Az országgyűlési választáson a kopogtató cédulák összegyűjtésére az új javaslat annyi időt ad, mint amennyi a legutóbbi önkormányzati választásokon volt, így ez nem jelent érdemi változást.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. október 21. 13:52
    „Igen, a 25 több mint a 27.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Lipóti Pékség az európai top10-be került

Európa tíz legjobb vállalkozása közé sorolták a Lipóti Pékséget és vezetőjét, Tóth Pétert a European… Tovább olvasom